Chef Eva
Foodbag Chef
Gepubliceerd op 03/05/2024
Iedereen kent Popeye, de gespierde cartoon-matroos die altijd spinazie eet. Wist je dat hij in de Tweede Wereldoorlog gebruikt werd om mensen minder vlees te laten eten en zo zuiniger te leven? De verkoop van spinazie steeg met 30%. De groente belandde zelfs in de top 3 van favoriete kindergroenten.
Spinazie is vooral erg rijk aan kalium. Deze stof helpt onze regulering van de bloeddruk en zowel de spierfuncties als het zenuwstelsel gezond te houden. Vitamine A is dan weer een sterke antioxidant die o.a. zorgt voor een normale werking van je netvlies. En vitamine B11? Die verzorgt jouw immuunsysteem.
Opgelet: spinazie bevat niet zoveel ijzer als we denken. Hoe komt dat toch? Erich van Wolf, een Duitse chemicus, ging in 1870 op zoek naar de juiste hoeveelheid ijzer in spinazie. Maar bij het maken van aantekeningen zette hij een kommaatje verkeerd, zo kreeg een portie van 100g spinazie niet de juiste 3,5 miligram ijzer, maar 35 milligram. Oopsie!
Spinazie bevat naast vitamines ook veel mineralen en vezels. Bovendien is de groente ook laag in calorieën. Veel redenen dus om ze wat vaker op het menu te zetten!
Spinazie hoef je niet altijd warm te eten. Je kan het ook perfect combineren in een slaatje, smoothie of als groente bij je broodbeleg. Je kan er zelfs een lekkere vinaigrette of een pesto mee maken.
Spinaziepesto? Jawel! Wij mengen de spinazie met (geroosterde amandelen), parmezaan, basilicum, knoflook, pompoenpitten, olijfolie en wat citroensap. Vergeet niet te kruiden met zout en zwarte peper.
Spinazie is ook heerlijk in puree, een quiche, curry of gewoon in z'n puurste vorm. Hoe maak je spinazie dan het best klaar?
Tip: het is beter om je spinazie niet te snijden en gewoon in zijn geheel in de pan te doen. Zo blijven alle voedingstoffen behouden en blijft je groente ook het langste goed.
Spinazie, en vele andere bladgroenten, bevatten de stof nitraat. Als je dat opwarmt, kan er door een reactie op warmte een nieuwe stof ontstaan. Deze stof noemen we nitriet. Die vormt voor ons, volwassenen, geen probleem. Enkel baby’s met maagproblemen kunnen er wat last van ondervinden.
Je kan het hele jaar door genieten van spinazie. Je hebt de vroege teelt, van januari tot midden april. De zomerteelt loopt van april tot eind juni en de late teelt start in augustus.
Zelf spinazie telen doe je best in de minder warme maanden. Dat gaat het makkelijkst en je blaadjes zullen er minder snel verlept uitzien.
Niets leuker dan een kleurtje toevoegen aan iets wat anders maar een saaie witte pasta zou zijn. Maak jij je pasta vers? Mix een beetje spinazie fijn en meng het door je deeg. Je kan er trouwens ook je soep een mooie groen kleurtje mee geven.
Nieuw-Zeelandse spinazie heeft veel gelijkenissen met 'gewone' spinazie. Het enige verschil zit 'm letterlijk in de roots: ze behoort tot de ijskruidfamilie. De smaak is wel zeer identiek, je kan de zomergroente ook op gelijkaardige manieren bereiden in de keuken en ze bevat veelvitamines, mineralen, vezels en antioxidanten. Eens proberen? Zo kan je ze zelf kweken.
Chef Eva
Foodbag Chef
Salades hoeven helemaal niet saai te zijn. Mijn tips over seizoensgebonden ingrediënten en leuke combinaties laten je niet in de steek.
Krijg als eerste de laatste promo’s
Unieke keukentips & tricks
Elke week in je mailbox
09 298 05 10
Deel jouw gerechten op
Complete your box with delicious local desserts, breakfast, lunch or snacks.