Wat zijn de voordelen van spinazie?

Ooit is ons gezegd 'van spinazie word je sterk'. Maar is dat wel zo? Spinazie is vooral gezond en erg veelzijdig in de keuken. Ontdek alle voordelen van je favoriete groene bladgroente!

1. Spinazie doet mensen minder vlees eten

Iedereen kent Popeye, de gespierde cartoon-matroos die altijd spinazie eet. Wist je dat hij in de Tweede Wereldoorlog gebruikt werd om mensen minder vlees te laten eten en zo zuiniger te leven? De verkoop van spinazie steeg met 30%. De groente belandde zelfs in de top 3 van favoriete kindergroenten

2. Spinazie bevat veel vitamine K, A en B11

Spinazie is vooral erg rijk aan kalium. Deze stof helpt onze regulering van de bloeddruk en zowel de spierfuncties als het zenuwstelsel gezond te houden. Vitamine A is dan weer een sterke antioxidant die o.a. zorgt voor een normale werking van je netvlies. En vitamine B11? Die verzorgt jouw immuunsysteem

Opgelet: spinazie bevat niet zoveel ijzer als we denken. Hoe komt dat toch? Erich van Wolf, een Duitse chemicus, ging in 1870 op zoek naar de juiste hoeveelheid ijzer in spinazie. Maar bij het maken van aantekeningen zette hij een kommaatje verkeerd, zo kreeg een portie van 100 g spinazie niet de juiste 3,5 miligram ijzer, maar 35 milligram. Oopsie!

3. Spinazie is erg veelzijdig in de keuken

Spinazie bevat naast vitamines ook veel mineralen en vezels. Bovendien is de groente ook laag in calorieën. Veel redenen dus om ze wat vaker op het menu te zetten!

Rauw

Spinazie hoef je niet altijd warm te eten. Je kan het ook perfect combineren in een slaatje, smoothie of als groente bij je broodbeleg. Je kan er zelfs een lekkere vinaigrette of een pesto mee maken.

Spinaziepesto? Jawel! Wij mengen de spinazie met (geroosterde amandelen), parmezaan, basilicum, knoflook, pompoenpitten, olijfolie en wat citroensap. Vergeet niet te kruiden met zout en zwarte peper. 

Gekookt

Spinazie is ook heerlijk in puree, een quiche, curry of gewoon in z'n puurste vorm. Hoe maak je spinazie dan het best klaar?

  • Neem een ruime pan en laat er een klontje boter in smelten
  • Voeg je spinazie toe en eventueel ook een beetje water.
  • Giet af, kruid met zout en zwarte peper en smullen maar!

Tip: het is beter om je spinazie niet te snijden en gewoon in zijn geheel in de pan te doen. Zo blijven alle voedingstoffen behouden en blijft je groente ook het langste goed.

4. Nagenieten: spinazie mag je opnieuw opwarmen

Spinazie, en vele andere bladgroenten, bevatten de stof nitraat. Als je dat opwarmt, kan er door een reactie op warmte een nieuwe stof ontstaan. Deze stof noemen we nitriet. Die vormt voor ons, volwassenen, geen probleem. Enkel baby’s met maagproblemen kunnen er wat last van ondervinden.

5. Spinazie kan je zomer en winter telen

Je kan het hele jaar door genieten van spinazie. Je hebt de vroege teelt, van januari tot midden april. De zomerteelt loopt van april tot eind juni en de late teelt start in augustus.

Zelf spinazie telen doe je best in de minder warme maanden. Dat gaat het makkelijkst en je blaadjes zullen er minder snel verlept uitzien. 

6. Spinazie geeft extra kleur aan je verse pasta en soep

Niets leuker dan een kleurtje toevoegen aan iets wat anders maar een saaie witte pasta zou zijn. Maak jij je pasta vers? Mix een beetje spinazie fijn en meng het door je deeg. Je kan er trouwens ook je soep een mooie groen kleurtje mee geven. 

    7. Ken jij Nieuw-Zeelandse spinazie?

    Nieuw-Zeelandse spinazie heeft veel gelijkenissen met 'gewone' spinazie. Het enige verschil zit 'm letterlijk in de roots: ze behoort tot de ijskruidfamilie. De smaak is wel zeer identiek, je kan de zomergroente ook op gelijkaardige manieren bereiden in de keuken en ze bevat veelvitamines, mineralen, vezels en antioxidanten. Eens proberen? Zo kan je ze zelf kweken.