Kan ik bereide en kant-en-klare maaltijden invriezen?
Vers bereide maaltijden kan je perfect invriezen: je kan ze tot 3 maanden bewaren. Het is belangrijk dat je je gerecht eerst laat afkoelen alvorens het in te vriezen. Stop het daarna in een afgesloten (luchtdicht) bakje en schrijf de
datum erop. Ideale gerechten om in te vriezen zijn: spaghettisaus, stoofpotjes, ovenschotels, lasagne, curry’s, soep.
Bij kant-en-klare maaltijden uit de supermarkt check je best de verpakking. Werd de maaltijd al eens eerder ingevroren? Vries die dan niet opnieuw in.
Afhaalmaaltijden vries je beter niet in: het risico op voedselinfectie is groot.
Hoe bewaar ik mijn product in de vriezer?
Zorg ervoor dat de temperatuur van de vriezer ingesteld staat op minstens -18°C. Het beste vries je voeding in in kleinere porties: dan bevriest het sneller en ontstaat er geen (of minder) ijs in de vriezer. Diepvriesverpakkingen moeten luchtdicht zijn.
Ideaal zijn herbruikbare bewaarbakjes of diepvrieszakjes.
Een volle diepvries houdt trouwens beter koel dan een lege. Elke keer dat de diepvriesdeur open en dicht gaat, moet de diepvries hard werken om weer op temperatuur te komen. Wanneer je diepvries vol zit, werken de bevroren producten erin
als het ware als koelelementen en zal je diepvries sneller weer op temperatuur raken.
Hoe ontdooi ik een ingevroren product?
De beste manier om een ingevroren product te ontdooien, is door het 24 uur op voorhand uit de diepvries te halen en in de koelkast te leggen. Op die manier kan het product langzaam ontdooien en blijven de vitamines optimaal
behouden.
Moet het snel gaan of ben je het product vergeten uit de vriezer te halen? Dan is de microgolf ook een optie. Dit is ideaal voor kleine stukken vlees, vis of restjes. Best gebruik je de ontdooistand of een lage wattage;
bij een hogere wattage zal het product veel vocht verliezen en gaan er veel vitamines en mineralen verloren.
Op kamertemperatuur laten ontdooien doe je beter niet: buiten de koelkast ontwikkelen bacteriën zich razendsnel, wat het risico op voedselvergiftiging vergroot.
Diepvriesgroenten hoef je (meestal) niet te ontdooien: vaak verliezen ze tijdens het ontdooien veel vocht en worden ze erg slap. Als je ze daarentegen meteen kookt of stooft, blijven ze steviger. Kan je gerecht wel wat extra vocht gebruiken?
Haal je groenten dan op voorhand uit de diepvries.
Mag ik een ontdooid product opnieuw invriezen? Waarom (niet)?
Nee, een product een tweede keer invriezen, doe je beter niet. Bij het invriezen wordt de vermenigvuldiging van bacteriën onderbroken. De bacteriën gaan echter niet dood. Wanneer je een ingevroren product ontdooit, zullen de
bacteriën weer actief worden en zich weer vermenigvuldigen. Het proces van herinvriezen en ontdooien geeft bacteriën te veel kans om te zich ontwikkelen: bij de tweede keer ontdooien kunnen de bacteriën zich nog sneller ontwikkelen,
waardoor de kans op voedselvergiftiging erg groot is.
Pssst ...
Ken je ons Eat First-label al? Het duidt gerechten aan met gevoelige ingrediënten. Gerechten met dit label bereidt je dus best als eerste, of je vriest de nodige ingrediënten in. Door ze in te vriezen en meteen te consumeren na het ontdooien, kan je de houdbaarheid makkelijk verlengen en
met volle smaak genieten.
Meer weten over voeding bewaren? Lees onze blog over het verschil tussen TGT en THT, en ontdek nog meer tips om je voeding correct te bewaren.