Foodbag Logo

Peulvruchten: voordelen en tips om ze in je maaltijden te gebruiken

Peulvruchten zijn veelzijdige en voedzame voedingsmiddelen die veel voordelen bieden voor de gezondheid en het milieu. Ontdek hun voordelen en onze tips om ze in je maaltijden te gebruiken.

Voordat we dieper ingaan op al hun voordelen en waarom ze zo fantastisch zijn, lijkt het ons handig om de peulvruchten eerst even voor te stellen. Peulvruchten zijn planten die peulen produceren, en in die peulen zitten eetbare zaden. Ze behoren tot de familie van de Fabaceae, een chique benaming voor ‘erwten- en bonenfamilie’. En hou je vast – je hebt ze in alle soorten en maten!

Dé toppers van deze familie?

  • Bonen (rode, witte, zwarte, borlotti … keus genoeg!)
  • Linzen (rode, groene, gele, bruine … voor ieder wat wils!)
  • Kikkererwten (dé basis voor het maken van hummus, en hummus lusten we toch allemaal?)
  • Tuinbonen (iets minder bekend, maar gewoon heel erg lekker)
  • Soja (de koningin van de peulvruchten als je vegan bent of verslaafd aan alles wat gemaakt is van tofu)

Dit klinkt op het eerste gezicht misschien niet erg aantrekkelijk, maar deze kleine zaden hebben echt ongelooflijk veel in huis. Noem ze gerust de discrete superhelden van je keuken. Spoiler: jouw maaltijden zullen nooit meer hetzelfde zijn!


Peulvruchten vs. zetmeelhouders, granen & co

Je vraagt je nu wellicht af waarin de peulvruchten verschillen van de zetmeelhouders en granen … Wel, zetmeelhouders zijn alle voedingsmiddelen die vol zetmeel zitten: denk aan rijst, pasta en aardappelen. In deze groep vinden we geen peulvruchten – dus nee, aardappelen zijn géén peulvruchten. Wat de granen betreft (tarwe, rijst, maïs): die zijn afkomstig uit grassen, terwijl peulvruchten uit peulen komen. Dat zijn dus twee verschillende plantensoorten, maar ze werken wel vaak in team samen op ons bord!


Voedzame vedetten

Peulvruchten zitten barstensvol eiwitten. Linzen, kikkererwten en kidneybonen staan bovenaan in de hitlijst. Perfect om je vlees te vervangen als je je vleesconsumptie wilt terugschroeven. Ook zitten ze vol vezels, vitaminen (onder andere B9) en mineralen (ijzer, magnesium). En qua gezondheidsvoordelen scoren ze helemaal waanzinnig: spijsvertering, cholesterol, bloedsuikerspiegel … Alles komt aan bod!

Vezels heb je nodig om je eten vlot te verteren en vervelende darmongemakjes te vermijden (je snapt wel wat ik bedoel). Wel, peulvruchten zijn op dat vlak echte kampioenen. Verder blinken ze uit in het regelen van je bloedsuikerspiegel (byebye suikerpieken!) en verlagen ze je cholesterol.

Supercombi van vitaminen en mineralen: ijzer, zink, magnesium, vitamine B … Peulvruchten zitten boordevol gezonde dingen die je energie geven en je immuunsysteem versterken. Had hij het geweten, dan zou zelfs Popeye zijn spinazie voor kikkererwten hebben ingeruild!

Aan slechte vetten doen ze niet: peulvruchten zijn vetarm, maar toch lekker voedzaam. Ze vullen je maag goed. Het resultaat? Je voelt je langer verzadigd, waardoor je minder snel naar een (onnodig) tussendoortje grijpt. Niks dan voordelen!

Waarom zouden peulvruchten de ‘besties’ van de planeet (en van ons allemaal) moeten zijn?

Ze zijn dan wel klein, maar hun impact is groot – en niet alleen voor je gezondheid. Peulvruchten zijn ook toppers voor het milieu. Ze verrijken namelijk de bodem met stikstof. Kort uitgelegd: ze werken in dienst van de natuur door het akkerland waarop ze groeien vruchtbaarder te maken. En rijkere grond = minder behoefte aan pesticiden en chemische meststoffen.

De teelt van peulvruchten stoot veel minder broeikasgassen uit dan die van vlees. Kortom, elke keer dat jij voor linzen kiest in plaats van voor een biefstuk, geeft de aarde jou een high five.

Voor peulvruchten is ook veel minder water nodig dan voor de productie van vlees. Dus als jij kikkererwten eet, is dat niet alleen gezond voor je lichaam, maar bespaar je ook nog eens liters water. Da’s mooi meegenomen, toch?


Hoe verwerk je peulvruchten in je dagelijkse leven?

Vraag jij je nu af hoe je deze goudklompjes kunt integreren in je dagelijkse leven? Wel, het antwoord is simpel: doe het stap voor stap! Wij geven je alvast een paar ideeën:

  • Linzensoep (perfect voor de winter)
  • Zelfgemaakte hummus (lekker met groentestaafjes)
  • Vegetarische chili (vervang het vlees door kidneybonen)
  • Kikkererwtensalade (met olijfolie, citroen en wat feta)
  • Rijst met zwarte bonen (een supersimpel, maar heerlijk gerecht)

Liever niet met een zware maag naar bed? Linzen zijn een uitstekende optie voor het avondeten: ze zijn licht, maar vullen prima. Of wat dacht je van een bordje kikkererwtencurry of een salade met tuinbonen? Lekker én goed geregeld!

Elke dag peulvruchten eten is mogelijk én zelfs aan te raden. Ze zijn voedzaam, goed voor je hart en geven je een flinke boost. De truc is om lekker te variëren met smaken en recepten, zo vermijd je routine (én eventuele kleine spijsverteringsongemakken).

Nog eens alle voordelen op een rijtje …

Peulvruchten zitten boordevol eiwitten, en dat is goed voor je spieren. Ze zijn rijk aan vezels: perfect voor een vlotte spijsvertering. Met hun vele vitaminen en mineralen zijn ze een flinke oppepper voor je energiepeil en je gezondheid in het algemeen. Ze helpen je cholesterol te verlagen en zijn ook nog eens lief voor de planeet! Leuke extraatjes: ze zijn goedkoop, lang houdbaar en toveren echt elk gerecht om in een voedingsbommetje!

Wat denk je, klaar om je dagelijkse eetroutine te verrijken met peulvruchten? Bij Foodbag bieden we altijd een selectie maaltijden aan waar peulvruchten in zitten. Take it easy dus en begin lekker makkelijk met onze al uitgewerkte recepten. Gewoon even wachten op de bezorging van je box en je tovert in een handomdraai een heerlijke maaltijd met peulvruchten op tafel, door simpelweg onze receptfiches te volgen!

Bestel je Foodbag


Chef Eva

Chef Eva

Foodbag Chef

Salades hoeven helemaal niet saai te zijn. Mijn tips over seizoensgebonden ingrediënten en leuke combinaties laten je niet in de steek.

Aan het laden...

Aan het laden...