Chef Deborah
Foodbag Chef
Gepubliceerd op 22/04/2024
De klassieke bechamelsaus bestaat uit drie ingrediënten: bloem, boter en melk. Gebruik gewone tarwebloem voor de bloem.
Als je jouw bechamelsaus naar een hoger niveau wil tillen, gebruik je best hoeveboter van hoge kwaliteit. Volle melk geeft meer smaak en textuur aan je bechamelsaus dan halfvolle of magere melk.
Ontdek hieronder ons basisrecept én een handig recept voor vegan bechamelsaus. Als extra verklappen we ook hoe je ze glutenvrij maakt.
Veel mensen zeggen bechamelsaus tegen kaassaus en dat is niet helemaal juist.
Chef Deborah verduidelijkt: “Een kaassaus is een mornaysaus en een mornaysaus is een bechamelsaus waaraan geraspte kaas is toegevoegd. Dus bechamel is de basissaus voor je kaassaus. Terwijl een roux, een mengsel van gesmolten boter en bloem, de basis vormt voor een bechamel.”
Nou, dat is meteen een pak duidelijker. Ze leert ons ook dat witte saus en bechamelsaus synoniemen zijn en dat we deze termen wel lekker door elkaar kunnen gebruiken.
Een goede bechamelsaus moet goed doorkoken om op smaak te komen. Als je dus niet roert, gaat je bechamelsaus aanbakken en minder goed binden. Blijf roeren tot de bechamel luchtig wordt en op smaak komt.
Draai ook goed met je pan tijdens het roeren. Zo heb je het mengsel in alle hoekjes en kantjes van je pot goed mee en zal je saus minder snel aanbranden.
Maak eerst een roux en voeg daarna traag koude melk toe aan je roe (blijf altijd roeren)! Heb je toch nog last van klontjes? Pak er je mixer bij. Wij vertellen het echt niet verder!
Voeg op het einde één eidooier toe aan je bechamelsaus en verras je tafelgasten met een saus die mooi glanst.
Wil je meer smaak toevoegen aan je witte saus? Breng dan eerst de melk op smaak met kruiden. Verwarm de melk en voeg de door jou gekozen kruiden toe zoals laurier, knoflook, sjalot, peterselie of citroenzeste. Laat de melk eerst 15 minuten afgedekt rusten en giet ze dan door een zeef. Laat je melk nog verder afkoelen voor je ze toevoegt aan de rouw.
Wil je de smaak van je witte saus verfijnen? Vervang de helft van de melk door het kookvocht van de groenten waarmee de saus wordt gecombineerd, of kook de groenten eerst in de melk en gebruik die voor de saus.
Om een vegan bechamelsaus te maken, kan je de dierlijke ingrediënten door plantaardige alternatieven vervangen, zonder romige textuur en zachte smaak van de klassieke saus behoudt. Dat doe je zo!
Om een glutenvrije bechamelsaus te maken, vervang je de tarwebloem door een glutenvrij alternatief:
Chef Deborah
Foodbag Chef
Klassiekers zijn onmisbaar in onze keuken. Volg mijn tips om ze een verrassende en onvergetelijke twist te geven.
Krijg als eerste de laatste promo’s
Unieke keukentips & tricks
Elke week in je mailbox
09 298 05 10
Deel jouw gerechten op
Complete your box with delicious local desserts, breakfast, lunch or snacks.