Chef Ellen
Foodbag Chef
Gepubliceerd op 18/07/2024
De aardappel is populair in België: 88% van de Belgen eet minstens één keer per week aardappelen (tot wel 4 keer per week in Vlaanderen!). En 76% van de Walen hebben frietjes als favoriet!
In dit artikel lees je over:
De aardappel (Solanum tuberosum) komt oorspronkelijk uit de Andes in Zuid-Amerika, met name uit Peru en het noordwesten van Bolivia. Ongeveer 8.000 jaar geleden werd de aardappel door de Andes-bevolking gecultiveerd. Spaanse ontdekkingsreizigers introduceerden de aardappel in de 16e eeuw in Europa onder de naam "patata", waar hij zich snel verspreidde en in veel landen heel populair werd.
Tegenwoordig is China de grootste producent van aardappelen ter wereld, gevolgd door India, Rusland, Oekraïne en de Verenigde Staten. In Europa zijn de belangrijkste producenten Duitsland, Frankrijk, Nederland en Polen. De wereldwijde aardappelproductie bedraagt enkele honderden miljoenen tonnen per jaar.
De plant- en oogstperiode van aardappelen varieert afhankelijk van verschillende factoren, zoals het type aardappel, het klimaat van de regio en de teeltomstandigheden. In Europa:
Er bestaan duizenden aardappelsoorten wereldwijd. We onderscheiden 5 verschillende categorieën:
Deze aardappelen zijn ideaal voor salades, gratins en gerechten waar de aardappelen hun vorm moeten behouden na het koken.
Deze variëteiten zijn perfect voor puree, soepen en frieten, omdat ze gemakkelijk uit elkaar vallen tijdens het koken.
In tegenstelling tot de aardappel is de zoete aardappel (Ipomoea batatas) een totaal andere soort, behorend tot de familie van de Convolvulaceae. Ze heeft over het algemeen zoeter vlees, variërend van oranje, rood tot wit. Ze wordt vaker gebruikt in “zoet-hartige” gerechten. Ze kan worden gebruikt in puree, frieten, stoofschotels, maar ook in desserts (taarten, puddings, enz.).
Een bekend vraagstuk! De arme aardappel wordt heen en weer geslingerd tussen twee groepen: afgewezen door groenten en ondergewaardeerd door zetmeelhoudende gewassen. Tot welke groep behoort ze uiteindelijk?
De aardappel wordt vaak geclassificeerd als een zetmeelhoudend gewas (nutritioneel) in plaats van een groente (botanisch), vanwege haar hoge zetmeelgehalte. Toch bezit ze kenmerken van beide categorieën:
Maar de aardappel is veel meer dan dat: ze levert ook vezels, vitamines (met name vitamine C en vitamine B6), mineralen (zoals kalium en magnesium) en antioxidanten. Ze is een bron van energie, essentiële voedingsstoffen, veelzijdig in de keuken en door haar vezel- en zetmeelgehalte kan ze helpen langer een vol gevoel te geven. Dus, overtuigd van de aardappel?
Aardappelen zijn een uitstekende bron van essentiële voedingsstoffen. Enkele opmerkelijke voordelen:
In tegenstelling tot pasta en rijst bevatten aardappelen een grotere variëteit aan vitamines en mineralen. Ze kunnen een lagere glycemische index hebben dan sommige soorten pasta en rijst, vooral wanneer ze na het koken worden afgekoeld. Bovendien kunnen aardappelen op vele manieren worden bereid, wat zorgt voor een grotere diversiteit aan gerechten.
Aardappelen zijn ongelooflijk veelzijdig in de keuken. Hier zijn enkele populaire bereidingen:
Vind deze specialiteiten en andere heerlijke aardappelrecepten terug in ons menu. Voeg ook aardappelen van onze lokale leveranciers toe aan je maaltijdbox via onze extra's.
Aardappelen zijn niet alleen een belangrijke bron van voedingsstoffen, maar ook een ongelooflijk veelzijdig ingrediënt in de keuken. Hun vermogen om samen te gaan met verschillende smaken en texturen maakt ze onmisbaar in vele culinaire culturen over de hele wereld. In België zijn ze bovendien een van de paradepaardjes van onze landbouw en een nationale trots!
Chef Ellen
Foodbag Chef
Koken hoeft niet altijd ingewikkeld te zijn. Met mijn handige tips krijg je zo de smaak te pakken.
Krijg als eerste de laatste promo’s
Unieke keukentips & tricks
Elke week in je mailbox
09 298 05 10
Deel jouw gerechten op
Complete your box with delicious local desserts, breakfast, lunch or snacks.