Foodbag Logo

3 x sneller groenten snijden

Vanaf nu is jouw ajuin, paprika of sla snijden kinderspel. Hoe snel hak jij ze in stukjes?


Chef Deborah

Chef Deborah

Foodbag Chef

Gepubliceerd op 03/05/2024

Met de juiste keukenhulp en een basiskennis snijtechnieken kom je al een heel eind in de keuken. Met deze trucjes om paprika, ajuin en ijsbergsla te snijden, zet je jouw maaltijd of salade nóg sneller op tafel.


Paprika in reepjes snijden

Gepruts met de zaadlijst van je paprika, daar doen we niet aan mee. Op deze manier haal je de zaadlijst van je paprika er in één keer uit en snijd je 'm vlot in reepjes.

  1. Plaats de paprika met de steel naar boven op je snijplank en houd de hele tijd vast.
  2. Plaats je mes net naast de rand van het steeloppervlak en snijd - in een lichte boog - van boven naar onder, tot het midden van de onderkant.
  3. Draai de paprika naar rechts en herhaal zo tot je volledig rond bent.
  4. Leg de steel met zaadlijst van de paprika aan de kant.
  5. Plaats de stukken paprika met de schil naar beneden naast elkaar op je snijplank en snijd vervolgens in reepjes.

Geen zorgen: de witte randjes die eventueel nog aan je paprika hangen, mag je opeten.

Ajuin snipperen

Oef! Met deze snijwijze schuiven je stukjes ajuin niet meer weg.

  1. Verwijder met een mes het uitstekende topje (de bovenkant) van de ajuin en snijd de ajuin overlangs in 2.
  2. Pel de beide helften van de ajuin en leg ze met het snijvlak naar beneden op je snijplank.
  3. Snijd beide helften in reepjes, maar snijd de achterkant niet door. Behoud 0,5 cm afstand, zo blijft het geheel mooi aan elkaar hangen.
  4. Houd vervolgens je mes horizontaal (het snijvlak evenwijdig met de snijplank) en snijd het geheel nog eens horizontaal in 2 (zie foto). Snijd opnieuw niet helemaal door, maar stop net voor de achterzijde. Zo blijft alles goed vastzitten.
  5. Hak de reepjes vervolgens in kleine stukjes.

Ijsbergsla in repen snijden

Om de harde onderkant uit je ijsbergsla te verwijderen en in grove stukken te snijden, heb je bijna geen mes nodig.

  1. Plaats de ijsbergsla op je snijplank, met de onderkant naar onder.
  2. Hef de sla omhoog en duw of sla een paar keer hard naar beneden zodat de onderkant je snijplank goed raakt. Door de druk komt de harde kern los.
  3. Draai de ijsbergsla om. Neem het hart vast, draai en trek het naar je toe.
  4. Snijd de krop ijsbergsla in 2 en vervolgens in fijne repen.

Over de auteur

Chef Deborah

Chef Deborah

Foodbag Chef

Klassiekers zijn onmisbaar in onze keuken. Volg mijn tips om ze een verrassende en onvergetelijke twist te geven.

Lees nog meer tips en weetjes

Aan het laden...

Aan het laden...