Chef Deborah
Foodbag Chef
Gepubliceerd op 30/04/2024
In de keuken is het vaak heel druk en chaotisch. Je voert enorm veel kleine handelingen en taakjes uit en je creëert veel rommel, afval en afwas. Keukenhygiëne is daarom soms het laatste waar je aan denkt tijdens het koken. Tot het fout loopt en een van je tafelgasten vervelende voedselinfectie krijgt.
Keukenhygiëne begint bij jezelf. Was je handen voor je begint te koken, verwijder ringen, armbanden en nagellak. Ook tijdens het koken is het goed om regelmatig je handen te wassen. Vooral net nadat je rauw vlees, vis of gevogelte hebt aangeraakt.
Haar is niet alleen onhygiënisch, het is ook heel wansmakelijk om haar te vinden in je eten. We verwachten niet dat je in jouw eigen keuken een haarnetje draagt. Maar als je de kans ziet, draag je (lang) haar netjes in een staartje.
Zorg ervoor dat je kleren proper genoeg zijn wanneer je de keuken binnenstapt. Je wil geen stof, aarderesten of dierlijke haren op je eten achterlaten. Door een schort te dragen hou je het extra veilig en creëer je een win-win: je laat niets achter op het eten en je kledij blijft proper.
Als je correcte keukenhygiëne wilt nastreven is het belangrijk om te begrijpen wat kruisbesmetting is en hoe je het kan voorkomen. Kruisbesmetting treedt op wanneer bacteriën van het ene voedsel naar het andere worden overgedragen, vaak via je handen, snijplanken, messen of andere keukengerei.
Dit zijn de drie gouden regels om kruisbesmetting te voorkomen:
Veilig omgaan met vlees is essentieel om voedselvergiftiging te voorkomen. Hier zijn enkele belangrijke tips waar je op moet letten bij het bereiden en bewaren van vlees:
Een andere belangrijke pijler van een hygiënische keuken is het veilig bewaren van voedsel. Wanneer je voedsel niet correct bewaart, bederft het en ontstaan er schadelijke bacteriën. Volg deze tips om voeding veilig te bewaren:
Een propere keuken is de eerste verdedigingslinie tegen schadelijke bacteriën en voedselinfecties. Zorg ervoor dat schoonmaken een integraal onderdeel van jouw keukenroutine is. Volg deze 4 tips:
Chef Deborah
Foodbag Chef
Klassiekers zijn onmisbaar in onze keuken. Volg mijn tips om ze een verrassende en onvergetelijke twist te geven.
Krijg als eerste de laatste promo’s
Unieke keukentips & tricks
Elke week in je mailbox
09 298 05 10
Deel jouw gerechten op
Complete your box with delicious local desserts, breakfast, lunch or snacks.