Chef Deborah
Foodbag Chef
Gepubliceerd op 29/04/2024
In dit artikel ontdek je:
Schorseneren kan je herkennen aan hun lange smalle vorm en donkere schil. Het schoonmaken ervan is de moeilijkste klus, wat leidde tot trieste bijnamen zoals keukenmeidenverdriet of huisvrouwenleed. Maar onder de schil van schorseneren schuilt witte pracht. Ze smaken zoals asperges en hebben heerlijk sappig vruchtvlees. Een echte win-win, want ze zijn goedkoper (daarom staan ze ook gekend als armeluisasperges), gezond en je kan ze op verschillende manieren bereiden. Zin in iets anders dan schorseneren in witte saus?
Schorseneren zijn dun, lang - ze kunnen tot wel 30 cm lang zijn - en hebben een donkerbruine, aardse schil. Die is niet eetbaar. Het vlezige, witte vruchtvlees binnenin kan je wel opeten en is heerlijk. De lichtbittere en nootachtige smaak van schorseneren (of winterstaaf, nog zo’n leuke bijnaam) leunt dicht aan bij die van asperges, al smaken die laatste net iets fijner.
Schorseneren zijn één van de meest vezelrijke groenten en helpen je makkelijk aan jouw dagelijkse aanbevolen hoeveelheid voedingsvezels (30g - 40g) : check! Naast de vele vezels, bevatten schorseneren o.a. ijzer en de vitaminen B1 en C. Ze zijn dus erg voedzaam.
Schorseneren zijn ook rijk aan inuline: dat is een fermenteerbare, prebiotische vezel. Wat dat betekent? Ons lichaam kan inuline niet afbreken in monosachariden (enkelvoudige suikers), waardoor inuline ervoor zorgt dat onze bloedsuikerspiegel stabiel blijft. Daardoor zijn schorseneren uiterst geschikt voor mensen met suikerziekte.
Spoiler: het schoonmaken van de schorseneer is niet de meest aangename keukenklus. Tijdens het schoonmaken komt er een kleverig laagje melksap vrij dat donkere vlekken maakt. Dat de schorseneer een vergeten groente is en bijnamen kreeg als keukenverdriet en huisvrouwenleed, is dus niet onlogisch. Maar, wij blijven positief: voor alles bestaat een oplossing!
Als je ze makkelijk wilt schillen, en wilt voorkomen dat je helemaal onder het sap zit, doe je best een kleine voorbereiding:
Schil de groente met een dunschiller van de voet naar de top en snijd vervolgens het topje en de voet eraf. Leg de geschilde schorseneren nadien in een badje van water met wat azijn of melk, zo behouden ze hun mooie witte kleur. Nadien kunnen de keukenhandschoenen aan de kant en kan het lekkere werk beginnen.
De schorseneren zorgen voor een extra smakelijke touch op jouw menu. Je kan ze op heel wat makkelijke manieren klaarmaken: van aperitiefhapje tot voor- en hoofdgerecht!
Geef je apero een verrassende upgrade en serveer krokante schorseneren bij een dipsausje.
Laat ze even afkoelen en serveer ze met een dip. Denk aan groene pesto, een pittig tomatensausje of een tapenade van zongedroogde tomaten of zwarte olijven.
Er zijn veel opties als voorgerecht. Schorseneren zijn lekker in een soepje met wat room en kervelblaadjes. Je kan ze ook serveren op Vlaamse wijze, met een romige botersausje en wat garnalen erbij. Maar onze favoriet? Een klein bordje schorseneren in getomateerde bechamelsaus.
Schorseneren zijn de perfecte wintergroente bij een veggieburger, een stukje kip, vlees of vis. Je bereidt ze eenvoudig in een roomsausje met peterselie en bieslook.
Pssst ... In de week van 24 januari combineert Chef Isa geroosterde schorseneren met een Balls & Glory-raclettebal. Rol jij 'm in je Foodbag?
Rauw en ongeschild kan je schorseneren een paar weken bewaren op een koele plek (12-15°C). Vermijd uitdroging en verpak de schorseneren in een geperforeerd plastic zakje.
Heb je een restje klaargemaakte schorseneren over? Dan kan je dat eenvoudig in een afgesloten bakje bewaren: 2 dagen in de koelkast of 3 maanden in de vriezer. Lees hier meer over welk eten je allemaal kan invriezen.
Chef Deborah
Foodbag Chef
Klassiekers zijn onmisbaar in onze keuken. Volg mijn tips om ze een verrassende en onvergetelijke twist te geven.
Krijg als eerste de laatste promo’s
Unieke keukentips & tricks
Elke week in je mailbox
09 298 05 10
Deel jouw gerechten op
Complete your box with delicious local desserts, breakfast, lunch or snacks.