Foodbag Logo

5 tips om hygiënisch te werken in de keuken

Lees onze 5 praktische tips om hygiënisch te werken in de keuken en veilig voeding klaar te maken. We gaan dieper in op persoonlijke hygiëne, kruisbesmetting en veilig voedsel bewaren.


Chef Deborah

Chef Deborah

Foodbag Chef

Gepubliceerd op 30/04/2024

Waarom is keukenhygiëne zo belangrijk?

In de keuken is het vaak heel druk en chaotisch. Je voert enorm veel kleine handelingen en taakjes uit en je creëert veel rommel, afval en afwas. Keukenhygiëne is daarom soms het laatste waar je aan denkt tijdens het koken. Tot het fout loopt en een van je tafelgasten vervelende voedselinfectie krijgt.


1: Persoonlijke hygiëne

Handen wassen

Keukenhygiëne begint bij jezelf. Was je handen voor je begint te koken, verwijder ringen, armbanden en nagellak. Ook tijdens het koken is het goed om regelmatig je handen te wassen. Vooral net nadat je rauw vlees, vis of gevogelte hebt aangeraakt.


Doe je haar in een staartje

Haar is niet alleen onhygiënisch, het is ook heel wansmakelijk om haar te vinden in je eten. We verwachten niet dat je in jouw eigen keuken een haarnetje draagt. Maar als je de kans ziet, draag je (lang) haar netjes in een staartje.


Propere kledij

Zorg ervoor dat je kleren proper genoeg zijn wanneer je de keuken binnenstapt. Je wil geen stof, aarderesten of dierlijke haren op je eten achterlaten. Door een schort te dragen hou je het extra veilig en creëer je een win-win: je laat niets achter op het eten en je kledij blijft proper.



2: Voorkom kruisbesmetting

Wat is kruisbesmetting?

Als je correcte keukenhygiëne wilt nastreven is het belangrijk om te begrijpen wat kruisbesmetting is en hoe je het kan voorkomen. Kruisbesmetting treedt op wanneer bacteriën van het ene voedsel naar het andere worden overgedragen, vaak via je handen, snijplanken, messen of andere keukengerei.


Hoe voorkom je kruisbesmetting?

Dit zijn de drie gouden regels om kruisbesmetting te voorkomen:

  • Houd rauw vlees, gevogelte en vis gescheiden van andere voeding.
  • Gebruik aparte snijplanken voor rauw vlees en groenten.
  • Reinig keukengerei grondig na elk gebruik om bacteriën te verwijderen.

3: Vlees correct bereiden

Veilig omgaan met vlees is essentieel om voedselvergiftiging te voorkomen. Hier zijn enkele belangrijke tips waar je op moet letten bij het bereiden en bewaren van vlees:

  • Ontdooi bevroren vlees volledig in de koelkast voordat je het gaat bakken.
  • Vermijd rauw vlees: Zorg ervoor dat het volledig gaar is wanneer je niet zeker bent van de bron van het vlees. Kip moet altijd volledig gaar zijn omwille van het zeer hoge risico op een salmonellabesmetting.
  • Voorkom overdracht van bacteriën: Reinig oppervlakken en keukengerei grondig na contact met rauw vlees om kruisbesmetting te voorkomen.
  • Marineer vlees in de koelkast: Bij kamertemperatuur kunnen bacteriën zich snel vermenigvuldigen op vlees. Marineer dus altijd in de koelkast, zeker als je van plan bent om langer te marineren.

4: Veilig eten bewaren

Een andere belangrijke pijler van een hygiënische keuken is het veilig bewaren van voedsel. Wanneer je voedsel niet correct bewaart, bederft het en ontstaan er schadelijke bacteriën. Volg deze tips om voeding veilig te bewaren:

  • Bewaar bederfelijke producten zoals vlees en zuivel in de koelkast bij een temperatuur onder de 4 graden Celsius.
  • Gebruik eerst voeding dat eerder overtijd gaat of dat je eerder hebt aangekocht. Lees hier meer tips over THT en houdbaarheid.
  • Zorg ervoor dat je koelkast ordelijk is en dat je regelmatig de koelkast schoongemaakt.
  • Laat restjes eerst afkoelen voordat je ze in de koelkast of vriezer steekt. Lees hier meer tips over wat je in de vriezer mag bewaren.
  • Zorg dat bereide voeding altijd goed afgesloten is: Gebruik potjes of vershoudfolie.
  • Geef restjes die je in diepvriezer steekt een label met een korte beschrijving en datum.

5: Grondig schoonmaken

Een propere keuken is de eerste verdedigingslinie tegen schadelijke bacteriën en voedselinfecties. Zorg ervoor dat schoonmaken een integraal onderdeel van jouw keukenroutine is. Volg deze 4 tips:

  1. Een heel eenvoudige tip met veel impact: kuis regelmatig alle oppervlaktes van je keuken, zoals het aanrecht, het fornuis en het tafelblad.
  2. Kuis al je plankjes elke keer nadat je hebt gekookt. Schrob ze grondig met de hand! Steek ze niet zomaar in de vaatwasser. Plastic plankjes zijn makkelijk te kuisen en gebruik je best voor vlees, vis of gevogelte. Houten plankjes absorberen voeding en voedingssappen en krijg je daarom moeilijker proper en hygiënisch.
  3. Kuis na elke kookbeurt grondig je gootsteen en kraan. De gootsteen gebruik je meerdere keren per dag en is daarom een broeihaard van vuiltjes, ziektekiemen en bacteriën. Wanneer je de kraan in de gootsteen laat lopen, krijgt het vuil bovendien elke keer de kans om in alle richtingen uit de pompbak te spetteren.

Over de auteur

Chef Deborah

Chef Deborah

Foodbag Chef

Klassiekers zijn onmisbaar in onze keuken. Volg mijn tips om ze een verrassende en onvergetelijke twist te geven.

Lees nog meer tips en weetjes

Aan het laden...

Aan het laden...