Foodbag Logo

Hoe maak je de beste pannenkoeken?

5 tips om de perfecte pannenkoeken te maken.

Isa

Isa

Foodbag Chef

Gepubliceerd op 18/02/2025

Hoe maak je nu de allerlekkerste pannenkoeken? Het lijkt zo simpel, maar je pannenkoeken kunnen vaak mislukken, smaken slap of er duiken vervelende klonters op in het beslag. Geen zorgen, we hebben 5 tips om klonters te vermijden en je pannenkoeken nog lekkerder te maken!

Beste verhouding voor pannenkoekenbeslag

De beste verhouding voor je pannenkoekenbeslag is 2 delen melk, 1 deel bloem en 0,5 deel eieren plus een beetje zout. Voor 4 personen komt dit neer op:

  • 500 ml melk
  • 250 gram bloem
  • 2-3 eieren
  • een snufje zout
  • Vanille (vanillesuiker, verse vanille of vanille-extract)

Gouden tip: Heb je geen vanille? Voeg een snuifje kaneel toe voor extra smaak en een goudgele kleur.

pannenkoeken in pan

1. Gebruik een antikleefpan

Pannenkoekenpannen zijn speciaal ontworpen voor het maken van de perfecte pannenkoek! Geen paniek als je zo'n speciale pannenkoekenpan niet in huis hebt. Het belangrijkste is dat je kiest voor een pan met een goede anti-aanbaklaag. Dit zorgt ervoor dat je pannenkoeken moeiteloos glijden en je geen gedoe hebt met aanbakken.

2. Laat je pan heet genoeg worden

Ze zeggen altijd dat de eerste pannenkoek mislukt, maar dat is verleden tijd! Het geheime ingrediënt? Geduld! Laat je pan eerst goed heet worden voor je vetstof toevoegt en verlaag je vuur een beetje net voordat je je eerste pannenkoek wilt bakken. Als je pannenkoek al aanbrandt voordat hij helemaal is uitgebakken, staat je vuur te hoog.

pannenkoeken opgerold

3. Laat het beslag rusten

Wil je echt jouw pannenkoeken naar een hoger niveau tillen? Laat je beslag minstens een uur in de koelkast te rusten voor je begint te bakken. Heb je wat meer tijd? Perfect! Laat het beslag dan ongeveer 2 uur rusten voor het allerbeste resultaat.

4. Gebruik boter

​​Met een pannenkoekenpan heb je eigenlijk geen extra vetstof nodig, maar wil je dat je pannenkoek er echt goed uitziet én de smaak net dat beetje extra krijgt? Dan is een beetje boter je geheime wapen! Vet je pan in met een klontje boter en je pannenkoek krijgt die gouden kleur en de perfecte smaak.

pannenkoeken met citrus

5. Zeef de bloem om klonters te vermijden

Het lijkt zo simpel, maar af en toe duiken vervelende klonters op in het beslag. De makkelijkste manier om klonters te vermijden is de bloem door een zeef halen. Wanneer droge ingrediënten in contact komen met vloeistoffen, kunnen er snel klonters ontstaan. Bloem is vaak de boosdoener. Door de bloem te zeven heb je minder kans op klonters in het beslag.

Extra tips om klonters te voorkomen:

  • Voeg de melk pas op het einde toe: Voeg eerst de eieren, bloem en eventueel suiker samen in een grote kom en mix deze ingrediënten samen tot een glad beslag. Nadien voeg je pas de melk toe.
  • Geleidelijk melk toevoegen: Voeg de melk beetje bij beetje toe aan het beslag, niet in één keer! Het geheim is om de melk pas opnieuw toe te voegen zodra het vorige deeltje volledig is opgenomen. Zo krijg je een perfect, luchtig beslag zonder klonters.

Te laat: je pannenkoekenbeslag is al klonterig?

Geen paniek, er zijn gelukkig makkelijke oplossingen voor.

  • Haal je beslag gewoon even door een zeef en je hebt weer een heerlijk glad mengsel. Zit het laatste beetje beslag wat vast? Gebruik dan een lepel om het door de zeef te duwen.
  • Geen zeef in huis? Geen probleem! Pak een vork en druk de klonters tegen de rand van de kom. Het kost iets meer moeite, maar die vervelende klonters verdwijnen als sneeuw voor de zon!

pannenkoeken in pan

Goesting gekregen? Tijd om te bakken!

Er zijn heel wat manieren om pannenkoeken te maken! Natuurlijk kun je de klassiekers met bloem, eieren, melk (en suiker) niet missen, maar waarom niet eens iets anders proberen? Zeg vaarwel tegen de saaie boterhammen met choco en ontdek de bananenpannenkoeken van Chef Isa gemaakt van overnight oats. De ideale manier om je dag te starten!

Geen zin om zelf je pannenkoeken te maken? Bestel de heerlijke pannenkoeken van Charles Dossche als extra in je Foodbag.


Isa

Isa

Foodbag Chef

Je kroost is je meest kritische publiek! Voor kindvriendelijke tips en makkelijke, snelle recepten ben je bij mij aan het juiste adres.

Lees nog meer tips en weetjes

Aan het laden...

Aan het laden...