Foodbag Logo

Zelf kruidenboter maken: 4 recepten

Geen BBQ zonder kruidenboter, toch? Er is absoluut niets mis met de kant-en-klare versie. Maar eens je deze zelfgemaakte kruidenboters proeft, wil je nooit meer terug.


Chef Claire

Chef Claire

Foodbag Chef

Gepubliceerd op 30/04/2024

Zelf kruidenboter maken: enkele vuistregels

  • Kruidenboter maak je met echte boter, geen margarine. Ga voor kwaliteit. Ja, voor één keer kan je die fancy pakjes boter kiezen. Wij zijn dol op lekkere, lokale hoeveboters.
  • Laat de boter eerst op kamertemperatuur komen. Een harde klomp boter mengen, is echt een aanslag op je biceps. Als ze boterzacht is (heb je 'm?), gaat het veel sneller.
  • Gebruik je gezouten boter? Let dan zeker op met extra zout.
  • Als alles goed gemengd is, schep je de boter op een vel vershoudfolie. Rol strak op tot een ‘worst’, draai de zijkanten goed op, en laat minimum 30 min. opstijven in de koelkast. Eens de barbecue start, haal je de boter uit de folie en snijd je het rolletje in mooie plakjes.
  • Heb je kruidenboter over? Rol die dan opnieuw in folie en bewaar in de diepvries voor een volgend etentje.

Kruidenboter: onze favoriete combinaties

Citroen-tuinkruidenboter

  • 200 g boter
  • 2 kl citroentijm
  • 2 kl verse bieslook, fijngehakt
  • 2 kl verse basilicum, fijngehakt
  • 2 kl verse platte peterselie, fijngehakt
  • 3 teentjes knoflook, geperst
  • zeste van 1 citroen
  • zout en zwarte peper

Limoen-chiliboter

  • 200 g boter
  • zeste van 1 limoen
  • 2 el verse koriander, fijngehakt
  • ½ kl chilipoeder
  • ½ kl zout (tenzij je met gezouten boter start)

Puttanesca-kruidenboter

  • 200 g boter
  • 1 el kappertjes
  • 12 olijven, fijngehakt
  • 3 zongedroogde tomaten, fijngehakt
  • 2 kl verse platte peterselie, fijngehakt
  • 3 stuks ansjovis, fijngehakt

Tip voor een kruidenboter met krachtige smaken. Proef tijdens het mengen van de boter met een stukje brood erbij en voeg naar wens meer of minder van de smaakmakers toe.


Parmezaan-basilicumkruidenboter

  • 200 g boter
  • 20 g pijnboompitten
  • 25 g parmezaanse kaas
  • handvol verse basilicum, fijngehakt


En waar is de BBQ dan?

Nodig fijn gezelschap uit en bestel de hele lente en zomer lang één van onze BBQ-boxen bij de extra's. A la Amadeus, op z'n Grieks of alles op een stokje: telkens met lekkere groenten, vleesjes én een vegetarisch alternatief.

Over de auteur

Chef Claire

Chef Claire

Foodbag Chef

Een heerlijk bordje comfortfood kan iedereen plezieren! Zeker als je het al zittend kan eten op de bank met één (of geen) vork.

Aan het laden...

Aan het laden...