Waarin kan je gember gebruiken?

Gember is een wortelknol die kruidig en scherp smaakt. Hij is lekker in thee en past perfect als smaakmaker in gerechten. Win-win, want hij is ook gezond! Waar gebruik jij gember in?

Wat is gember?

Gember is de wortelknol van een gemberplant. Je kan 'm gebruiken als smaakmaker en is één van de meest gebruikte specerijen ter wereld. 

We associëren het kruid vooral met Aziatische gerechten. In landen als India, Vietnam en China is gember dan ook al lang een gebruikelijk ingrediënt om gerechten meer pit te geven. 

Hoe smaakt gember?

De smaak van gember kan je beïnvloeden met warmte. Rauw proeft hij fris, kruidig en licht pikant of bijtend. Naarmate je gember langer kookt, wordt hij steeds zachter en zoeter van smaak.

Vroeger gebruikte men gember vooral als geneesmiddel. Het helpt tegen maagklachten en is goed voor de huid. De knol bevat veel vitamines en mineralen en drie werkzame stoffen: 

  • Gingerol zorgt voor de pittige smaak, stimuleert de lever en vermindert misselijkheid.
  • Shogal werkt ontstekingsremmend
  • Zingiberene draagt bij aan een gezonde spijsvertering.

Wist je dat gember ook helpt tegen een kater? Zeker eens proberen! In combinatie met honing brengt hij je maag extra tot rust.

Waarin kan je gember gebruiken?

  • Gember in thee

Snel en eenvoudig gemberthee maken doe je door de knol, ongeschild, in plakjes te snijden en ze in je tas met kokend water te leggen. Hoe meer plakjes je aan het water toevoegt, hoe pittiger te smaak. Gemberthee smaakt lekker in combinatie met munt, citroen en honing of met een beetje tijm en citroen als je van extra kruidig houdt. Ook heerlijk met sinaasappelen een kaneelstokje!

TIP: als je de gember raspt, krijg je sneller meer smaak en pit. Je giet de thee dan best eerst door een zeef vooraleer je ervan drinkt. 

  • Gember in soep

Gember is de ideale smaakmaker bij wortel- of pompoensoep. Je schilt en raspt de knol, tot je een paar koffielepels hebt, en stooft hem samen met de groenten en andere kruiden, vooraleer je alles onder water zet. Let op als je gemberpoeder gebruikt, want dat is krachtiger van smaak!

  • Bakken met gember

Gemberkoekjes, wie kent ze niet? Maar wist je dat het kruid ook lekker is in een crumble, pana cotta, worteltaart of muffins! Wij vinden hem heerlijk als smaakmaker in het beslag van gember-citroenmuffins

  • Gember in marinade

Geraspte gember vormt een ideale combinatie met sojasaus, knoflook (geperst) en een chilipepertje (ontpit en fijngesneden). Je kan er niet alleen je runderreepjes in laten marineren, maar ook je portobello in bakken. Dan gebruik je de gember en chilipeper als kruiding bij het bakken en blus je met sojasaus. Je kan een beetje suiker gebruiken om alles zoeter te maken.

  • Gember als basis voor kokossaus

Liever kip? Rasp de gember en voeg 'm samen met geperste knoflook toe aan je kip. Zo heb je een lekkere basis om een currysausje of een kokossaus met tandoorikruiden te maken.

  • Gefrituurde gember

Je kan reepjes gember ook in dunne plekjes en vervolgens in julienne snijden om te frituren in een laagje olie in de wok. Heerlijk bij een stukje vis!

Ook genieten van de smaak en voordelen van gember?

Bij Foodbag vind je elke week gembershots bij onze extra's en gebruiken we 'm als heerlijke smaakmaker in ons menu.