Foodbag Logo

Peulvruchten: voordelen en tips om ze in je maaltijden te gebruiken

Peulvruchten zijn voedzame voedingsmiddelen en gezonde vleesvervangers die veel voordelen bieden voor de gezondheid en het milieu.

Soorten peulvruchten

Voordat we dieper ingaan op al hun voordelen en waarom ze zo fantastisch zijn, lijkt het ons handig om de peulvruchten eerst even voor te stellen. Peulvruchten of peulen zijn eetbare zaden of vruchten van planten uit de vlinderbloemfamilie of de 'Fabaceae', een chique benaming voor ‘erwten- en bonenfamilie’. En hou je vast – je hebt ze in alle soorten en maten!

Verschillende soorten peulvruchten

  • Bonen (rode, witte, zwarte, borlotti … keuze genoeg!)
  • Linzen (rode, groene, gele, bruine … voor ieder wat wils!)
  • Kikkererwten (dé basis voor het maken van hummus, en hummus lusten we toch allemaal?)
  • Tuinbonen (iets minder bekend, maar gewoon heel erg lekker)
  • Soja (de koningin van de peulvruchten als je vegan bent of verslaafd aan alles wat gemaakt is van tofu)

Dit klinkt op het eerste gezicht misschien niet erg aantrekkelijk, maar deze kleine zaden hebben echt ongelooflijk veel in huis. Noem ze gerust de discrete superhelden van je keuken. Spoiler: jouw maaltijden zullen nooit meer hetzelfde zijn!


Gerecht met peulvruchten

Peulvruchten vs. zetmeelhouders

Je vraagt je nu wellicht af: waarin verschillen peulvruchten van zetmeelhouders? Wel, zetmeelhouders zijn alle voedingsmiddelen die vol zetmeel zitten: denk aan rijst, pasta en aardappelen. In deze groep vinden we geen peulvruchten – dus nee, aardappelen zijn géén peulvruchten. Wat de granen betreft (tarwe, rijst, maïs): die zijn afkomstig uit grassen, terwijl peulvruchten uit peulen komen. Dat zijn dus twee verschillende plantensoorten, maar ze werken wel vaak samen op ons bord!


Vegetarisch gerecht met aubergine

Hoe gezond zijn peulvruchten?

Peulvruchten zitten boordevol eiwitten. Vooral linzen, kikkererwten en kidneybonen bevatten er veel van. Het is de perfecte vleesvervanger voor vegetariërs. Ook zitten ze vol vezels, vitaminen (onder andere B9) en mineralen (ijzer, magnesium). Aan gezondheidsvoordelen geen gebrek: spijsvertering, cholesterol, bloedsuikerspiegel … Alles komt aan bod!


Peulvruchten zijn goed voor je darmen

Peulvruchten zijn ook goede bronnen van vezels. Vezels heb je nodig om je eten vlot te verteren en vervelende darmongemakjes te vermijden (je snapt wel wat ik bedoel). Verder blinken ze uit in het regelen van je bloedsuikerspiegel en verlagen ze je cholesterol.


Ze boosten je immuunsysteem

Peulvruchten zijn een uitstekende combinatie van vitaminen en mineralen: ijzer, zink, magnesium, vitamine B … Ze zitten boordevol gezonde dingen die je energie geven en je immuunsysteem versterken. Had hij het geweten, dan zou zelfs Popeye zijn spinazie voor kikkererwten hebben ingeruild!


Peulvruchten stillen je honger

Aan slechte vetten doen ze niet: peulvruchten zijn vetarm, maar toch lekker voedzaam. Ze vullen je maag goed. Het resultaat? Je voelt je langer verzadigd, waardoor je minder snel naar een (onnodig) tussendoortje grijpt. Alleen maar voordelen!

Vegetarisch gerecht met asperges en peultjes

Zijn peulvruchten duurzaam?

Ze zijn dan wel klein, maar hun impact is groot – en niet alleen voor je gezondheid. Peulvruchten zijn ook goed voor het milieu. Ze verrijken namelijk de bodem met stikstof. Kort uitgelegd: ze werken in dienst van de natuur door het akkerland waarop ze groeien vruchtbaarder te maken. En rijkere grond is gelijk aan een mindere behoefte aan pesticiden en chemische meststoffen.


Minder uitstoot

De teelt van peulvruchten stoot veel minder broeikasgassen uit dan die van vlees. Kortom, elke keer dat jij voor linzen kiest in plaats van voor een biefstuk, geeft de aarde jou een high five.


Peulvruchten hebben weinig water nodig

Voor peulvruchten is ook veel minder water nodig dan voor de productie van vlees. Dus als jij kikkererwten eet, is dat niet alleen gezond voor je lichaam, maar bespaar je ook nog eens liters water. Da’s mooi meegenomen, toch?


Vegetarisch gerecht met peulvruchten: hummus

Hoe verwerk je peulvruchten in je dagelijkse leven?

Vraag jij je nu af hoe je peulvruchten kunt integreren in je dagelijkse leven? Wel, het antwoord is simpel: doe het stap voor stap! Wij geven je alvast een paar ideeën:

  • Linzensoep (perfect voor de winter)
  • Zelfgemaakte hummus (lekker met groentestaafjes)
  • Vegetarische chili (vervang het vlees door kidneybonen)
  • Kikkererwtensalade (met olijfolie, citroen en wat feta)
  • Rijst met zwarte bonen (een supersimpel, maar heerlijk gerecht)

Liever niet met een zware maag naar bed? Linzen zijn een uitstekende optie voor het avondeten: ze zijn licht, maar vullen prima. Of wat dacht je van een bordje kikkererwtencurry of een salade met tuinbonen? Lekker én goed geregeld!

Elke dag peulvruchten eten is mogelijk én zelfs aan te raden. Ze zijn voedzaam, goed voor je hart en geven je een flinke boost. De truc is om lekker te variëren met smaken en recepten, zo vermijd je routine (én eventuele kleine spijsverteringsongemakken).

Vegetarisch gerecht met peulvruchten: bonen

Nog eens alle voordelen op een rijtje

  • Peulvruchten zitten boordevol eiwitten, en dat is goed voor je spieren.
  • Ze zijn rijk aan vezels: perfect voor een vlotte spijsvertering.
  • Met hun vele vitaminen en mineralen zijn ze een flinke oppepper voor je energiepeil.
  • Ze helpen je cholesterol te verlagen en zijn ook nog eens lief voor de planeet!

Leuke extraatjes: ze zijn goedkoop, lang houdbaar en toveren echt elk gerecht om in een voedzame maaltijd!

Klaar om je dagelijkse eetroutine te verrijken met peulvruchten?

Bij Foodbag bieden we altijd een selectie maaltijden aan waar peulvruchten in zitten. Take it easy en begin lekker makkelijk met onze al uitgewerkte recepten. Gewoon even wachten op de bezorging van je box en je tovert in een handomdraai een heerlijke maaltijd met peulvruchten op tafel, door simpelweg onze receptfiches te volgen!

Bestel je Foodbag


Celine

Celine

Foodbag Chef

Je bent wat je eet, toch? Daarom sta ik graag stil bij welke ingrediënten ik gebruik in recepten. Voor gezonde en vegetarische tips ben je bij mij altijd welkom.

Lees nog meer tips en weetjes

Aan het laden...

Aan het laden...