Foodbag Logo

Alles over noten: hoe gezond zijn ze?

Waarom zijn noten zo gezond en voedzaam, welke soorten zijn het best en hoe moet je ze bewaren? Lees het hier!

Caroline

Caroline

Foodbag Chef

Gepubliceerd op 18/10/2024

Noten zijn niet alleen heerlijk, noten zijn ook supergezond en voedzaam. In dit artikel vind je een antwoord op de volgende vragen:

Hoe gezond zijn noten?

Noten geven je heel veel energie omdat ze rijk zijn aan onverzadigde vetzuren, dat zijn gezonde vetten die duurzame energie aan je lichaam leveren.

Daarnaast bevatten ze eiwitten en vezels, die je verzadigd houden en energiedipjes voorkomen. Ze helpen ook cholesterol te verlagen en beschermen je hart. Sommige studies tonen zelfs aan dat ze de gezondheid van de hersenen bevorderen dankzij hun essentiële voedingsstoffen, zoals omega-3 vetzuren.

Kortom, noten geven energie aan zowel je lichaam als je brein!

Hoeveel noten mag je eten per dag?

Een handvol noten (ongeveer 30 gram of 10 noten) is een gezonde hoeveelheid om te profiteren van de voordelen zonder te veel calorieën binnen te krijgen. Waarom niet meer dan 10 noten per dag? Omdat te veel van het goede je maag kan belasten en je zo ook meer calorieën inneemt dan je dagelijks nodig hebt.

's Avonds noten eten: goed of niet goed?

Ah, de grote vraag! Is het goed om 's avonds noten te eten? Ja, maar met mate. Noten zijn calorierijk, dus een klein handje (ongeveer 3 tot 5 noten) is voldoende zonder je diner te zwaar te maken. Ze bevatten ook veel magnesium, wat een goede nachtrust kan bevorderen.

Zijn noten goed voor je spijsvertering?

Noten zijn ook goed voor je darmen. Ze bevatten vezels die een gezonde spijsvertering bevorderen. Kunnen noten een laxerend effect hebben? Ja, maar alleen als je er te veel van eet! Onthoud dat een teveel van iets goeds nadelige effecten kan hebben.

Aan welke noten zijn mensen het meest allergisch?

Notenallergieën behoren tot de meest voorkomende voedselallergieën en kunnen ernstig zijn. Over het algemeen zijn cashewnoten, pistachenoten en paranoten vaak verantwoordelijk voor allergische reacties, maar het is belangrijk op te merken dat iedereen anders kan reageren op verschillende soorten noten.

De bekendste symptomen van een notenallergie

Jeuk, zweren en ademhalingsproblemen zijn de bekendste symptomen. Als je denkt of vermoedt dat je een notenallergie hebt, is de eerste stap een arts of allergoloog raadplegen. Huid- of bloedtesten kunnen helpen de allergie te bevestigen.

Bij Foodbag hebben we een allergenenfilter ingevoerd die het voor mensen met een allergie makkelijker maakt om recepten en gerechten zonder noten te vinden.


zak met noten

Soorten noten en hoe ze smaken

Er zijn heel veel verschillende soorten noten. Elk noot heeft zijn eigen kenmerken en smaken. Het is altijd handig om te weten hoe een noot smaakt en in welk gerecht of bereiding het past. Hier zijn enkele van de populairste:

  • Cashewnoten: technisch gezien zijn het geen noten, maar zaden van de cashewappel. Cashewnoten zijn zacht en romig, perfect voor sauzen of als snack.
  • Pecannoten: ideaal voor taarten, ze hebben een rijke, boterachtige smaak.
  • Paranoten: vind je vaak in notenmixen. Ze zijn een goede bron van selenium en dus geweldig voor de gezondheid van de schildklier. Ze bevatten ook de radioactieve stof radium, maar in zulke kleine hoeveelheden dat ze niet uitmaakt, in tegenstelling tot enkele fabeltjes.
  • Macadamianoten: deze grote, ronde noten zijn een echte lekkernij, met hun romige textuur en subtiele smaak.
  • Walnoten: echte klassiekers, perfect voor salades, cakes of gewoon uit het vuistje.
soorten noten en gedroogd fruit

Hoelang kan je noten bewaren?

Dat hangt ervan af of je gepelde, ongepelde, gezouten of geroosterde noten wilt bewaren. Over het algemeen bewaar je noten 3 tot 6 maanden op een koele, droge plaats, of zelfs langer als je ze in de koelkast legt. Vermijd vocht, anders kunnen ze snel rotten of ranzig worden.

Ongepelde noten bewaren

  • Op kamertemperatuur: 6 maanden tot 1 jaar. Ongepelde noten zoals walnoten, hazelnoten of amandelen, kan je het langst bewaren omdat de schil ze beschermt tegen lucht en vocht.
  • In de koelkast blijven ze tot 1 jaar goed en in de vriezer nog langer: 1 tot 2 jaar.

Gezouten of geroosterde noten bewaren iets korter: 2 tot 3 maanden. Ze verliezen iets sneller hun smaak of worden ranzig bij blootstelling aan lucht en warmte.

Gepelde noten bewaren

  • Op kamertemperatuur: 3 maanden tot 6 maanden. Gepelde noten zoals amandelen, cashewnoten of walnoten hebben een kortere houdbaarheid omdat ze gevoeliger zijn voor blootstelling aan lucht en vocht.
  • In de koelkast: 6 maanden tot 1 jaar en in de vriezer: 1 tot 2 jaar. Net als ongepelde noten bewaar je gepelde noten goed in de vriezer, zolang je ze luchtdicht verpakt om vriesbrand te voorkomen.
notentaart

Notentaart

In een notendop

Jazeker! Noten zijn echt een superfood. Vooral omdat ze boordevol eiwitten, vezels en onverzadigde vetten (omega-3) zitten. Ze beschermen je hart, geven je energie en zijn goed voor de nachtrust. Je kan ze ook heel makkelijk gebruiken in een recept of gewoon als snack uit het vuistje. Geen excuses meer!

Je kunt verschillende noten terugvinden in onze recepten op ons Foodbag-menu, of zelfs als snack in onze Extra's.

Ontdek ons menu

Caroline

Caroline

Foodbag Chef

Geen tijd te verliezen! Met mijn vliegensvlugge tips staan je gerechten in een mum van tijd op tafel.

Lees nog meer tips en weetjes

Aan het laden...

Deze week op het menu

Complete your box with delicious local desserts, breakfast, lunch or snacks.

Aan het laden...

Naar ons menu