Lactose zit in moedermelk en komt dus zowel voor in koemelk als schapenmelk en geitenmelk. En daarom ook in de meeste afgeleide producten, zoals kaas, room, boter, yoghurt, kwark, kefir en karnemelk. De hoeveelheid lactose in melk hangt af van het
dier. In buffelmelk zit bijvoorbeeld meer lactose dan in koemelk. Ook de manier waarop melk wordt verwerkt heeft invloed op de hoeveelheid lactose in sommige afgewerkte producten.
We hebben de hoeveelheid lactose per 100 gram voor de bekendste productgroepen even opgelijst.
Productgroep | gr / 100 gr |
Volle melk | 4,7 gr |
Halfvolle melk | 2,5 gr |
Boter | 0,7 gr |
Volle room | 3,3 gr |
Harde en zachte kazen | > 0,1 gr |
Verse kazen (cottage cheese, mozzarella, kwark, …) | 1,8 tot 4,6 gr |
Yogurt | 3,3 gr |
Bijna geen lactose in kaas
In de meeste kazen zit heel weinig lactose. Tijdens de rijping verdwijnt de meeste lactose in het restproduct (de wei) en voeden de melkzuurbacteriën zich met de rest. Daarom zijn zowel harde en zachte kazen (denk aan Gruyère, Emmentaler, Parmezaan, brie, feta, mascarpone, Gorgonzola, Camembert en Roquefort) relatief goed verteerbaar voor mensen met lactose-intolerantie.
Veel lactose in verse kaas en yogurt
Verse kazen zoals mozzarella, burrata en kwark bevatten meer lactose omdat er geen rijping aan te pas komt. En in tegenstelling tot wat vaak wordt beweerd is yoghurt relatief veilig om te eten omdat de aanwezige melkzuurbacterie in yoghurt de lactose afbreekt.
Hoeveel lactose zit er in boter?
Lactose is een koolhydraat en zowel roomboter als gewone boter bevatten veel vet (minstens 80%), een beetje water en slechts enkele grammen lactose. Het is dus veilig om met boter te koken, zolang je het met mate gebruikt.
Verborgen lactose
Sommige producten bevatten lactose zonder dat we het beseffen. Zo zit er vaak melk of melkpoeder in heel wat bewerkte producten. Denk aan melkchocolade, chocolademousse, gebak, koffiekoeken, ontbijtgranen, dressings, bakmixen, pudding, vla, ontbijtrepen, speciaalbieren en zelfs pizza. Ook medicijnen bevatten vaak melksuiker dat gebruikt wordt als vulmiddel in capsules en pillen. Raadpleeg steeds het etiket van deze producten. Wees op je hoede voor de termen lactalbumine, lactitol (E966), lactoglobuline, lactoferrine, wei, melkserum en melkeiwitten.
Hoeveel lactose zit er in lactosevrije producten?
Je vindt tegenwoordig lactosevrije alternatieven voor heel wat koemelkproducten. Denk aan lactosevrije melk, lactosevrije boter, lactosevrije yoghurt en lactosevrije room. Volgens officiële richtlijnen mag een product niet meer dan 0,01 gram lactose per 100 gram bevatten om te spreken van een lactosevrij alternatief.