Foodbag Logo

5 tips voor de perfecte bechamelsaus

Waar moet je op letten wanneer je een bechamelsaus maakt? En hoe zorg je ervoor dat ze nooit meer mislukt? Lees onze 5 tips.

Chef Deborah

Chef Deborah

Foodbag Chef

Gepubliceerd op 22/04/2024

Wat is een bechamelsaus?

De klassieke bechamelsaus bestaat uit drie ingrediënten: bloem, boter en melk. Gebruik gewone tarwebloem voor de bloem.

Als je jouw bechamelsaus naar een hoger niveau wil tillen, gebruik je best hoeveboter van hoge kwaliteit. Volle melk geeft meer smaak en textuur aan je bechamelsaus dan halfvolle of magere melk.

Ontdek hieronder ons basisrecept én een handig recept voor vegan bechamelsaus. Als extra verklappen we ook hoe je ze glutenvrij maakt.

Wat is het verschil tussen bechamelsaus en kaassaus?

Veel mensen zeggen bechamelsaus tegen kaassaus en dat is niet helemaal juist.

Chef Deborah verduidelijkt: “Een kaassaus is een mornaysaus en een mornaysaus is een bechamelsaus waaraan geraspte kaas is toegevoegd. Dus bechamel is de basissaus voor je kaassaus. Terwijl een roux, een mengsel van gesmolten boter en bloem, de basis vormt voor een bechamel.”

Nou, dat is meteen een pak duidelijker. Ze leert ons ook dat witte saus en bechamelsaus synoniemen zijn en dat we deze termen wel lekker door elkaar kunnen gebruiken.

5 tips om de perfecte bechamelsaus te maken

1. Blijven roeren

Een goede bechamelsaus moet goed doorkoken om op smaak te komen. Als je dus niet roert, gaat je bechamelsaus aanbakken en minder goed binden. Blijf roeren tot de bechamel luchtig wordt en op smaak komt.

Draai ook goed met je pan tijdens het roeren. Zo heb je het mengsel in alle hoekjes en kantjes van je pot goed mee en zal je saus minder snel aanbranden.

2. Koude melk om klontjes te voorkomen

Maak eerst een roux en voeg daarna traag koude melk toe aan je roe (blijf altijd roeren)! Heb je toch nog last van klontjes? Pak er je mixer bij. Wij vertellen het echt niet verder!

3. Eidooier voor extra glans

Voeg op het einde één eidooier toe aan je bechamelsaus en verras je tafelgasten met een saus die mooi glanst.

4. De melk kruiden voor meer smaak

Wil je meer smaak toevoegen aan je witte saus? Breng dan eerst de melk op smaak met kruiden. Verwarm de melk en voeg de door jou gekozen kruiden toe zoals laurier, knoflook, sjalot, peterselie of citroenzeste. Laat de melk eerst 15 minuten afgedekt rusten en giet ze dan door een zeef. Laat je melk nog verder afkoelen voor je ze toevoegt aan de rouw.

5. Gebruik kookvocht voor een fijnere smaak

Wil je de smaak van je witte saus verfijnen? Vervang de helft van de melk door het kookvocht van de groenten waarmee de saus wordt gecombineerd, of kook de groenten eerst in de melk en gebruik die voor de saus.

Basisrecept bechamelsaus

Benodigdheden voor 1 liter

  • 60 g boter
  • 60 g bloem
  • 1 liter melk
  • nootmuskaat
  • zout en zwarte peper
  • een steelpan
  • een garde

Begin met de roux

  1. Laat 60 g boter smelten in een steelpan, maar laat de boter niet bruin worden.
  2. Voeg 60 g bloem toe en meng alles met een garde of klopper.
  3. Laat het geheel goed droog worden, anders smaakt je bechamelsaus naar bloem.
  4. Begint het mengsel naar koekjes te ruiken? Dan is de roux klaar.

De bechamelsaus maken

  1. Haal de hete roux van het vuur en giet er al roerend de melk bij. Gebruik koude melk om klonters te voorkomen!
  2. Zet de pan terug op het vuur en breng de saus al roerend aan de kook. De saus zal pas dikker worden eens hij pruttelt. Laat de witte saus goed doorkoken, ook dit voorkomt dat hij naar bloem gaat smaken.
  3. Breng op smaak met nootmuskaat, zout en zwarte peper.

Hoe maak je een vegan bechamelsaus?

Om een vegan bechamelsaus te maken, kan je de dierlijke ingrediënten door plantaardige alternatieven vervangen, zonder romige textuur en zachte smaak van de klassieke saus behoudt. Dat doe je zo!

Ingrediënten

  • 50 g plantaardige margarine (of neutrale olie zoals olijfolie of zonnebloemolie)
  • 50 g bloem
  • 500 ml plantaardige melk (amandel-, soja-, haver- of rijstmelk, bij voorkeur ongezoet en met een neutrale smaak)
  • Zout, peper
  • Nootmuskaat (optioneel, maar traditioneel voor extra smaak)

Bereiding

  1. Smelt de margarine: Smelt de plantaardige margarine op laag vuur in een pan.
  2. Voeg de bloem toe: Zodra de margarine gesmolten is, voeg je de bloem in één keer toe. Roer constant met een garde om klontjes te voorkomen. Laat het 1 à 2 minuten koken zonder te kleuren; dit vormt de roux.
  3. Voeg de plantaardige melk toe: Voeg de (volle) plantaardige melk geleidelijk toe terwijl je blijft roeren. Zo krijg je een gladde textuur zonder klontjes. Blijf kloppen tot de saus dikker wordt (ongeveer 5 à 10 minuten).
  4. Kruid de saus: Voeg zout, peper en geraspte nootmuskaat naar smaak toe.
  5. Laat de saus indikken: Laat de saus op laag vuur verder indikken en blijf regelmatig roeren tot de saus de gewenste dikte krijgt.

Maak'm glutenvrij

Om een glutenvrije bechamelsaus te maken, vervang je de tarwebloem door een glutenvrij alternatief:

  • Maïzena (maïszetmeel): Zeer populair, het geeft een gladde textuur en is eenvoudig te gebruiken.
  • Aardappelzetmeel: Ideaal voor het indikken van sauzen.
  • Rijstmeel: Fijn en neutraal van smaak, een goede keuze voor een lichte bechamel.
  • Kikkererwtenmeel: Voegt een voedzamere toets toe en werkt goed in dit recept.

Chef Deborah

Chef Deborah

Foodbag Chef

Klassiekers zijn onmisbaar in onze keuken. Volg mijn tips om ze een verrassende en onvergetelijke twist te geven.

Aan het laden...

Aan het laden...