Foodbag Logo

Welke bloemsoorten zijn er en waarvoor gebruik je ze?

Er zijn heel veel verschillende soorten bloem. Hoe maak je nu de beste keuze wanneer je nog eens gaat bakken? Ontdek hier de verschillende soorten bloem (en meel) en in welke recepten je ze best gebruikt.

Chef Isa

Chef Isa

Foodbag Chef

Gepubliceerd op 27/09/2024

Wat is het verschil tussen bloem en meel?

Bloem is een wit poeder en komt uit de kern van de graankorrel. De zemel (het vliesje rond de kern) en de kiem (waaruit een graankorrel is ontsproten) van de graankorrel worden niet gebruikt om bloem te maken. Ze worden er na het malen van de korrels uitgezeefd. Bloem bestaat vooral uit koolhydraten.

Meel bevat de hele graankorrel en is grover van structuur en smaakt voller. Bij het maken van meel worden de zemelen en de kiem behouden. Daarom is meel gezonder omdat het meer voedingsstoffen bevat.

Volkoren meel die je nodig hebt om volkoren brood te maken, bestaan uit zowel de meelkern, de zemel als de kiem. Volkoren meel wordt verder niet gezeefd.

Bloem en meel worden vaak door elkaar gebruikt omdat bloem of meelproducten vaker het label 'bloem' krijgen en door bredere culturele verschillen in woordgebruik.

Welke soorten bloem bestaan er en wanneer gebruik je ze?

Tarwemeel

Tarwemeel is de bekendste en meest gebruikte bloemsoort en is uiteraard afkomstig van het tarwegraan. Er bestaan verschillende technische classificaties die je vaak terugvindt op verpakkingen. Elke soort tarwebloem heeft specifieke eigenschappen die beter geschikt zijn voor verschillende soorten gebak.

  • Universeel tarwemeel is veelzijdig en multi-inzetbaar, van patisserie en brood tot het indikken van sauzen. Deze meelsoort doet werkelijk alles, én ze doet het keer op keer goed!
  • Volkoren tarwemeel is stevig en zit bomvol voedingsstoffen, want ze bevat zowel de zemelen als de kiemen van de graankorrel. Ideaal voor rustiek brood en authentieke recepten.
  • T45-meel is fijn, licht en perfect voor delicaat gebak (taarten, eclairs, pannenkoeken).
  • T55-meel vormt de perfecte basis voor brood, pizza en zelfs quiche. De ideale keuze voor een stevig recept met textuur.
  • T65-meel is perfect voor een stevig granenbrood dat wat meer techniek vergt.

De beste tarwemeel voor patisserie: T45 of T55?

Ze strijden verwoed om het hoogste schavotje, maar de regel is eenvoudig: T45 is de bondgenoot bij uitstek voor luchtige taarten, en T55 is veelzijdiger. Knapperig taartdeeg? T55. Zachte madeleines? T45, zonder meer.

Andere soorten meel

  • Maïsmeel zorgt voor een lichte korrel en is ideaal voor tortilla, maïsbrood of het indikken van sauzen. Dit meel zorgt voor een unieke textuur, die je recepten karakter geeft.
  • Rijstmeel is teevast vloeiend, licht, toegankelijk en flexibel en ideaal voor glutenvrije alternatieven. Perfect om sauzen in te dikken of je gerechten een Aziatische toets te geven.
  • Boekweitmeel is intens, rustiek en karaktervol. Met een donker en mysterieus kantje dat zo kenmerkend is voor Bretoense pannenkoeken en traditionele recepten. Zonder gluten, maar boordevol smaak: boekweitmeel kan elk recept aan, van eeuwenoude klassiekers tot hedendaagse nieuwkomers.
  • Kikkererwtenmeel heeft een kleine korrel en is eenvoudig, maar in staat om magische gerechten boordevol smaak op tafel te toveren. Van falafel tot pakora: dit meel staat garant voor een zachte toets en een volle smaak!
  • Havermeel is verfijnd en versterkend: de ideale bondgenoot voor koekjes en muffins die niet alleen lekker, maar ook gezond zijn. Met havermeel wordt elke hap een zachte, sierlijke beleving – zonder overdaad, maar bomvol plezier (en vaak glutenvrij!).
  • Speltmeel is ideaal om je broden en taarten een nootachtige, haast middeleeuwse toets te geven. Een ideaal alternatief voor tarwemeel.
  • Amandelmeel is glamoureus en licht, maar tjokvol elegante smaken. Perfect voor macarons en glutenvrije taarten – met 'chique' als codewoord!
  • Kokosmeel is zonnig en exotisch. Kokosmeel tilt je recepten naar tropische horizonten, van koekjes tot taarten en glutenvrij brood.

Speltmeel: waarom is dit zo vaak een hot topic?

Spelt is zowat de hipster onder de meelsoorten. Deze voorganger van tarwe is beter verteerbaar en heeft een lichte hazelnootsmaak. Speltmeel wordt gebruikt voor brood of koekjes en geeft je gerechten een boost, maar is tegelijkertijd lief voor je darmen. Ideaal voor wie graag healthy eet, maar niet bij elke maaltijd quinoa wil kauwen!

Hoe gezond is bloem?

Meel of bloem kan goed zijn voor je gezondheid, zolang je de juiste soorten kiest. (Half)volkorenmeel is rijk aan vezels, vitaminen en mineralen, voor een goede vertering en een optimale bloedsuikerspiegel.

Alternatieve meelsoorten, zoals spelt, haver of amandel, zijn ook interessant omdat ze veel nutriënten bevatten en arm zijn aan koolhydraten.

Geraffineerde witte meelsoorten (T45, T55) zijn minder gezond, omdat ze te weinig vezels en essentiële voedingsstoffen bevatten. Het is vooral belangrijk om te variëren en zo veel mogelijk voor weinig bewerkte meelsoorten te kiezen in een evenwichtig voedingspatroon.

Welke soort bloem is het gezondst en veroorzaakt minder ontstekingen?

Wil je lief zijn voor het lijf van je dromen (of gewoon voor je maag)? Dan is havermeel de beste keuze. Havermeel zit boordevol vezels, heeft weinig impact op je darmen en helpt je bloedsuikerspiegel in evenwicht te houden. Deze meelsoort is bovendien makkelijk te verteren. Perfect dus voor gevoelige darmen, maar evengoed voor wie wat gewicht wil verliezen.

De beste bloem voor een glutenvrij dieet

Wie glutenvrij moet eten (of gewoon eens iets nieuws wil proberen in de keuken), heeft heel wat opties: rijstmeel is fantastisch voor lichte taarten, boekweitmeel voor Bretoense pannenkoeken en kikkererwtenmeel voor falafels.

Gluten zorgt ervoor dat brood goed kan rijzen. Zonder gluten is het dus moeilijker om volume te krijgen, maar met een snufje bicarbonaat is alles mogelijk. In dit artikel vertellen we je alles over gluten en leggen we uit hoe je gluten kan vervangen bij intoleranties.

Meer weten over gluten? Lees onze blog over

Besluit: hoe kies je de beste bloem?

Het kiezen van de juiste bloemsoort hangt af van wat je wilt bereiden in de keuken en bereiken in het leven. Voor licht gebak is tarwebloem een veelzijdige alleskunner is voor brood en hartige gerechten. Wil je gezond bakken? Kies dan voor volkoren, spelt- of havermeel, die boordevol vezels en voedingsstoffen zitten. Of experimenteer met alternatieven zoals kikkererwten- of kokosmeel om je recepten een unieke twist te geven. Door de juiste meelsoort te kiezen, til je je bakavonturen naar een hoger niveau, zowel qua smaak en gezondheid!

Chef Isa

Chef Isa

Foodbag Chef

Je kroost is je meest kritische publiek! Voor kindvriendelijke tips en makkelijke, snelle recepten ben je bij mij aan het juiste adres.

Aan het laden...

Aan het laden...