Foodbag Logo

De beste vervangers voor pijnboompitten in pesto

Pesto, de smeuïge saus die traditioneel gemaakt wordt van pijnboompitten. Maar deze pitjes zijn best prijzig. Je kan ook heerlijke pesto maken met andere noten of zaden ter vervanging. Lees hieronder waarom pijnboompitten zo duur zijn en welke heerlijke alternatieven er bestaan.


Prijzige pijnboompitten

Pijnboompitten zijn redelijk duur omwille van het tijdrovende proces. Wist je dat het 20-25 jaar duurt vooraleer de pijnboom dennenappels met zaden aflevert? Daarnaast duurt het rijpingsproces van een dennenappel ook nog eens 18 maanden. Dan pas kunnen de pijnboompitten uit de dennenappels worden gehaald. Dit is een moeilijk werk dat met de hand en soms met behulp van machines wordt gedaan.


Alternatieven voor pijnboompitten

Er zijn veel goedkopere alternatieven voor pijnboompitten. Zo kan je met cashewnoten, zonnebloempitten, pompoenpitten, amandelen, pistachenoten en walnoten ook heerlijke smeuïge pesto maken. Die laatste wordt bovendien meestal in België gekweekt en is daarom de meest duurzame optie. Natuurlijk hebben de verschillende noten en zaden ook een andere smaak en textuur. Lees hieronder welke invloed deze alternatieven hebben op je zelfgemaakte pesto.


 • Cashewnoten: cashewnoten zijn zachter en romiger waardoor ze een gladdere textuur geven aan je pesto. Ook de smaak is milder waardoor de pesto iets zachter kan smaken.
 • Zonnebloempitten: net zoals cashewnoten zijn zonnebloempitten zachter van smaak en textuur dan pijnboompitten. Hierdoor zijn ze gemakkelijker te vermalen tot een gladde pesto.
 • Pompoenpitten: pompoenpitten zijn dan weer veel steviger dan pijnboompitten en geven daardoor ook een stevigere textuur aan je pesto. Voor een grove pesto zijn pompoenpitten dus ideaal. Bovendien zal een pesto met pompoenpitten veel groener kleuren, zeker als je de pitten niet roostert.
 • Pistachenoten: pistachenoten zijn lichtzoet van smaak. Bovendien beïnvloedt hun intense groene kleur ook de kleur van je pesto. De kleur blijft het best behouden als je de noten niet roostert.
 • Walnoten: walnoten hebben een romige zachte smaak. Hun textuur is knapperiger dan die van pijnboompitten waardoor je pesto iets grover is.
 • Amandelen: amandelen hebben net zoals pistachenoten een lichtzoete smaak en een stevige textuur. De pesto met amandelen zal dus zoeter en steviger zijn dan met andere alternatieven.

Recept voor pesto

De ingrediënten voor een pesto met alternatieven blijven hetzelfde als voor een klassieke pesto. Switch gewoon de pijnboompitten door dezelfde hoeveelheid van de vervanger. Lees hieronder het recept voor een klassieke pesto voor 2 personen


Ingrediënten

 • 1/2 teentje knoflook
 • 30 gram noten of zaden
 • 40 gram Parmezaanse kaas
 • 30 gram verse basilicumblaadjes
 • 75 ml olijfolie
 • Snuifje zout
 • Zwarte peper
 • Wat citroensap naar smaak

Recept

 1. Rasp de Parmezaanse kaas.
 2. Mix alle ingrediënten met een staafmixer of in een blender tot een gladde pesto. Voeg gerust een extra scheutje olijfolie toe tot de pesto de gewenste structuur heeft.
 3. Proef tussendoor en voeg wat citroensap, zout en peper toe naar smaak.
 4. Ga je liever traditioneel te werk met een vijzel? Stamp dan alle ingrediënten fijn tot een heerlijke pesto.

TIP: Maak je pasta pesto? Voeg dan wat pastawater toe aan de pesto voor een smeuïg resultaat.


Wat is jouw favoriete pijnboompitvervanger?

Over de auteur

Chef Eva

Chef Eva

Foodbag Chef

Salades hoeven helemaal niet saai te zijn. Mijn tips over seizoensgebonden ingrediënten en leuke combinaties laten je niet in de steek.

loading

Aan het laden...

loading

Aan het laden...

email

foodlover@foodbag.be

email

09 298 05 10

Deel jouw gerechten op

instagramfacebook