Zo bak je krokante zoete aardappelfrietjes

De beste verse zoete aardappelfrietjes maak je zelf. Je bereidt ze in de oven, lekker en gezond, maar hoe krijg je ze nu écht krokant? Het is soms een kwestie van trial and error, zo gaat dat in de keuken. Maar met deze tips van Chef Isa, onze ware frietjeskoningin, ben je zeker en vast goed op weg!

De basics

Beginnen doen we bij ... het begin!

  • Verwarm je oven voor op 200°C en bedek je bakplaat met bakpapier. In een ideaal scenario gebruik je een bakplaat met gaatjes, voor een optimale luchtcirculatie. Maar zonder gaat ook!
  • Snij je zoete aardappel in dunne staafjes van 1 cm, iets smaller dan je bij gewone frietjes zou doen. Schillen mag, maar hoeft niet.
  • Snij ze vooral niet te dik, want dan krijg je een papperig effect.
  • Spoel je frietjes schoon en dep ze helemaal droog.

Psst .. geen zin om te klungelen met je mes? We schieten je te hulp met onze snijtechnieken.

    Naar de snijtechnieken

    De extra crunch

    Het codewoord van Chef Isa is balans. Laat de zoete aardappelfrietjes goed krokant en bruin worden, maar zie dat ze niet verbranden.

    • Kies voor plantaardige olie en zorg ervoor dat elke zoete aardappelfriet een dun laagje van de vetstof krijgt. Wees zeker niet overdadig!
    • Voeg een laagje maïzena toe. 1 el voor zoete aardappelfrietjes voor 2 personen volstaat. Het maiszetmeel neemt het vocht uit de frietjes op en laat ze beter bakken.
    • Gebruik een aparte schaal om alles mooi en gelijkmatig door elkaar te husselen. Experimenteren met extra kruiden zoals look, chilipoeder, paprikapoeder, rozemarijn of tijm is toegestaan: laat je gaan!
    • Zijn de frietjes goed bedekt? Spreid ze over de hele bakplaat. De frietjes mogen elkaar niet raken. Het is wat puzzelwerk, maar geduld is een schone deugd. Je krijgt een veel beter resultaat.
    • Schuif de bakplaat in de oven en bak de frietjes ongeveer 20-25 minuten. Zet nadien je oven uit en laat de frietjes er nog 10 min. instaan.