Foodbag Logo

Suiker: hoe ongezond is het en hoe kan je het best vermijden

Hoe ongezond is suiker echt, waarom hebben we het nodig en hoe verslavend is het? Lees onze tips over hoe je gezond kan omgaan met suiker.

Chef Isa

Chef Isa

Foodbag Chef

Gepubliceerd op 29/08/2024

Wat is suiker?

Suiker is een koolhydraat die in verschillende vormen voorkomt, zoals glucose, fructose en sucrose. Het komt van nature voor in voedingsmiddelen, zoals fruit (fructose) en zuivelproducten (lactose). Je vindt het ook in bewerkte voedingsmiddelen in de vorm van geraffineerde suiker (sucrose) of maïssiroop.


Wat is het verschil tussen natuurlijke suiker en geraffineerde suiker?

Geraffineerde suiker wordt geëxtraheerd en verwerkt uit bronnen zoals suikerriet of suikerbieten en bestaat voornamelijk uit pure sucrose, zonder de natuurlijke vezels, vitamines en mineralen die in onbewerkte voedingsmiddelen aanwezig zijn.

Natuurlijke suiker daarentegen komt van nature voor in onbewerkte voedingsmiddelen zoals fruit en zuivel, waar het naast suiker ook andere nuttige voedingsstoffen bevat zoals vezels en antioxidanten.


Waarom hebben we suiker nodig?

Suiker is een essentiële energiebron. Je neemt het snel op en je hebt het vooral nodig voor je spieren en hersenen. Suiker wordt opgeslagen in de vorm van glycogeen, dat energie levert aan het lichaam wanneer dat nodig is. Suiker speelt ook een rol bij de regulatie van insuline.

Is suiker verslavend?

Een suikerverslaving is in vele opzichten vergelijkbaar met drugs, waarbij het beloningssysteem van de hersenen wordt geactiveerd en leiden tot verslaving. Deze verslaving uit zich in onweerstaanbare verlangens, een behoefte aan meer consumptie om hetzelfde effect te bereiken, en ontwenningsverschijnselen bij plotselinge vermindering.

Wat is het effect op je gezondheid?

Overmatige suikerconsumptie wordt in verband gebracht met verschillende gezondheidsrisico's, zoals obesitas, diabetes, hart- en vaatziekten, tandbederf en zelfs bepaalde vormen van kanker. Daarom is het cruciaal dat je (bewerkte) suiker zoveel mogelijk vermijdt om de negatieve effecten van overmatige inname te vermijden.

Welke suikerproducten kun je beter vermijden (en welke niet)?

Probeer deze suikers of suikerproducten te vermijden:

  • Toegevoegde suikers: zoals sucrose (tafelsuiker) of maïssiroop met een hoog fructosegehalte (HFCS). Meestal vind je deze in allerhande bewerkte of extreem bewerkte producten, zoals koeken, snoep, beleg, ontbijtgranen, gebak, frisdrank en sauzen.
  • Honing en siropen: hoewel natuurlijk, moeten ze met mate worden geconsumeerd omdat ze worden beschouwd als toegevoegde suikers wanneer ze worden gebruikt als zoetstof.

Deze suikers zijn oké wanneer je ze terugvindt in verse producten:

  • Fructose: als het aanwezig is in vezelrijk fruit (met veel essentiële voedingsstoffen), zoals appels, peren, druiven en mango's.
  • Lactose: uit ongezoete zuivelproducten (vooral ongezoete melk. Ontdek hier meer over lactose)
  • Glucose: als het aanwezig is in fruit, in groenten zoals zoete aardappel, wortels of bieten.

5 tips om onze kinderen minder suiker te laten eten

Kinderen worden regelmatig blootgesteld aan geraffineerde suikers in snoep, koekjes, frisdrank en andere zoete snacks. De WHO (Wereldgezondheidsorganisatie) raadt aan dat maximaal 10% van de totale energie-inname van een kind afkomstig is van toegevoegde suikers. Maar hoe ga je hier in de praktijk mee om? Volg deze 5 vuistregels:

1. Kies voor fruit en water als gezonde snack

Fruit bevat niet alleen goede suikers, maar ook vezels die de opname van suiker in het bloed reguleren. Kies water in de plaats van frisdrank of maak gezonde fruitsmoothies (zonder zelf nog suiker toe te voegen).

2. Leer etiketten lezen

Het is handig om te weten welke product toegevoegde suikers bevatten, zelfs in producten die gezond lijken (zoals ontbijtgranen). Maak er een gewoonte van om telkens de voedingswaarden op etiketten te lezen wanneer je shopt. Zo kan je beter inschatten of een product veel of weinig suiker bevat. Lees hier meer over hoe je de voedingswaarden op etiketten van producten moet lezen.

3. Vermijd zoetigheid als beloning

Het is heel verleidelijk om een zoete snack te geven als beloning voor goed gedrag of om te troosten. Omdat het gemakkelijk is en vaak ook werkt, maar dan vooral op korte termijn. Op lange termijn is het beter om andere vormen van beloning aan te moedigen, zoals kleine, leuke activiteiten (zoals knutselen, bakken, dansen, ...) of uitstapjes met het ganse gezin.

4. Meer proeven

Vooral bij kinderen onder de 3 jaar is het goed om ze zoveel mogelijk verschillende smaken te leren kennen. Als je te vroeg zoete producten en smaken introduceert, kan dat leiden tot een voorkeur voor zoetigheid en creëer je minder gezonde eetgewoonten.

5. Maak zelf desserts en snacks

Door zelf snacks en desserts te maken, controleer je de suikerhoeveelheid. Nog beter: bak ze samen met je kind. Door samen te koken leert je kind ook op een gezonde en bewuste manier omgaan met voeding en leert het essentiële skills om later zelf aan de slag te gaan. Bij Foodbag hebben we alle ingrediënten om een snelle en gezonde snack te maken, zoals yoghurt, granola en rode vruchten. Je vindt ze terug in onze Extra's.



Een gezonde Foodbag

Een gebalanceerd en gevarieerd dieet, rijk aan fruit, groenten, eiwitten en volle granen, helpt je om gezond te blijven en minder suiker te eten. Foodbag helpt je elke week in je keuze naar gezonde en gebalanceerde gerechten.

Ontdek onze recepten




Chef Isa

Chef Isa

Foodbag Chef

Je kroost is je meest kritische publiek! Voor kindvriendelijke tips en makkelijke, snelle recepten ben je bij mij aan het juiste adres.

Aan het laden...

Aan het laden...