Foodbag Logo

Hoe geef je meer smaak aan je vinaigrette?

Een klassieke vinaigrette is eenvoudig en snel gemaakt. Maar hoe krijg je de perfecte balans tussen olie en azijn? En met welke smaakmakers til je jouw vinaigrette naar een hoger niveau?

Claire

Claire

Foodbag Chef

Gepubliceerd op 04/07/2024

pepermolen

Basisrecept voor vinaigrette


Laten we beginnen met de basis. Hier is het eenvoudigste en meest klassieke vinaigretterecept:

  • 3 el olijfolie
  • 1 eetlepel rode wijnazijn
  • 1 theelepel Dijon mosterd
  • Zout en peper naar smaak

Instructies:

  1. Meng de azijn en mosterd in een kom.
  2. Voeg de olie toe en klop voortdurend om een emulsie te creëren.
  3. Breng op smaak met zout en peper.
  4. Proef en pas de kruiden aan indien nodig.
pepermolen met kruiden

Goede verhouding olie en zuur

Een vinaigrette bestaat altijd uit een deel olie, een deel zuur en smaakmakers. Vooral de verhouding tussen olie en zuur is belangrijk. Voor een gebalanceerde vinaigrette heb je 3 el olie en 1 el zuur nodig. In een echte Franse vinaigrette voeg je ook nog een deel mosterd toe. Wanneer je mayonaise gebruikt, dan spreken we eerder van een dressing dan een vinaigrette.

Eerst zuur dan olie

Wanneer je je vinaigrette voorbereidt, voeg dan eerst de zuren toe aan je mengkom en daarna pas druppelsgewijs de olie. Voor het zuur van je vinaigrette heb je een hele resem opties. Speel op veilig met natuurazijn, rode wijnazijn, witte wijnazijn of ciderazijn. Voor echte zomerse salades kan je de frisse toer op met vruchtenazijn, citroen- of limoensap. Heb je een salade met veel noten, fruit of tomaat, dan is balsamico een prima optie. Je kan uiteraard ook verschillende zuren combineren.

olijfolie en brood

Welke olie gebruiken?

De olie voeg je langzaam toe aan je zuren als je een mooie homogene vinaigrette wil. Om een klassieke vinaigrette te maken heb je neutrale olijfolie nodig. Wanneer je iets meer smaak en pit wil, gebruik je best extra vièrge olijfolie.

Hoe herken je goede olijfolie? We geven je 7 tips in deze blogpost.

kruiden

Smaakmakers

Ook interessant is olijfolie die op smaak gebracht werd met kruiden , chilivlokken, chilipepers, of look. Als je echt de avontuurlijke kant wil opgaan, probeer notenolie zoals walnootolie of geroosterde sesamolie. Notenolie smaakt vaker iets zoeter, waardoor je eventueel de verhouding corrigeert met wat extra azijn of citroenzuur.

pepermolen met salade

Bij welke gerechten gebruik je vinaigrette?

Vinaigrette wordt vooral geassocieerd met salades, maar je kan het ook op andere gerechten gebruiken:

  • Salades: of het nu gaat om een eenvoudige groene salade, een tomatensalade of een gemengde salade met groenten, kaas en noten.
  • Gegrilde groenten: een drupje vinaigrette kan gegrilde groenten zoals asperges, courgettes of aubergines op smaak brengen.
  • Pasta: pastasalades krijgen een verfrissende smaak door een vinaigrette.
  • Vis en zeevruchten: een dressing op basis van citroen of rijstazijn werkt perfect bij gegrilde vis of zeevruchten.
  • Vlees: bepaalde vleessoorten zoals kip of varkensvlees kun je voor het koken marineren in een vinaigrette voor een meer uitgesproken smaak.

Kruid je vinaigrette!

Vinaigrette is een veelzijdig én essentieel ingrediënt in de keuken. Het is gemakkelijk te bereiden en versterkt de smaak van heel wat gerechten: van salades en groenten tot vlees en vis. Met een oneindig aantal mogelijke combinaties vindt iedereen wel een dressing die het beste bij zijn smaak en favoriete gerechten past.

Claire

Claire

Foodbag Chef

Een heerlijk bordje comfortfood kan iedereen plezieren! Zeker als je het al zittend kan eten op de bank met één (of geen) vork.

Aan het laden...

Aan het laden...