Foodbag Logo

4 tips tegen bruine fruitsalade

Zelf fruitsalade maken? Met deze 4 tips voorkom je dat je fruitsalade bruin wordt

Chef Eva

Chef Eva

Foodbag Chef

Gepubliceerd op 31/07/2024

Waarom wordt fruit bruin?

Wanneer je fruit zoals appels, peren, bananen of ananas in stukken snijdt, gaat het oxideren. De enzymen die normaal vastzitten in de celwand komen vrij en reageren met zuurstof in de lucht. Hierdoor wordt het fruit bruin.

Oxideren is een vorm van zelfverdediging tegen insectenplagen en ziektes. Het verandert niets aan de smaak, maar zorgt er wel voor dat je fruit er minder smakelijk uitziet. Ook groenten zoals aubergines, avocado’s en aardappels kunnen oxideren.

Lees hieronder onze 4 eenvoudige tips om je fruitsalade altijd fris en kleurrijk te houden.


1. Gebruik citroensap

Natuurlijke zuren in fruit voorkomen dat je fruit snel bruin wordt. Besprenkel je fruitsalade daarom met enkele lepels citroenzuur en roer goed om. Voeg eventueel enkele theelepels suiker toe om te voorkomen dat je fruitsalade te zuur smaakt.


2. Voeg zuur fruit toe

Verrijk je fruitsalade met stukjes zuur fruit zoals sinaasappels, bessen en pompelmoes. Of ga voor een originele fruitsalade zonder fruit dat te snel bruint (vooral appel, peer en banaan). Liever ietwat exotischer? Ga voor een fruitsalade met kiwi, aardbei, meloen, granaatappel en ananas.


3. Mixen met ginger ale

Een andere leuke truc is je fruitsalade mixen met wat gember sap of ginger ale. Dit beschermt je fruitsalade tegen bruin worden en geeft je fruitsalade een extra kick. Lees hier wat je nog kan doen met gember.


4. Altijd goed afsluiten

Heb je restjes over of neem je je fruitsalade mee naar een picknick of brunch? Het helpt als je je fruitsalade goed verpakt. Dat lukt het best met afsluitbare bakjes of herbruikbare siliconen deksels.


Zoek je meer tips om fruit en andere voeding te bewaren? Lees deze blogs:


Ga je zelf aan de slag met je fruitsalade? Ontdek de fruitboxen bij Foodbag, met elke week een heerlijk en gevarieerd assortiment vers fruit. En vergeet onze extra’s niet, waar je elke week losse stukken vers fruit en groenten kan toevoegen aan je box.

Chef Eva

Chef Eva

Foodbag Chef

Salades hoeven helemaal niet saai te zijn. Mijn tips over seizoensgebonden ingrediënten en leuke combinaties laten je niet in de steek.

Aan het laden...

Aan het laden...