Foodbag Logo

Wat bewaar je in de koelkast en wat niet?

Welke producten horen thuis in de koelkast en hoe deel je je koelkast in om alles lekker vers te houden? Ontdek hoe je eten slim bewaart.

Chef Sofie

Chef Sofie

Foodbag Chef

Gepubliceerd op 20/06/2024

Groenten die in de koelkast horen

Groenten zijn dé basis van een evenwichtige en gevarieerde voeding. Om ze optimaal te bewaren is de koelkast vaak de beste oplossing.

  • Bladgroenten, zoals spinazie, sla of boerenkool, bewaar je in de groentelade van je koelkast, waar de luchtvochtigheid iets hoger is.
  • Kruisbloemigen (broccoli, bloemkool, spruitjes, rode en groene kool) blijven langer knapperig als je ze koel bewaart.
  • Wortelgroenten (wortelen, radijzen, bieten en rapen) kun je op kamertemperatuur bewaren, maar ze blijven langer vers in de koelkast, zeker als ze al gesneden zijn. Bewaar ze in een plastic zakje met ventilatiegaatjes of stop ze in een luchtdicht afgesloten bakje. Zo blijven ze lekker knapperig.
  • Paprika’s: of ze nu rood, groen, geel of oranje zijn, paprika’s bewaar je beter in de koelkast.
  • Komkommers: blijven langer knapperig als je ze in de koelkast bewaart.
  • Sperziebonen: boontjes houden het hoofd graag koel en blijven langer vers in de koelkast.
  • Champignons: bewaar ze in een papieren zak in de groentelade, zo voorkom je dat ze kleverig worden.

Groenten die niet in de koelkast horen

Sommige groenten vinden die lage temperaturen in de koelkast maar niets, omdat de kou hun smaak, textuur of rijpingsproces kan aantasten. Een lijstje van groenten die je beter niet in de koelkast legt:

  • Tomaten: verliezen hun smaak en worden bloemig als je ze koud bewaart. Beter is om ze op kamertemperatuur te bewaren.
  • Aardappelen: door de kou wordt zetmeel omgezet in suiker, waardoor je aardappelen een korrelige textuur en een onaangename zoete smaak krijgen. Bewaar ze dus gewoon op een frisse en donkere plaats.
  • Uien: worden zacht en gaan schimmelen in de koelkast. Bewaar ze op een droge, goed geventileerde plaats.
  • Knoflook: in de koelkast kan knoflook rubberachtig worden en sneller gaan kiemen. Bewaar knoflook beter op een droge, donkere plaats.
  • Pompoenen: die bewaar je beter op een frisse, donkere plaats dan in de koelkast.
  • Aubergines: de kou kan aubergines bitter maken en hun textuur aantasten. Bewaar ze liever op kamertemperatuur.
  • Zoete aardappelen: net als aardappelen houden ook bataten eerder van een frisse, donkere omgeving dan van een koelkast.

Fruit dat in de koelkast hoort

Fruit vraagt iets meer aandacht, want niet alle soorten kunnen even goed tegen de kou.

  • Delicate vruchten, zoals bessen (aardbeien, frambozen, bosbessen) bewaren uitstekend in de koelkast en blijven er langer vers.
  • Ook appels en peren houden van kou, maar zorg wel dat je ze uit de buurt van groenten houdt. Fruit geeft immers ethyleen af, wat de rijping van groenten kan versnellen.
  • Citrusvruchten, zoals sinaasappels en citroenen, kunnen in de koelkast, maar ze bewaren even goed op kamertemperatuur.
  • Druiven: blijven langer knapperig en sappig in de koelkast.
  • Kiwi’s: om kiwi’s langer vers te houden leg je ze beter in de koelkast zodra ze rijp zijn.

Fruit dat niet in de koelkast hoort

  • Bananen: door de kou kunnen bananen zwart worden en van textuur veranderen. Je bewaart ze beter op kamertemperatuur.
  • Avocado’s: rijpen beter op kamertemperatuur. Als ze eenmaal rijp zijn, kun je ze in de koelkast leggen om het rijpingsproces te vertragen.
  • Meloenen en watermeloen: als je ze nog niet hebt aangesneden, zijn ze beter houdbaar op kamertemperatuur. Eenmaal aangesneden vinden ze de koelkast prettiger.
  • Perziken, nectarines en abrikozen: rijpen beter op kamertemperatuur. Zodra ze rijp zijn, is de koelkast een slimme keuze om ze langer vers te houden.
  • Mango’s: net als avocado’s rijpen mango’s beter op kamertemperatuur. Leg ze in de koelkast zodra ze rijp zijn.
  • Ananas: kamertemperatuur is ideaal totdat de ananas rijp is. Daarna bewaar je de aangesneden ananas in de koelkast.
  • Tropische vruchten: papaja, mangistan en passievrucht houden van een warme omgeving en bewaren beter op kamertemperatuur.

Andere producten die in de koelkast horen

Andere verse producten, zoals zuivel (melk, yoghurt, kaas), moet je absoluut in de koelkast bewaren om elk risico op groei van bacteriën te vermijden. Ook charcuterie en vlees bewaar je in de koudste zones van je koelkast. Doorgaans zijn dat de onderste schappen.

Vis en zeevruchten vereisen een nog lagere temperatuur. Gebruik ze daarom snel na aankoop. Verse tuinkruiden, zoals peterselie, rozemarijn, oregano of salie, kun je in een vochtige doek (keukenpapier) rollen en in de groentelade van de koelkast leggen. Zo zijn ze beter houdbaar en blijven ze minstens een week goed.

Nog meer tips over het bewaren van kruiden? Lees dit artikel over hoe je best kruiden bewaart.


Eieren: in de koelkast of toch niet?

Over de vraag hoe je eieren het beste bewaart, zijn de meningen vaak verdeeld. In België en Frankrijk vind je eieren in de winkel vaak op kamertemperatuur, en dus zou je denken dat je eieren niet in de koelkast hoeft te bewaren.

Schone eieren of niet?

Eigenlijk hangt het allemaal af van wat er eerst met de eieren is gebeurd. Als ze gewassen zijn, zoals in de Verenigde Staten, dan is het aanbevolen om ze in de koelkast te bewaren! Door het wassen zijn de eieren immers hun beschermende laag kwijt dat door de kip zelf is aangemaakt. Door de eieren in de koelkast te bewaren verminder je het risico op salmonella en blijven ze langer goed. Laat je eieren ook in de koelkast in de verpakking zitten, met de punt naar beneden.

Bij ons worden eieren zelden gewassen. Dat betekent dat hun beschermende laagje er nog altijd om zit, en wij onze eieren op kamertemperatuur mogen bewaren. De ideale omgeving is een donkere plaats, in de kartonnen verpakking.

Vermijd temperatuurschommelingen

Bovenal is het belangrijk om temperatuurschommelingen te voorkomen. Bewaar je je eieren in de koelkast? Leg ze dan liever niet in de deur en ook niet in de buurt van ander voedsel met sterke geuren, om geuroverdracht te voorkomen.

Zo bewaar je je eten slim in de koelkast

Bewaar je eten op de juiste manier door een paar eenvoudige regels te volgen.

  • Stel eerst en vooral je koelkast in op een temperatuur tussen 0 en 4 graden Celsius.
  • Berg je eten op in luchtdichte bakjes om kruisbesmetting en onaangename geurtjes te voorkomen.
  • Hou je koelkast schoon om restjes en eventuele vervallen producten weg te halen. Bij lagere temperaturen, zoals in een koelkast, kunnen sommige bacteriën nog steeds gedijen. Een bekend voorbeeld is de zogenaamde Listeria monocytogenes, die ernstige infecties kan veroorzaken, vooral bij zwangere vrouwen.
  • Respecteer de vervaldatums en organiseer je koelkast: zet oudere producten vooraan, zodat je die als eerste gebruikt.

Hoe deel ik mijn koelkast goed in?

Een koelkast heeft verschillende temperatuurzones. De bovenste schappen zijn warmer, de onderste schappen en de groentelade zijn kouder. Leg je producten dus op de juiste plek volgens hun temperatuurbehoeften.

Let op: waar die verschillende zones zich precies bevinden, kan per koelkastmodel verschillen. Soms zit de koudste zone juist helemaal bovenin. Neem dus even de tijd en zoek het op in de handleiding voordat je je koelkast gaat organiseren.

  • Groentelade: Gebruik de groentelade om verse groenten in te bewaren. Zorg ervoor dat je er geen fruit tussen legt, want fruit produceert ethyleen, een gas dat de rijping van groenten kan versnellen.
  • Onderste schappen: Bewaar vlees, gevogelte en rauwe vis in het koudste gedeelte van de koelkast, meestal in de vleeslade of op de onderste schappen. Dat helpt om kruisbesmetting te voorkomen en de producten vers te houden. Producten die al geopend zijn of die je laat ontdooien, leg je ook beter hier.
  • Middelste schappen: Melk, yoghurt, kaas en andere zuivelproducten leg je op de schappen in het midden van de koelkast, waar de temperatuur stabieler is. Ook zelfgemaakte gerechten, gebak en al gekookt voedsel kun je hier leggen.
  • Bovenste schappen: Groenten en fruit, kazen die nog mogen rijpen.
  • Koelkastdeur: Boter, fruitsap, dranken, confituur, sauzen (ketchup, mayonaise).
  • Overschotjes en kant-en-klare voeding leg je vooraan in de koelkast, zodat je er makkelijk bij kunt. Zo zul je ze als eerste gebruiken en minder verspillen.

Wat je moet onthouden

Nu ken je alle geheimen voor het optimaal bewaren van eten in je koelkast. Onthoud gewoon welke soorten fruit en groenten, eieren en andere verse producten in de koelkast horen, en vergeet de juiste bewaarmethoden niet. Zo zal je eten aanzienlijk langer houdbaar blijven en zul je minder verspillen.

Foodbag levert je elke week superverse ingrediënten waarmee je de lekkerste recepten klaarmaakt. Al deze bewaartips helpen je om je koelkast beter te organiseren zodra je Foodbag is afgeleverd: voortaan weet jij waar je alles moet opbergen! Ontdek nog meer tips om alle ingrediënten uit je maaltijdbox te bewaren in dit artikel.


Wil je bepaalde ingrediënten invriezen? In dit artikel leggen we uit wat je wel mag invriezen en wat niet!



En nu … Aan de slag!


Chef Sofie

Chef Sofie

Foodbag Chef

Voeding heeft een grote impact op je energiepijl en je humeur. Mijn tips over gezond eten en een gebalanceerd dieet, daar kikker je meteen van op!

Aan het laden...

Aan het laden...