Chef Sofie
Foodbag Chef
Gepubliceerd op 20/06/2024
Je eten slim bewaren in de koelkast kan een wereld van verschil maken voor de versheid en houdbaarheid van al dat lekkers.
In dit artikel ontdek je deze topics:
Groenten zijn dé basis van een evenwichtige en gevarieerde voeding. Om ze optimaal te bewaren is de koelkast vaak de beste oplossing.
Sommige groenten vinden die lage temperaturen in de koelkast maar niets, omdat de kou hun smaak, textuur of rijpingsproces kan aantasten. Een lijstje van groenten die je beter niet in de koelkast legt:
Fruit vraagt iets meer aandacht, want niet alle soorten kunnen even goed tegen de kou.
Andere verse producten, zoals zuivel (melk, yoghurt, kaas), moet je absoluut in de koelkast bewaren om elk risico op groei van bacteriën te vermijden. Ook charcuterie en vlees bewaar je in de koudste zones van je koelkast. Doorgaans zijn dat de onderste schappen.
Vis en zeevruchten vereisen een nog lagere temperatuur. Gebruik ze daarom snel na aankoop. Verse tuinkruiden, zoals peterselie, rozemarijn, oregano of salie, kun je in een vochtige doek (keukenpapier) rollen en in de groentelade van de koelkast leggen. Zo zijn ze beter houdbaar en blijven ze minstens een week goed.
Nog meer tips over het bewaren van kruiden? Lees dit artikel over hoe je best kruiden bewaart.
Over de vraag hoe je eieren het beste bewaart, zijn de meningen vaak verdeeld. In België en Frankrijk vind je eieren in de winkel vaak op kamertemperatuur, en dus zou je denken dat je eieren niet in de koelkast hoeft te bewaren.
Eigenlijk hangt het allemaal af van wat er eerst met de eieren is gebeurd. Als ze gewassen zijn, zoals in de Verenigde Staten, dan is het aanbevolen om ze in de koelkast te bewaren! Door het wassen zijn de eieren immers hun beschermende laag kwijt dat door de kip zelf is aangemaakt. Door de eieren in de koelkast te bewaren verminder je het risico op salmonella en blijven ze langer goed. Laat je eieren ook in de koelkast in de verpakking zitten, met de punt naar beneden.
Bij ons worden eieren zelden gewassen. Dat betekent dat hun beschermende laagje er nog altijd om zit, en wij onze eieren op kamertemperatuur mogen bewaren. De ideale omgeving is een donkere plaats, in de kartonnen verpakking.
Bovenal is het belangrijk om temperatuurschommelingen te voorkomen. Bewaar je je eieren in de koelkast? Leg ze dan liever niet in de deur en ook niet in de buurt van ander voedsel met sterke geuren, om geuroverdracht te voorkomen.
Bewaar je eten op de juiste manier door een paar eenvoudige regels te volgen.
Een koelkast heeft verschillende temperatuurzones. De bovenste schappen zijn warmer, de onderste schappen en de groentelade zijn kouder. Leg je producten dus op de juiste plek volgens hun temperatuurbehoeften.
Let op: waar die verschillende zones zich precies bevinden, kan per koelkastmodel verschillen. Soms zit de koudste zone juist helemaal bovenin. Neem dus even de tijd en zoek het op in de handleiding voordat je je koelkast gaat organiseren.
Nu ken je alle geheimen voor het optimaal bewaren van eten in je koelkast. Onthoud gewoon welke soorten fruit en groenten, eieren en andere verse producten in de koelkast horen, en vergeet de juiste bewaarmethoden niet. Zo zal je eten aanzienlijk langer houdbaar blijven en zul je minder verspillen.
Foodbag levert je elke week superverse ingrediënten waarmee je de lekkerste recepten klaarmaakt. Al deze bewaartips helpen je om je koelkast beter te organiseren zodra je Foodbag is afgeleverd: voortaan weet jij waar je alles moet opbergen! Ontdek nog meer tips om alle ingrediënten uit je maaltijdbox te bewaren in dit artikel.
Wil je bepaalde ingrediënten invriezen? In dit artikel leggen we uit wat je wel mag invriezen en wat niet!
En nu … Aan de slag!
Chef Sofie
Foodbag Chef
Voeding heeft een grote impact op je energiepijl en je humeur. Mijn tips over gezond eten en een gebalanceerd dieet, daar kikker je meteen van op!
Krijg als eerste de laatste promo’s
Unieke keukentips & tricks
Elke week in je mailbox
09 298 05 10
Deel jouw gerechten op
Complete your box with delicious local desserts, breakfast, lunch or snacks.