Energie
Wat is het verschil tussen energiewaarde en calorieën?
De energiewaarde op het voedingswaarde-etiket vertelt je hoeveel energie een product levert, uitgedrukt in kilocalorieën (kcal). Calorieën tonen je dus hoeveel energie een product bevat.
Een calorie de hoeveelheid energie die nodig is om 1 gram water met 1 graad celsius te verwarmen. Calorieën zijn op zich niet slecht of ongezond. Je hebt ze nodig om te bewegen en na te denken. En
ook als energie voor het in stand houden van alle automatische lichaamsfuncties, zoals het kloppen van je hart, de ademhaling en zelf voedselvertering.
Wat bepaalt de caloriewaarde van een product?
Het is belangrijk om te weten welke bestanddelen de caloriewaarde van een product bepalen. De energiewaarde van een product is de som van koolhydraten, eiwitten en vetten. Het totaal aan kilocalorieën van een product
stijgt het sterkst wanneer het aantal vetten toeneemt. Een gram vet is gelijk aan 9 kcal en een gram eiwitten of koolhydraten is gelijk aan 4 kilocalorieën. Ook voedingsvezels en zout vertegenwoordigen nog een heel klein (te
verwaarlozen) aandeel in het totaal aantal kilocalorieën.
Hoeveel calorieën mag je per dag eten om gezond te blijven?
Je hebt als vrouw ongeveer 2000 kcal nodig per dag en als man 2500 kcal. Het is zeker niet zo dat een product gezonder is als het aantal kilocalorieën lager ligt. Je moet per product rekening houden met hoe het zich verhoudt tot
je totale dagelijkse calorie-inname.
Welke voeding bevat veel calorieën?
Er zitten veel calorieën in olie- en vetrijke producten, zoals olijfolie, boter en noten. Ook andere melkproducten zoals room en kaas bevatten veel calorieën. Producten met veel suiker hebben typisch een hoog caloriegehalte. Ook in deegwaren (zoals pasta), rijst en aardappelen zit veel suiker in de vorm van zetmeel.