Vegetarisch eten: hoe begin je daar nu aan?

Vijf tips om makkelijk vegetarisch te eten.

Samen laten we vlees en vis vaker links liggen. Volgens een recent gepubliceerd tienjarig onderzoek van de groep MOVE (Movement and Nutrition for Health and Performance) aan de Vrije Universiteit Brussel kiezen steeds meer volwassenen minstens drie dagen per week voor de vegetarische keuken.

Maar hoe begin je eraan? Zet je vooroordelen opzij: met deze zes tips - in samenwerking met Eva vzw (Ethisch Vegetarisch Alternatief) - steek je enthousiast en zonder zorgen die vegetarische grens over.

Ga jij de 100% veggie of de flexi way? Wees vooral niet te streng voor jezelf en doe wat je kan. Als het de ene dag niet lukt, is er de andere een nieuwe kans.

Vul je voorraadkast met vegetarisch lekkers

Een goede voorbereiding is het halve werk: zorg voor een gevulde voorraadkast zodat je altijd een waardig vegetarisch alternatief in huis hebt. Kies voor voeding die je vaak gebruikt (of zal gebruiken), met een lange houdbaarheid. Deze ingrediënten komen altijd van pas:

  • Linzen, kikkererwten, kidneybonen, witte bonen, spliterwten
  • Noten en zaden
  • (Volkoren) pasta, (bruine) rijst of andere granen zoals quinoa, couscous of bulgur
  • Tomatenpuree, maïs
  • Bloem en/of meel
  • Diepvriesgroenten
  • Inspirerende kruiden (curry, paprikapoeder, koriander, tijm, basilicum, rozemarijn, ...)
  • Heerlijke smaakmakers (sojasaus, gember, limoen, citroen, ...)
  • Olies zoals lijn- of koolzaadolie
  • Blok tofu of tempé

Met wat verse groenten erbij, stel je die last minute veggie maaltijd in geen tijd samen. 

Maak een veggie weekmenu

Maak het jezelf makkelijk en stel je weekmenu op voorhand samen. Zo voorkom je verrassingen waarbij je misschien toch snel naar dat stukje vlees grijpt. Denk na over wat je vaak en graag eet: met enkele eenvoudige ingrepen heb je een vegetarische variant.

Naast de klassieke vleesvervangers op basis van soja - tempé, tofu - die je marineert, vind je een groeiend aanbod aan voorverpakte vlees- en zelfs visvervangers in de (online) supermarkt.

Om dat stukje kip, hoopje gehakt of die burger in je favoriete te gerecht vervangen, is dus niet veel denkwerk meer nodig. Kijk wel naar de Nutri-Score (A = de beste keuze binnen dat assortiment) en de achterzijde van de verpakking om de meest gezonde keuze te maken. Hier lees je meer over hoe je makkelijker gezond kan eten

Geen zin om zelf een volledig menu uit te werken? Met onze maaltijdbox krijg je alle kraakverse ingrediënten aan huis geleverd. Onze chefs zetten elke week minstens vijf vegetarische gerechten op ons menu. Zelfs kant-en-klaar, voor als het heel snel moet gaan.

 

Bereid ook je lunch voor

In de snelle broodjes, soepen of salades ‘on the go’ kan al eens een onschuldig schelleke, balleke of stukje vlees sluipen, niet? Neem je eigen lunch mee naar het werk of op uitstap Zo voorkom je enerzijds de beperkte opties bij een takeaway (waar je misschien geen zin in hebt) en spaar je centjes uit. 

Ontdek onze recepten voor:

Groeit jouw liefde voor de veggie keuken nu al? Ga een stap verder en maak je eigen veggie spreads of dips.

Ontdek onze recepten voor:

Varieer

De veggie keuken is allesbehalve eentonig. Variatie kan volop en is ook noodzakelijk. Want net door veel te variëren, hou je het perfect gezond.

Volgens het Vlaams Instituut Gezond Leven vind je hoogwaardige eiwitten in vleesvervangers op basis van soja, noten, granen en peulvruchten. Dankzij groene bladgroenten zoals spinazie en verschillende olies hap je gezonde vetten naar binnen. En je vitamine B12 haal je uit producten als yoghurt, kaas en eieren. Voor de rest geldt natuurlijk de algemene regel om dagelijks voldoende groenten en fruit te eten. 

Laat je inspireren

Wees gerust, alles kan veggie! Niet alleen Belgische klassiekers (veggie spaghetti bolognaise, stoofvlees of vol au vent) maar ook de wereldkeuken biedt een schat aan vegetarische gerechten. Denk aan Aziatisch (curry’s of noedelsalades), Midden-Oosters (gevulde paprika’s, shakshuka, falafel, hummus) of zelfs Zuid-Amerikaans (chili sin carne, nacho’s, wraps).

Het internet biedt een bom aan informatie en inspiratie, maar ga zeker eens ten rade bij de specialisten in het 'veggievak'. Denk aan de receptencollecties van Eva vzw

Als je niet graag zelf initiatief neemt in de keuken, laat je alles voor een heerlijke vegetarisch menu gewoon aan huis leveren door onze maaltijdbox. Lekker handig!

Let's start

Kies voor vaker veggie en doe mee met de VeggieChallenge in maart. Schrijf je hier in en ontvang nog meer tips & tricks.