Chef Eva
Foodbag Chef
Gepubliceerd op 03/05/2024
Gember is de wortelknol van een gemberplant. Je kan 'm gebruiken als smaakmaker en is één van de meest gebruikte specerijen ter wereld.
We associëren het kruid vooral met Aziatische gerechten. In landen als India, Vietnam en China is gember dan ook al lang een gebruikelijk ingrediënt om gerechten meer pit te geven.
De smaak van gember kan je beïnvloeden met warmte. Rauw proeft hij fris, kruidig en licht pikant of bijtend. Naarmate je gember langer kookt, wordt hij steeds zachter en zoeter van smaak.
Vroeger gebruikte men gember vooral als geneesmiddel. Het helpt tegen maagklachten en is goed voor de huid. De knol bevat veel vitamines en mineralen en drie werkzame stoffen:
Wist je dat gember ook helpt tegen een kater? Zeker eens proberen! In combinatie met honing brengt hij je maag extra tot rust.
Snel en eenvoudig gemberthee maken doe je door de knol, ongeschild, in plakjes te snijden en ze in je tas met kokend water te leggen. Hoe meer plakjes je aan het water toevoegt, hoe pittiger te smaak. Gemberthee smaakt lekker in combinatie met munt, citroen en honing of met een beetje tijm en citroen als je van extra kruidig houdt. Ook heerlijk met sinaasappel en een kaneelstokje!
TIP: als je de gember raspt, krijg je sneller meer smaak en pit. Je giet de thee dan best eerst door een zeef vooraleer je ervan drinkt.
Gember is de ideale smaakmaker bij wortel- of pompoensoep. Je schilt en raspt de knol, tot je een paar koffielepels hebt, en stooft hem samen met de groenten en andere kruiden, vooraleer je alles onder water zet. Let op als je gemberpoeder gebruikt, want dat is krachtiger van smaak!
Gemberkoekjes, wie kent ze niet? Maar wist je dat het kruid ook lekker is in een crumble, pana cotta, worteltaart of muffins! Wij vinden hem heerlijk als smaakmaker in het beslag van gember-citroenmuffins.
Geraspte gember vormt een ideale combinatie met sojasaus, knoflook (geperst) en een chilipepertje (ontpit en fijngesneden). Je kan er niet alleen je runderreepjes in laten marineren, maar ook je portobello in bakken. Dan gebruik je de gember en chilipeper als kruiding bij het bakken en blus je met sojasaus. Je kan een beetje suiker gebruiken om alles zoeter te maken.
Liever kip? Rasp de gember en voeg 'm samen met geperste knoflook toe aan je kip. Zo heb je een lekkere basis om een currysausje of een kokossaus met tandoorikruiden te maken.
Je kan reepjes gember ook in dunne plekjes en vervolgens in julienne snijden om te frituren in een laagje olie in de wok. Heerlijk bij een stukje vis!
Ook genieten van de smaak en voordelen van gember?
Bij Foodbag vind je elke week gembershots bij onze extra's en gebruiken we 'm als heerlijke smaakmaker in ons menu.
Chef Eva
Foodbag Chef
Salades hoeven helemaal niet saai te zijn. Mijn tips over seizoensgebonden ingrediënten en leuke combinaties laten je niet in de steek.
Krijg als eerste de laatste promo’s
Unieke keukentips & tricks
Elke week in je mailbox
09 298 05 10
Deel jouw gerechten op
Complete your box with delicious local desserts, breakfast, lunch or snacks.