Chef Isa
Foodbag Chef
Gepubliceerd op 27/09/2024
In dit artikel beantwoorden we de vragen over:
Bloem is een wit poeder en komt uit de kern van de graankorrel. De zemel (het vliesje rond de kern) en de kiem (waaruit een graankorrel is ontsproten) van de graankorrel worden niet gebruikt om bloem te maken. Ze worden er na het malen van de korrels uitgezeefd. Bloem bestaat vooral uit koolhydraten.
Meel bevat de hele graankorrel en is grover van structuur en smaakt voller. Bij het maken van meel worden de zemelen en de kiem behouden. Daarom is meel gezonder omdat het meer voedingsstoffen bevat.
Volkoren meel die je nodig hebt om volkoren brood te maken, bestaan uit zowel de meelkern, de zemel als de kiem. Volkoren meel wordt verder niet gezeefd.
Bloem en meel worden vaak door elkaar gebruikt omdat bloem of meelproducten vaker het label 'bloem' krijgen en door bredere culturele verschillen in woordgebruik.
Tarwemeel is de bekendste en meest gebruikte bloemsoort en is uiteraard afkomstig van het tarwegraan. Er bestaan verschillende technische classificaties die je vaak terugvindt op verpakkingen. Elke soort tarwebloem heeft specifieke eigenschappen die beter geschikt zijn voor verschillende soorten gebak.
Ze strijden verwoed om het hoogste schavotje, maar de regel is eenvoudig: T45 is de bondgenoot bij uitstek voor luchtige taarten, en T55 is veelzijdiger. Knapperig taartdeeg? T55. Zachte madeleines? T45, zonder meer.
Spelt is zowat de hipster onder de meelsoorten. Deze voorganger van tarwe is beter verteerbaar en heeft een lichte hazelnootsmaak. Speltmeel wordt gebruikt voor brood of koekjes en geeft je gerechten een boost, maar is tegelijkertijd lief voor je darmen. Ideaal voor wie graag healthy eet, maar niet bij elke maaltijd quinoa wil kauwen!
Meel of bloem kan goed zijn voor je gezondheid, zolang je de juiste soorten kiest. (Half)volkorenmeel is rijk aan vezels, vitaminen en mineralen, voor een goede vertering en een optimale bloedsuikerspiegel.
Alternatieve meelsoorten, zoals spelt, haver of amandel, zijn ook interessant omdat ze veel nutriënten bevatten en arm zijn aan koolhydraten.
Geraffineerde witte meelsoorten (T45, T55) zijn minder gezond, omdat ze te weinig vezels en essentiële voedingsstoffen bevatten. Het is vooral belangrijk om te variëren en zo veel mogelijk voor weinig bewerkte meelsoorten te kiezen in een evenwichtig voedingspatroon.
Wil je lief zijn voor het lijf van je dromen (of gewoon voor je maag)? Dan is havermeel de beste keuze. Havermeel zit boordevol vezels, heeft weinig impact op je darmen en helpt je bloedsuikerspiegel in evenwicht te houden. Deze meelsoort is bovendien makkelijk te verteren. Perfect dus voor gevoelige darmen, maar evengoed voor wie wat gewicht wil verliezen.
Wie glutenvrij moet eten (of gewoon eens iets nieuws wil proberen in de keuken), heeft heel wat opties: rijstmeel is fantastisch voor lichte taarten, boekweitmeel voor Bretoense pannenkoeken en kikkererwtenmeel voor falafels.
Gluten zorgt ervoor dat brood goed kan rijzen. Zonder gluten is het dus moeilijker om volume te krijgen, maar met een snufje bicarbonaat is alles mogelijk. In dit artikel vertellen we je alles over gluten en leggen we uit hoe je gluten kan vervangen bij intoleranties.
Meer weten over gluten? Lees onze blog over
Het kiezen van de juiste bloemsoort hangt af van wat je wilt bereiden in de keuken en bereiken in het leven. Voor licht gebak is tarwebloem een veelzijdige alleskunner is voor brood en hartige gerechten. Wil je gezond bakken? Kies dan voor volkoren, spelt- of havermeel, die boordevol vezels en voedingsstoffen zitten. Of experimenteer met alternatieven zoals kikkererwten- of kokosmeel om je recepten een unieke twist te geven. Door de juiste meelsoort te kiezen, til je je bakavonturen naar een hoger niveau, zowel qua smaak en gezondheid!
Chef Isa
Foodbag Chef
Je kroost is je meest kritische publiek! Voor kindvriendelijke tips en makkelijke, snelle recepten ben je bij mij aan het juiste adres.
Krijg als eerste de laatste promo’s
Unieke keukentips & tricks
Elke week in je mailbox
09 298 05 10
Deel jouw gerechten op
Complete your box with delicious local desserts, breakfast, lunch or snacks.