Foodbag Logo

10 makkelijke en lekkere aperoplanken

Aperoplanken zijn leuk en handig als je eens niet veel zin hebt om te koken. Ontdek onze 10 heerlijke en gemakkelijke aperoplanken die je kan inzetten als lunch of diner.


Een namiddag gepland in de tuin, in het park of op terras? Of heb je een tv-avond gepland om naar je favoriete sportmoment te kijken? Dan komt een goedgevulde aperoplank handig van pas als vervanging van je lunch of diner. Ontdek hier 10 heerlijke en gemakkelijke aperoplanken en lees welke basisingrediënten en garnituur je nodig hebt om ze samen te stellen.

Foodbag Charcuteriebox

Foodbag Charcuteriebox

1. Klassieke aperitiefplank

Soms moet je het niet te ver zoeken. De klassieke plank met kaas en charcuterie werkt altijd en is een echte crowdpleaser. Wat je zeker niet mag missen:

  • Charcuterie: denk aan droge worst, rauwe ham en chorizo.
  • Kaas: wij gaan voor belegen kazen zoals Oud Brugge, Chimay of Herve.
  • Garnituur: olijven, augurken, noten.
  • Brood of crackers: vers stokbrood, toastjes of kruidencrackers.

Zin in extra verwennerij? Kies dan verschillende soorten charcuterie en kaas, zodat er voor iedereen in het gezelschap wel iets lekkers op de aperoplank ligt.

Maki met soyasaus

Maki met soyasaus

2. Japanse plank

Heb je het even gehad met de klassieke aperplanken en zoek je iets exotischer met een spannende twist? Dan is de Japanse plank iets voor jou. Wat je best serveert op deze plank:

  • Sushi en maki: maak je ze zelf, dan zijn ze nóg lekkerder! Heb je daar echter geen puf (of tijd) voor, koop dan gewoon een sushibox met zalm, tonijn en garnalen en serveer met avocado.
  • Yakitori: van die heerlijke kipspiesjes in een lekker zoete saus.
  • Garnituur: edamame, wasabipinda’s, sojasaus.

Bij deze plank kun je ook een wakamesalade serveren: de befaamde salade van zeewier. Let op: deze plank moet je wel iets sneller naar binnen werken dan de vorige. Vis laat je namelijk beter niet de hele avond op tafel staan.


Miniwraps

Miniwraps

3. Broodjesplank

Een broodjesplank is ideaal voor een lunch in de tuin. Broodjes zijn handig omdat je minder gedoe hebt met bordjes en bestek. Er zijn ook heel wat verschillende soorten beleg en soorten brood om je broodjesplank mee te versieren. Onze voorkeur:

  • Minisandwiches: belegd met kipcurry, tonijnsalade of americain preparé.
  • Wraps: een wrap met gerookte zalm, smeerkaas met knoflook & tuinkruiden en komkommer, of met ham, mozzarella, pesto en kerstomaatjes.
  • Garnituur: groentechips, rauwkost met een dipsausje.

Denk misschien ook al aan het dessert en serveer zoete minisandwiches als afsluiter: speculoospasta, pindakaas en banaan, chocopasta, confituur …

Foodbag Mezze aperobox

Foodbag Mezze aperobox

4. Mediterrane plank

De ideale plank voor wie de mediterraanse zon mist. Van Griekenland tot Turkije, alles komt samen op deze mediterrane plank barstensvol kleuren en smaken! Denk aan zuiderse groenten, goede olijfolie (lees hier hoe je goede olijfolie herkent), yoghurt, zongedroogde tomaten en pittige marinades. Onze favoriete ingrediënten voor deze aperoplank:

  • Antipasti: gemarineerde artisjok, gegrilde paprika, gekonfijte tomaat.
  • Vlees: kefta, kipspiesjes, pitavlees (gyros)
  • Veggie: falafel, fetakaas in blokjes
  • Salades: komkommer-tomaat-feta, tabouleh of een kikkererwtensalade.
  • Garnituur: pitabroodjes, tzatziki, tarama, labneh.
Minipizza's met asperges

Minipizza's met asperges

5. Pizzaplank

Maak het jezelf niet te moeilijk met deze pizzaplank: in een wip samengesteld en al even snel naar binnen gewerkt. Tip van een vriend: als je van plan bent om ook pizza Hawaï te serveren, nodig dan zeker geen Italianen uit aan tafel (gewoon voor je eigen veiligheid, wij vellen nog steeds géén oordeel 🤥). We geven je alvast wat inspiratie:

  • Minipizza’s: margherita, quattro formaggi, quattro stagioni, Hawaï.
  • Garnituur: veldsla, rucola, vinaigrette, pikante olie of rauwkost.

Wild van pizza? Ontdek elke week een pizza en een pizzabox in ons menu

Foodbag Hla Mexico aperobox

Foodbag Hla Mexico aperobox

6. Mexicaanse plank

Met dit soort maaltijdschotels haal je de zon in huis! Op naar Mexico voor een degustatie van de allerlekkerste Mexicaanse specialiteiten. Volledig af te stemmen op jouw voorkeuren: met diverse soorten vlees of veggie, lekker pikant of eerder subtiel gekruid.

  • Quesadilla’s: tortilla, smeltkaas, gegrilde kip, groenten.
  • Nacho’s: chips van mais, smeltkaas, guacamole, salsa, zure room.
  • Taco’s: tortilla van mais, rundergehakt of kip, zwarte bonen, tomaten, kaas.
  • Garnituur: pico de gallo (salade van tomaat, ui en chilipeper), jalapeño’s, verse koriander.

7. Italiaanse plank

En we blijven lekker in het zonnetje met deze Italiaanse borrelplank. Kies voor verse en traditionele Italiaanse producten. Combineer deze plank eventueel met de pizzaplank, voor nóg meer Italiaans lekkers!

  • Antipasti: gemarineerde artisjokken, gedroogde tomaten, olijven.
  • Charcuterie: prosciutto, salami, mortadella.
  • Kaas: mozzarella, parmezaan, gorgonzola, burrata.
  • Brood: focaccia of ciabatta.
  • Garnituur: zelfgemaakte pesto, olijfolie of balsamicoazijn, basilicum.


8. Aziatische plank

Azië is de culinaire hemel voor streetfood en handige, hapklare bereidingen. Je vindt vooral in de Chinese, Thaise en Vietnamese keuken meer dan genoeg variatie en inspiratie om een aperoplankje te vullen. Wat je zeker niet mag missen op deze plank:

  • Loempia’s: gevuld met garnalen, rijstvermicelli en verse groenten.
  • Dimsum: assortiment van gestoomde hapjes, zoals ravioli met garnalen, baozi.
  • Tempura van garnalen met zoetzure saus.
  • Vietnamese nems: rol de nems recht uit de frituurpan (of oven) op in een blad sla met munt, voor een heerlijk frisse toets.
  • Garnituur: sojasaus, nuoc-mâmsaus, rijst, salade.

9. Veggie plank

Voor de vegetariërs en flexitariërs mag er uiteraard niets ontbreken. We kunnen genoeg vegetarische ingrediënten bedenken om enkele planken te vullen. Onze favorieten:

  • Hummus en andere dips: klassieke hummus of met pesto, guacamole, labneh of baba ganoush.
  • Dipgroentjes: staafjes wortel, komkommer, paprika. Ook lekker zijn bloemkool en kerstomaatjes.
  • Garnituur: gemengde salade op basis van quinoa of linzen, tabouleh of salade van tarwekorrels. Serveer met crackers, grissini of chips die je kunt besmeren of dippen.
  • Vleesvervangers: Denk aan gemarineerde tofu, falafel, balletjes op basis van soja of seitan. Of leg wat hardgekookte eieren bij op je schotel.

10. Hartig-zoete plank

Serveer bij de kaas een toefje honing of Luikse siroop. Ook lekker op deze aperoplank is een plak boerenpaté of foie gras met uienkonfijt.

  • Notenmix: amandelnoten, cashewnoten, hazelnoten.
  • Kaas: brie, geitenkaas, roquefort.
  • Gedroogde vruchten: gedroogde abrikozen, vijgen, rozijnen.
  • Chocolade: kleine blokjes pure chocolade, melkchocolade.
  • Fruit: druiven, appels of perziken.
  • Garnituur: notenbrood, crackers.

Handige Foodbag aperobox

Geen zin om voor of tijdens de wedstrijd veel tijd in de keuken te spenderen om je aperoplank klaar te maken? Dan hebben we goed nieuws, want dat hoeft ook helemaal niet! Bij Foodbag ontdek je elke week verschillende aperoplanken in onze Extra’s. Ze zijn steeds samengesteld met een waaier van verse, Belgische ingrediënten. Ideaal voor tijdens je favoriete sportevents!

Bij Foodbag kun je ook terecht voor kant-en-klare maaltijden. Heerlijke recepten die wij al voor jou hebben bereid. Alleen nog even in de microgolfoven en klaar! Kies dus voor onze kant-en-klare gerechten als je geen seconde van de actie wilt missen.


Ontdek onze menu en Extra's

Chef Ellen

Chef Ellen

Foodbag Chef

Koken hoeft niet altijd ingewikkeld te zijn. Met mijn handige tips krijg je zo de smaak te pakken.

Aan het laden...

Aan het laden...