Chef Sofie
Foodbag Chef
Gepubliceerd op 03/05/2024
Een kruidenrekje of -kastje boven je kookvuur is handig om snel je kruid bij de hand te hebben, maar wist je dat je kruiden sneller hun smaak verliezen bij hitte? Je bewaart ze het best in een kast of lade waar de temperatuur 20 graden is en waar geen zonlicht aan kan. Zo kan je ze tot wel drie jaar bewaren, maar let op: de meeste kruiden verliezen een deel van hun smaak en geur al na één jaar.
Drogen is, samen met invriezen de beste manier om je kruiden zo lang mogelijk te bewaren. Leg je kruiden op een ovenrek bekleed met bakpapier en laat ze 1 à 2 uur drogen in een oven op 50 °C. Tijm, laurier, rozemarijn, oregano en basilicum zijn hier bijvoorbeeld perfect voor.
Geen zin om de oven te gebruiken? Dan kan je je kruiden ook perfect luchtdrogen. Maak een kruidentuiltje door bijvoorbeeld tijm en laurier vast te binden en op te hangen in je keuken. Je kan je kruiden na het drogen best in een afgesloten potje of droog doekje bewaren zo blijven de aroma’s het best behouden.
Je kan kruiden invriezen op twee manieren. Ofwel spoel je ze en dep je ze daarna droog om vervolgens in aparte porties, in zakjes in de diepvries te steken. Ofwel maak je er ijsblokjes van op basis van olijfolie. Daarvoor kan je de kruiden best fijn hakken. Losse kruiden kan je tot een jaar bewaren, de ijsblokjes zes maanden.
Kruiden die eerder hard zijn kan je best in een vochtige doekje bewaren. Denk aan: peterselie, rozemarijn, oregano, salie enz.
Neem enkele vellen keukenpapier en maak die vochtig, maar niet té nat. Wikkel daarin je kruiden en leg ze in de groentenlade in de koelkast. Je kruiden zijn nu zeker een week lang houdbaar.
Let wel op: je spoelt de kruiden bij deze techniek best niet voor je ze bewaart maar net voor je ze gebruikt, anders zouden ze wel eens heel slap kunnen worden.
Zachte kruiden bewaar je dan weer beter in een pot met water. Zo blijven de blaaderen op hun mooist. Neem nu munt bijvoorbeeld. Bind de stengels samen met een elastiek of een touwtje en plaats ze in een pot met water zodat de steeltjes net onder staan. Zet het potje wel niet in de zon maar liever op een donkere plek of in je koelkast.
TIP: zijn de blaadjes echt té slap? Pluk dan de blaadjes en leg ze in een kom met ijskoud water (liefst met ijsblokjes). Je zal zien dat ze vanzelf weer tot leven komen.
De kruidenplantjes in je Foodbag van onze leverancier Vegobel krijg je met wortel enal geleverd. Daardoor zijn ze ideaal om te verpotten nadat je ze gebruikt hebt. Zo kunnen ze rustig verder groeien én heb je na een tijdje opnieuw een hele bundel verse kruiden om te gebruiken. (Ps: wist je dat hun verpakking gemaakt is uit 100% gerecycleerde materialen?)
Chef Sofie
Foodbag Chef
Voeding heeft een grote impact op je energiepijl en je humeur. Mijn tips over gezond eten en een gebalanceerd dieet, daar kikker je meteen van op!
Krijg als eerste de laatste promo’s
Unieke keukentips & tricks
Elke week in je mailbox
09 298 05 10
Deel jouw gerechten op