Foodbag Logo

3 toppings voor hartige wafels

Geen zoete wafels met fruit of stroop als ontbijt, maar wel een hartige versie voor lunch! Net dat tikkeltje specialer dan een klassieke boterham. Maak jij eentje met zalm, brie of pesto? Ontdek onze 3 toppings en recept voor het beslag.


Chef Isa

Chef Isa

Foodbag Chef

Gepubliceerd op 03/05/2024

Maak eerst het beslag voor je hartige wafel

Dit is een basisrecept waar je eindeloos op kan variëren door er geraspte kaas en kruiden aan toe te voegen in functie van de topping die je wil gebruiken.


Ingrediënten

  • 200 g bloem
  • 1,5 tl bakpoeder
  • 3 eieren
  • 200 ml melk
  • 3 el olie of 40 g gesmolten boter
  • 1 tl zout
  • Wat zwarte peper

Bereiding

  • Mix in een ruime mengkom de droge ingrediënten (bloem, bakpoeder, eventueel wat kruiden, zout, wat zwarte peper) onder elkaar.
  • Mix de natte ingrediënten (melk, eieren, olie of boter, eventueel wat kaas) ook onder elkaar en voeg vervolgens al roerend toe aan de droge ingrediënten.
  • Roer alles goed door tot een glad beslag en stop dan met roeren. Voeg eventueel wat bruiswater toe voor echte luchtigheid. Laat even rusten voor een krokanter resultaat.
  • Bak het beslag tot wafels in je wafelijzer. Vet je wafelijzer goed in. Zelfs als je een anti-aanbaklaag hebt, is een dun laagje welkom.

Wafel met gerookte zalm en kruidenkaas

Voorbereiding

  • Maak het beslag voor je wafel en voeg eventueel wat tijm toe aan het beslag.
  • Snijd zo'n 100 g gerookte zalm in fijne reepjes.
  • Snijd 1 avocado in dunne plakjes.
  • Hak wat verse dille fijn.

Afwerking

  • Schik op elke wafel een flinke dot kruidenkaas en strijk wat uit met de onderkant van een lepel.
  • Leg de plakjes avocado op de kruidenkaas.
  • Strooi er de verse dille over.
  • Werk af met een toefje tuinkers.

Ook lekker met fijne stukjes venkel erbij!

Wafel met brie, spek en pecannoten

Voorbereiding

  • Bak je wafels en voeg eventueel een klein beetje gerookt paprikapoeder toe aan je beslag.
  • Bak ondertussen enkele lapjes ontbijtspek (zo'n 100 g) krokant in de oven. Zo'n 10 min. op 180°C en laat nadien afkoelen.
  • Rooster een handvol pecannoten kort in een pan zonder vetstof.
  • Snijd een stuk Belgische brie in fijne plakjes.

Afwerking

  • Leg enkele plakjes Belgische brie op de afgekoelde wafels.
  • Schik er enkele lapjes krokant spek op en naast.
  • Strooi er de geroosterde pecannoten over het geheel.
  • Besprenkel met wat honing of plantaardige zoetstof.

Ook lekker met een fris stukje appel erbij!

Wafel met pesto, burrata en kerstomaten

Voorbereiding

  • Bak je wafels volgens het basisrecept, maar meng met 1 el Italiaanse kruiden en 50 g Parmezaanse kaas nadat je de natte ingrediënten hebt toegevoegd.
  • Snijd 150 g kerstomaten in 2. Optioneel: rooster een kwartiertje in de oven op 200 °C, samen met wat Italiaanse kruiden, olijfolie, zout en zwarte peper.
  • Laat 1 bol burrata uitlekken.
  • Versnipper een handvol verse blaadjes basilicum.

Afwerking

  • Scheur de burrata in hapklare stukken en verdeel over de wafels.
  • Schik er de (geroosterde) kerstomaten naast.
  • Besprenkel met wat verse pesto.
  • Bestrooi met de versnipperde basilicum.

Ook lekker met wat krokante pancetta uit de oven erbij!

Over de auteur

Chef Isa

Chef Isa

Foodbag Chef

Je kroost is je meest kritische publiek! Voor kindvriendelijke tips en makkelijke, snelle recepten ben je bij mij aan het juiste adres.

Aan het laden...

Aan het laden...