Welke sla gebruik je in jouw salade ?

Ben jij een groen blaadje als het op het kiezen van sla aankomt? Met onze frisse weetjes sla jij in geen tijd je lievelingssalade aan de haak.

Rucola

Rucola of zwaardmerik zit boordevol vitamine A en C. Je herkent ze aan de smalle, donkergroene blaadjes met diepe inkepingen. Het zijn jonge blaadjes van mosterdkruid die licht pikant en nootachtig smaken. Ook de geur is best sterk. 

Rucola is een heerlijke smaakmaker in een geitenkaas- of pastasalade met pesto. Maar ook puur, met tomaatjes en een lichte balsamicodressing is ze onmisbaar. Door haar uitgesproken smaak combineer je de sla best met iets mildere smaken.

Ook als afwerking bij een warme pasta past rucola perfect. Wist je dat je ze ook kan koken om er soep van te maken of om te serveren bij de patatjes?

Kropsla

De frisgroene kleur van kropsla kennen we allemaal. Het hart is lekker knapperig, met daaraan bladeren zo zacht als boter. Kropsla heeft 2 tot 4 keer meer bladeren dan al haar slasoortgenoten en ze zitten vol vitamine A, K, C en calcium.

Kropsla is lekker met een dressing van fijne kruiden knapperige stukjes komkommer en wortelen. Door haar neutrale smaak kan je ze eigenlijk in zowat elke salade toevoegen. Laat de zondagse kip en de frietjes maar komen!

Ijsbergsla

Ijsbergsla is diegene die qua vorm lijkt op een kool. De bladen vormen een gesloten krop en krullen lichtjes naar de buiten toe. De sla is lekker knapperig en fris van smaak.

En haar naam? Die heeft ijsbergsla te danken aan het transport. Om de route van Oost- naar West-Californië te overleven in de 20ste eeuw legde men een berg ijs op de sla om de kwaliteit en houdbaarheid in stand te houden.

Naast fris en knapper, is ijsbergsla superveelzijdig in de keuken. Ze zorgt voor crunch in je slaatje, tussen je boterham of in een wrap. De sla is solo op z'n best met wat olijfolie, peper en zout, en gaat goed bij een slaatje met gebakken Berloumi of een tomaat-garnaal. Ohja: je kan ijsbergsla ook kort meebakken in de wok of partjes roosteren met tomaten, tijm en look. (180°C, 15-20 min.)

Romeinse sla

In tegenstelling tot de kropsla, groeit de Romeinse sla recht omhoog en zijn de bladeren stevig. Ze bevatten vijf keer zoveel meer voedingsstoffen! De kroppen van Romeinse sla zijn kleiner, langer en erg knapperig, en de smaak iets meer bitter.

De sla dankt z'n naam effectief aan de Romeinen: het is één van de oudste slasoorten en zij introduceerden ze in het Europese continent. Je kent ze misschien ook als bindsla: 10 dagen voor het oogsten bindt m'n de touwtjes bij elkaar om zo iets meer gele bladeren te hebben.

Romeinse sla is de basis voor de bekende caesar salad (what's in a name?). Door haar stevigheid is ze ook perfect om te grillen, stomen of stoven.

Little Gem

Little Gem betekent letterlijk vertaald 'klein juweel' en dat is ze ook. Het is de kleine, friszoete en knapperige variant van de Romeinse sla. Een little gem is ongeveer even groot als witloof en dus ideaal om 'bootjes' mee te maken, bijvoorbeeld gevuld met Oosters gekruid gehakt.

Lekker bij salades als vervanger van of in combinatie met ijsbergsla. Ze is misschien even knapperig, maar wel smaakvoller en langer houdbaar. 

Baby leaf sla

Baby leaf is niet één soort sla, maar een mix van blaadjes van verschillende jong geoogste slasoorten. De blaadjes zijn daardoor iets malser, maar op z'n minst even smaakvol. Lekker bij je salade Niçoise

 

Zin in een geslaagd slaatje?

Elke week serveert Foodbag een smaakvolle salade met verrukkelijke vinaigrette van Vandemoortele. Je vindt ze bij onze extra's, die verschijnen na het selecteren van je weekmenu.