Foodbag Logo

Alles wat je moet weten over mandarijnen

Ontdek handige feitjes over mandarijnen: waar komen mandarijnen vandaan, hoe gezond zijn ze en hoe bewaar je ze best?

Chef Eva

Chef Eva

Foodbag Chef

Gepubliceerd op 04/04/2024

In deze blog gaan we dieper in op de volgende vragen:

  • Waar komen mandarijnen vandaan?
  • Wanneer zijn ze in seizoen?
  • Hoe herken je een rijpe mandarijn?
  • Hoe kan je ze best bewaren?
  • Hoe gezond zijn mandarijnen?

Mandarijnen zijn heerlijk zoet en zitten boordevol gezonde voedingsstoffen. Ze zijn ook enorm veelzijdig. Eet ze uit het vuistje als perfect gezond tussendoortje, verwerk ze in een salade of maak er een verse fruitsap van.

Om er zo goed mogelijk van te genieten is het handig om een aantal weetjes en feitjes over de mandarijn te onthouden.

Waar komen mandarijnen vandaan

Mandarijnen hebben een rijke geschiedenis. Oorspronkelijk komen ze uit Zuidoost-Azië. Mandarijnen werden voor het eerst gecultiveerd in China en vonden vervolgens hun weg via de Romeinen naar de rest van Europa. Vandaag de dag worden mandarijnen wereldwijd geteeld, met China, Spanje en Brazilië als belangrijkste producenten. Maar ze worden evengoed geteeld in Griekenland, Marokko, Algerije en Mexico.

Het verschil tussen mandarijnen en clementines

De termen "mandarijnen" en "clementines" worden vaak foutief door elkaar gebruikt. Clementines zijn eigenlijk een specifieke variëteit binnen de mandarijnfamilie.

Alle clementines zijn mandarijnen, maar niet alle mandarijnen zijn clementines. Over het algemeen zijn clementines kleiner en platter dan andere mandarijnsoorten en bevatten ze minder vaak nog een pit. Je kan ze vooral herkennen omdat er meestal nog een blad aan hangt. Dit omdat ze vers van de boom geplukt zijn.

Leuk weetje: de mandarijn wordt eigenlijk groen geplukt en krijgt zijn oranje kleur door te rijpen in koude temperaturen.

Mandarijnsoorten

Er bestaan heel wat verschillende soorten mandarijnen. Dit zijn de belangrijkste:

  • Pixie mandarijnen zijn een erg zoete mandarijnvariant die vooral populair zijn in de VS.
  • Satsuma mandarijnen verschillen van clementines doordat ze een iets lossere schil hebben, een ronde vorm hebben en iets groter zijn dan clementines. Ze zijn afkomstig uit Japan, maar worden vooral geteeld in de Verenigde Staten.
  • Tangerines hebben doorgaans een dunnere en oranjerode schil.
  • Clementines zijn iets platter van vorm, hebben ook een losse en dunne schil en hebben soms nog pitjes.

Wanneer zijn mandarijnen in seizoen

Mandarijnen zijn verkrijgbaar van november tot april. In deze periode zijn mandarijnen lekkerder, rijper en voedzamer. Het hoogtepunt van het mandarijnenseizoen varieert afhankelijk van het specifieke type mandarijn en de regio waarin ze worden geteeld. Hier is een overzicht van wanneer verschillende soorten mandarijnen in seizoen zijn:

Mandarijnen (algemeen): Traditionele mandarijnen hebben hun hoogtepunt in het seizoen van november tot april. Gedurende deze maanden zijn verschillende variëteiten van mandarijnen verkrijgbaar.

Clementines: Het seizoen van clementines loopt meestal van november tot februari. Ze bereiken hun piek van versheid en smaak tijdens de wintermaanden.

Satsuma Mandarijnen: Satsuma mandarijnen zijn over het algemeen beschikbaar van november tot januari. Ze zijn vooral populair aan het begin van het winterseizoen.

Tangerines: Tangerines hebben doorgaans een dunnere en oranjerode schil. Ze zijn doorgaans beschikbaar van oktober tot april. Ze worden vaak gezien als een late herfst- en winterfruit.

Pixie Mandarijnen: Deze specifieke variëteit wordt meestal geoogst in maart en april en dus voor een relatief kortere periode.

Let op! De bovengenoemde periodes liggen bij benadering vast. Het exacte seizoen varieert afhankelijk van waar de mandarijnen worden geteeld. Het klimaat speelt een grote rol in de rijpingscyclus van de mandarijn.

4 tips om mandarijnen te bewaren

Als je een mandarijn goed bewaart, behoud het makkelijker zijn versheid en smaak. Hier zijn enkele eenvoudige tips om mandarijnen zo goed mogelijk te bewaren:

  1. Bewaar ze buiten de koelkast: In tegenstelling tot sommige andere fruitsoorten, mag je mandarijnen niet in de koelkast bewaren als je ze nog niet hebt geschild. Ze blijven goed bij kamertemperatuur. Mandarijnen invriezen is ook geen goed idee. Nadat je ze ontdooit zijn ze slap en smakeloos. Lees meer tips over wat je mag invriezen en wat niet.
  2. Zorg voor voldoende ventilatie: Bewaar mandarijnen op een goed geventileerde plaats. Een mand of kom met gaten is ideaal om overtollig vocht te voorkomen, wat kan leiden tot schimmelvorming.
  3. Eerst schillen: Als je mandarijnen hebt geschild, bewaar je ze best in de koelkast. Bewaar ze in een luchtdicht potje, zo drogen ze niet uit.
  4. Voorkom direct zonlicht en warmte: Net zoals de meeste fruitsoorten bewaar je mandarijnen best niet in direct zonlicht. Zonlicht en warmte versnellen het rijpingsproces en verminderen de kwaliteit van het fruit.

Hoe zie je of een mandarijn lekker is?

Je hebt het zeker al meegemaakt. De ene week zijn je mandarijnen sappig, zoet en eenvoudig te pellen. De volgende week zijn ze droog, taai en smakeloos. Hoe weet je of een mandarijn lekker en rijp is?


Een rijpe mandarijn herken je vooral aan een glanzende schil. Is de schil dof en ruw dan is je mandarijn waarschijnlijk uitgedroogd. Daarnaast moet je ook op de vorm letten. Een mooie ronde mandarijn is rijper dan eentje met een losse, knobbelige schil. Tenslotte zijn kleine mandarijnen doorgaans ook zoeter en lekkerder dan grotere mandarijnen die meer vocht bevatten.

Hoe gezond zijn mandarijnen?

Zelfs in traditionele Chinese geneeskunde werden mandarijnen gezien als goed voor de spijsvertering en het immuunsysteem. Mandarijnen zijn niet alleen lekker, maar ook gezond. Ze zijn rijk aan vitamine C, vezels en antioxidanten. Hier zijn enkele extra gezondheidsvoordelen:

  • Immuunsysteem boost: De hoge vitamine C-inhoud van mandarijnen helpt bij het versterken van je immuunsysteem en voorkomt verkoudheid of griep.
  • Vezelrijk: Mandarijnen bevatten veel vezels. Deze dragen bij aan een gezonde spijsvertering. Een vezelrijk dieet is daarom goed voor je algemene gezondheid.
  • Antioxidanten: Mandarijnen bevatten antioxidanten die celschade verminderen en het risico op chronische ziekten verkleint.
  • Natuurlijke energieboost: De natuurlijke suikers in mandarijnen geven je een snelle energieboost. Daarom zijn ze, vooral in de wintermaanden, een gezond alternatief voor bewerkte snacks.

Hoeveel mandarijnen eten per dag

Hoewel mandarijnen gezond zijn, mag je er niet mee overdrijven. Zelfs overmatige consumptie leidt tot overgewicht, misselijkheid en zelfs tandschade. Hou het bij 2 à 3 mandarijnen per dag.

Gezonde tussendoortjes met Foodbag

Bij Foodbag zijn we gek van mandarijntjes, fruit en andere gezonde tussendoortjes. Je vindt ze soms in een van onze originele gerechtjes of als extraatje in onze fruitbox en sinterklaas ontbijtbox.

Naar ons menu en extra's


Mandarijnen zijn niet alleen een smakelijk tussendoortje, maar ook een voedzame toevoeging aan je dieet. Om er optimaal van te genieten, is het handig om op de hoogte te blijven van hun herkomst, de verschillende variëteiten, de juiste bewaarmethoden en gezondheidsvoordelen. Of je ze nu vers eet, toevoegt aan salades of perst tot sap, mandarijnen zijn een veelzijdige en gezonde keuze als je streeft naar een evenwichtige levensstijl.



Over de auteur

Chef Eva

Chef Eva

Foodbag Chef

Salades hoeven helemaal niet saai te zijn. Mijn tips over seizoensgebonden ingrediënten en leuke combinaties laten je niet in de steek.

Aan het laden...

Aan het laden...