09 298 05 10
Deel jouw gerechten op
Chef Caroline
Foodbag Chef
Gepubliceerd op 30/05/2024
Chilipepers zijn kleine hete vruchtjes die je gerechten een lekker pikante én kleurrijke toets geven. Van milde variëteiten tot waanzinnig pikante soorten: pepers zijn er in ongelooflijk veel smaken en intensiteiten. Wij nemen je mee op ontdekking langs de verschillende soorten pepers, hun pikantheid, specifieke culinaire toepassingen én gezondheidsvoordelen!
Ken jij eigenlijk het verschil tussen al die chilipepers? Chilipepers komen oorspronkelijk uit Centraal- en Zuid-Amerika en verschillen onderling in grootte, vorm en kleur, maar vooral in hun mate van pikantheid. Er bestaan ongelooflijk veel verschillende soorten en rassen. Zoete of milde pepers, zoals de paprika, geven smaak zonder je mond in brand te steken, terwijl pikante pepers, zoals de befaamde habanero, zelfs de taaiste smaakpapillen in vuur en vlam zetten.
De kleur van chilipepers verandert vaak naarmate ze langer rijpen. Enkele voorbeelden:
Al die soorten chilipepers zijn genetisch geprogrammeerd om in de verschillende stadia van hun groei bepaalde kleuren te ontwikkelen. Enkele voorbeelden:
Er bestaan meer dan 50.000 soorten chilipepers in de wereld, die zijn onderverdeeld in een aantal hoofdsoorten. Dit zijn de vijf meest voorkomende: Capsicum annuum, Capsicum frutescens, Capsicum chinense, Capsicum baccatum en Capsicum pubescens. Elke hoofdsoort omvat pepers met unieke eigenschappen, die variëren in smaak, kleur en het gehalte aan capsaïcine, de stof die verantwoordelijk is voor hun pikantheid. De familie van de pepers omvat dus de paprika’s en de eigenlijke chilipepers zelf.
Als je een chilipeper laat drogen, verdampt het water eruit. Daardoor zullen de actieve stoffen meer geconcentreerd zijn, dus ook de capsaïcine die verantwoordelijk is voor de pikantheid. De totale hoeveelheid capsaïcine verandert niet, maar de concentratie is wel sterker. Daardoor smaken gedroogde chilipepers pikanter dan verse pepers.
Ook de textuur van verse pepers zijn sappig en knapperig, terwijl gedroogde pepers eerder hard en ruw zijn.
Tot slot gebruik je verse pepers meestal rauw in salades of gekookt om een gerecht een frisse toets te geven. Gedroogde pepers passen dan weer beter in stoofpotjes, sauzen en marinades.
Op een koele, droge en donkere plaats kun je gedroogde pepers enkele maanden tot een jaar bewaren.
Tips – Chilipoeder: gedroogde chilipepers kun je ook tot poeder vermalen en als kruid gebruiken in tal van gerechten.
Om je gerechten pit te geven, kun je ook altijd tabasco, harissa of Madmax-saus gebruiken:
Ontdek deze week ook de Madmax-saus in onze extra's. Deze saus geeft een vleugje pit toevoegt aan je volgende maaltijd in onze extra’s van deze week.
Madmax - Belgische pikante olie
Pepers die niet pikant of heel zoet zijn, behoren voornamelijk tot de familie van de paprika’s. Deze pepers bevatten soms wel capsaïcine, de stof die verantwoordelijk is voor het pikante mondgevoel, maar in een zeer laag gehalte of zelfs helemaal niet. Paprika’s, piment d’Espelette, Italiaanse peper, Piquillo, Banana, Shishito of paprikapoeder zijn goede alternatieven als je geen pikant kunt verdragen, maar je gerecht toch een pittige toets wilt geven. Dankzij de vele verschillende vormen en kleuren zien je recepten er extra leuk uit!
De titel van heetste peper ter wereld staat sinds 2023 op naam van de Pepper X. Met een recordscore van meer dan 2,7 miljoen eenheden op de schaal van Scoville is deze peper een échte uitdaging, zelfs voor liefhebbers van extreme sensaties! Voordien was de Carolina Reaper de heetste peper, met 2,7 miljoen eenheden op de schaal van Scoville.
Werd jij geïnspireerd door de ‘Hot Chip Challenge’ en droom je er nu ook van om je smaakpapillen uit te dagen met de heetste pepers? Met deze chilipeper ga je maar beter niet experimenteren, ook niet als grap!
Pepers zoals Pepper X en de Carolina Reaper wordt voornamelijk gebruikt bij wedstrijden en in extreem hete sauzen, waarvan één enkele druppel al genoeg is om je gerecht te veranderen in een gloeiend hete vulkaan.
De schaal van Scoville beoordeelt de concentratie van capsaïcine, de stof die verantwoordelijk is voor de pikantheid van een peper. De schaal werd ontwikkeld door Wilbur Scoville in 1912 en meet de scherpte van pepers in Scoville Heat Units (SHU).
Vroeger werd hiervoor een peperextract verdund in suikerwater totdat proevers de peper niet meer als pittig ervaarden, maar tegenwoordig gebruikt men vloeistofchromatografie om de capsaïcine direct te meten. Een zoete paprika krijgt bijvoorbeeld een score van 0 SHU, terwijl de Pepper X, de heetste peper te wereld, meer dan 2,7 miljoen SHU kan halen.
Deze schaal deelt pepers dus in volgens hun scherpte en is een handig hulpje bij het kiezen van de juiste pepers volgens jouw culinaire behoeften en tolerantie.
Carolina Reaper
Chilipepers zijn in meerdere opzichten gezond en hebben antimicrobiële eigenschappen.
In matige hoeveelheden kunnen chilipepers de spijsvertering stimuleren omdat ze de productie van maagsappen verhogen.
Maar let op: eet pepers altijd met mate! Een overmatige consumptie van pepers kan bij sommige mensen leiden tot spijsverteringsirritatie, brandend maagzuur en buikpijn. Anderen zijn zelfs overgevoelig of allergisch voor pepers en krijgen last van huid- of ademhalingsreacties.
Ook opletten geblazen tijdens het koken: trek bij voorkeur handschoenen aan als je met heel (héél) hete pepers werkt, en raak ook vooral je gezicht niet aan nadat je een chilipeper hebt vastgepakt!
Bij Foodbag gooien we graag al eens een pepertje in onze recepten. Ze zorgen niet alleen voor smaak, maar geven je gerecht ook een leuk kleurtje! Ook vind je chilipepers terug in de heerlijke en unieke kruidenmixen die wij gebruiken om jouw menu’s op smaak te brengen.
Kort samengevat: er bestaan veel verschillende soorten pepers: zoete of milde pepers (paprika), pikante pepers (habanero), pittige sauzen om je gerechten op te peppen (harissa, tabasco) en extreem hete pepers die onmogelijk door te slikken zijn (Pepper X)! Ze staan allemaal ingedeeld op de schaal van Scoville, die aangeeft hoe scherp en intens ze smaken. Je kunt chilipepers toevoegen aan een waaier van gerechten om ze lekker pikant te maken, een pittige toets te geven of… om je gasten af te schrikken (kies zelf maar!). En niet vergeten: chilipepers zijn gezond, maar eet er niet té veel van, da’s fijner voor je maag!
Chef Caroline
Foodbag Chef
Geen tijd te verliezen! Met mijn vliegensvlugge tips staan je gerechten in een mum van tijd op tafel.
Krijg als eerste de laatste promo’s
Unieke keukentips & tricks
Elke week in je mailbox
Complete your box with delicious local desserts, breakfast, lunch or snacks.