Hoe kan je schorseneren schoonmaken en bereiden?

Schorseneren zijn de laatste jaren in de categorie ‘vergeten groenten’ beland. Onterecht, want ze zijn lekker. Daarom geven we je tips om schorseneren makkelijk schoon te maken en te bereiden in je keuken. Aanrader!

Schorseneren kan je herkennen aan hun lange smalle vorm en donkere schil. Het schoonmaken ervan is de moeilijkste klus, wat leidde tot trieste bijnamen zoals keukenmeidenverdriet of huisvrouwenleed. Maar onder de schil van schorseneren schuilt witte pracht. Ze smaken zoals asperges en hebben heerlijk sappig vruchtvlees. Een echte win-win, want ze zijn goedkoper (daarom staan ze ook gekend als armeluisasperges), gezond en je kan ze op verschillende manieren bereiden. Zin in iets anders dan schorseneren in witte saus?

In dit artikel ontdek je: 

Hoe kan je schorseneren herkennen?

Schorseneren zijn dun, lang - ze kunnen tot wel 30 cm lang zijn - en hebben een donkerbruine, aardse schil. Die is niet eetbaar. Het vlezige, witte vruchtvlees binnenin kan je wel opeten en is heerlijk. De lichtbittere en nootachtige smaak van schorseneren (of winterstaaf, nog zo’n leuke bijnaam) leunt dicht aan bij die van asperges, al smaken die laatste net iets fijner.

 

Zijn schorseneren gezond?

Schorseneren zijn één van de meest vezelrijke groenten en helpen je makkelijk aan jouw dagelijkse aanbevolen hoeveelheid voedingsvezels (30g - 40g) : check! Naast de vele vezels, bevatten schorseneren o.a. ijzer en de vitaminen B1 en C. Ze zijn dus erg voedzaam.

Schorseneren zijn ook rijk aan inuline: dat is een fermenteerbare, prebiotische vezel. Wat dat betekent? Ons lichaam kan inuline niet afbreken in monosachariden (enkelvoudige suikers), waardoor inuline ervoor zorgt dat onze bloedsuikerspiegel stabiel blijft. Daardoor zijn schorseneren uiterst geschikt voor mensen met suikerziekte.

Hoe maak je schorseneren schoon?

Spoiler: het schoonmaken van de schorseneer is niet de meest aangename keukenklus. Tijdens het schoonmaken komt er een kleverig laagje melksap vrij dat donkere vlekken maakt. Dat de schorseneer een vergeten groente is en bijnamen kreeg als keukenverdriet en huisvrouwenleed, is dus niet onlogisch. Maar, wij blijven positief: voor alles bestaat een oplossing!

Als je ze makkelijk wilt schillen, en wilt voorkomen dat je helemaal onder het sap zit, doe je best een kleine voorbereiding

 

  • Borstel je schorseneren eerst schoon;
  • Spoel ze grondig af;
  • Trek je keukenschort én -handschoenen aan.

 

Schil de groente met een dunschiller van de voet naar de top en snijd vervolgens het topje en de voet eraf. Leg de geschilde schorseneren nadien in een badje van water met wat azijn of melk, zo behouden ze hun mooie witte kleur. Nadien kunnen de keukenhandschoenen aan de kant en kan het lekkere werk beginnen.

 

 

Hoe kan je schorseneren klaarmaken?

De schorseneren zorgen voor een extra smakelijke touch op jouw menu. Je kan ze op heel wat makkelijke manieren klaarmaken: van aperitiefhapje tot voor- en hoofdgerecht!

Als aperitiefhapje

Geef je apero een verrassende upgrade en serveer krokante schorseneren bij een dipsausje


  • Kook de schorseneren beetgaar in gezouten water met wat citroensap of melk. Laat ze uitlekken op een keukenpapiertje. 
  • Wentel de schorseneren achtereenvolgens door bloem, ei en paneermeel (kruid ze eventueel met peper, zout en/of andere smaakmakers).
  • Bak de schorseneren in een pan met olie of in de frietpot. In de Airfryer is ook mogelijk.

 

Laat ze even afkoelen en serveer ze met een dip. Denk aan groene pesto, een pittig tomatensausje of een tapenade van zongedroogde tomaten of zwarte olijven.

Als voorgerecht 

 

Er zijn veel opties als voorgerecht. Schorseneren zijn lekker in een soepje met wat room en kervelblaadjes. Je kan ze ook serveren op Vlaamse wijze, met een romige botersausje en wat garnalen erbij. Maar onze favoriet? Een klein bordje schorseneren in getomateerde bechamelsaus

  • Snijd de schorseneren in stukken van 4-5 cm en kook ze beetgaar in gezouten water met wat citroensap of melk. 
  • Maak ondertussen de perfecte bechamelsaus. Volg hier onze tips.
  • Voeg naar smaak tomatenpuree toe aan de bechamelsaus en roer goed door. 
  • Bestrooi met paneermeel en zet eventjes onder de grill. 
  • Serveer als voorgerecht in kleine bordjes.

 

Als hoofdgerecht

 

Schorseneren zijn de perfecte wintergroente bij een veggieburger, een stukje kip, vlees of vis. Je bereidt ze eenvoudig in een roomsausje met peterselie en bieslook


  • Kook de schorseneren zo’n 15-20 min. beetgaar.
  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Smelt een klontje boter in de pan en bak ze kort op hoog vuur. Kruid met zout en zwarte peper, peterselie en bieslook. 
  • Meng wat room samen met peterselie, bieslook, peper, zout en gemalen kaas (optioneel). 
  • Leg de schorseneren in een ovenschaal en giet het roomsausje erover. Zet 15 min. in de oven. 
  • Kruid naar smaak af met extra peterselie en bieslook.

Pssst ... In de week van 24 januari combineert Chef Isa geroosterde schorseneren met een Balls & Glory-raclettebal. Rol jij 'm in je Foodbag? 

Hoe bewaar je schorseneren en mag je ze invriezen?

Rauw en ongeschild kan je schorseneren een paar weken bewaren op een koele plek (12-15°C). Vermijd uitdroging en verpak de schorseneren in een geperforeerd plastic zakje. 


Heb je een restje klaargemaakte schorseneren over? Dan kan je dat eenvoudig in een afgesloten bakje bewaren: 2 dagen in de koelkast of 3 maanden in de vriezer. Lees hier meer over welk eten je allemaal kan invriezen.