Dit wist je nog niet over spruitjes

Spruitjes worden alsmaar zoeter, want wetenschappers proberen de bittere smaak uit de kooltjes te halen! Vond je ze vroeger niet zo lekker? Dan wordt het hoog tijd om deze kleine kooltjes nog een kans te geven. Bovendien beweren kenners dat de impopulariteit van deze dwerggroenten niks te maken heeft met hun smaak, maar wel met de manier waarop je ze klaarmaakt. En daar kan je iets aan doen, toch?

Er was eens een spruitje ...

Heel lang geleden werden er al spruitkooltjes geteeld in het Middellandse Zeegebied. Toen ze later in de streek rond Brussel werden verbouwd, raakten ze enorm populair. Ondertussen is de hele wereld fan van onze Brusselse spruitjes. En de naam van onze hoofdstad? Die vertalen ze gewoon mee: Brysselkål, Brussels sprouts of choux de Bruxelles.

Hoe spruitjes spruiten

Spruitjes groeien niet op de grond, maar rechtop. Deze kleine groene kooltjes ‘ontspruiten’ in de bladoksel van de plant, lekker gezellig met tientallen samen aan een stam. Het spruitenseizoen loopt van oktober tot maart. Hoe later in het seizoen de mini-kooltjes van het veld komen, hoe zoeter.

Spruitjes niet lekker? Natuurlijk wel

Niet elk spruitje smaakt hetzelfde. Zo kan je het verschil proeven tussen grotere en kleinere spruiten. De grote hebben een sterke koolachtige smaak, terwijl de kleintjes eerder een nootachtig aroma hebben.

Hou je niet van bitter? Snij het harde kontje van de spruit en verwijder de losse blaadjes.
Liever nog zoeter? Combineer met appel of pompoen.

Mega-gezond-spruitje

Spruitjes zijn eigenlijk natuurlijke vitaminebommen die barsten van mineralen. Bovendien zijn ze rijk aan magnesium, foliumzuur, kalium, vezels en vitamine C. Wist je dat één portie spruitjes meer vitamine C dan een sinaasappel bevat?

Spruitjes lucht

Spruitjes nemen tijdens hun groei zwavel op uit de grond. Bij langdurig koken komen deze vluchtige zwavelverbindingen vrij en vullen je huis met de typische spruitjesgeur. Vermijd deze nare luchtjes door een scheutje melk of een stukje ui aan het kookwater toe te voegen.


Drie spruitjes in een klap

Roerbak, wok of rooster spruitjes altijd kort. Zo geef je de onaangename geur geen kans en zijn ze supergezond en verrassend lekker klaargemaakt. 

Hierbij verklaren wij het spruitjesseizoen weer voor geopend en en zetten met plezier het groene goud op ons menu. Ontdek jouw favoriete gerecht en zwier 'm in je box