09 298 05 10
Deel jouw gerechten op
Chef Claire
Foodbag Chef
Gepubliceerd op 04/07/2024
Laten we beginnen met de basis. Hier is het eenvoudigste en meest klassieke vinaigretterecept:
Een vinaigrette bestaat altijd uit een deel olie, een deel zuur en smaakmakers. Vooral de verhouding tussen olie en zuur is belangrijk. Voor een gebalanceerde vinaigrette heb je 3 el olie en 1 el zuur nodig. In een echte Franse vinaigrette voeg je ook nog een deel mosterd toe. Wanneer je mayonaise gebruikt, dan spreken we eerder van een dressing dan een vinaigrette.
Wanneer je je vinaigrette voorbereidt, voeg dan eerst de zuren toe aan je mengkom en daarna pas druppelsgewijs de olie. Voor het zuur van je vinaigrette heb je een hele resem opties. Speel op veilig met natuurazijn, rode wijnazijn, witte wijnazijn of ciderazijn. Voor echte zomerse salades kan je de frisse toer op met vruchtenazijn, citroen- of limoensap. Heb je een salade met veel noten, fruit of tomaat, dan is balsamico een prima optie. Je kan uiteraard ook verschillende zuren combineren.
De olie voeg je langzaam toe aan je zuren als je een mooie homogene vinaigrette wil. Om een klassieke vinaigrette te maken heb je neutrale olijfolie nodig. Wanneer je iets meer smaak en pit wil, gebruik je best extra vièrge olijfolie.
Hoe herken je goede olijfolie? We geven je 7 tips in deze blogpost.
Ook interessant is olijfolie die op smaak gebracht werd met kruiden , chilivlokken, chilipepers, of look. Als je echt de avontuurlijke kant wil opgaan, probeer notenolie zoals walnootolie of geroosterde sesamolie. Notenolie smaakt vaker iets zoeter, waardoor je eventueel de verhouding corrigeert met wat extra azijn of citroenzuur.
Vinaigrette wordt vooral geassocieerd met salades, maar je kan het ook op andere gerechten gebruiken:
Vinaigrette is een veelzijdig én essentieel ingrediënt in de keuken. Het is gemakkelijk te bereiden en versterkt de smaak van heel wat gerechten: van salades en groenten tot vlees en vis. Met een oneindig aantal mogelijke combinaties vindt iedereen wel een dressing die het beste bij zijn smaak en favoriete gerechten past.
Chef Claire
Foodbag Chef
Een heerlijk bordje comfortfood kan iedereen plezieren! Zeker als je het al zittend kan eten op de bank met één (of geen) vork.
Krijg als eerste de laatste promo’s
Unieke keukentips & tricks
Elke week in je mailbox
Complete your box with delicious local desserts, breakfast, lunch or snacks.