09 298 05 10
Deel jouw gerechten op
Caroline
Foodbag Chef
Gepubliceerd op 21/05/2025
Denk je dat aardbeien gewoon zoet en schattig zijn? Think again! Ze zitten vol gezonde voedingsstoffen:
Kortom: aardbeien zijn je bondgenoten voor een gezond leven!
Bij ons in België loopt het seizoen voor lokale aardbeien van april tot september, met een piek in mei en juni. Dan zijn ze op hun best: intens van smaak, mooi rood en heerlijk sappig.
Tip: kies tijdens het seizoen voor Belgische aardbeien. Ze zijn verser, duurzamer en gewoon... véél lekkerder dan de ingevoerde exemplaren in de winter.
In België nemen we aardbeien serieus. Er bestaan heel wat soorten, elk met hun eigen karakter. We stellen je graag de drie koninginnen van de markt voor:
Dé klassieker die je overal vindt. En terecht: meer dan 8 op de 10 aardbeien die bij ons geteeld worden, zijn Elsanta's! Mooi rood, rond, glanzend en een perfect zoet-zure smaakbalans – een echte topper.
📅 Seizoen: mei tot juli
🍰 Perfect voor: taarten, gebak en al je zoete cravings.
Iets minder bekend, maar zeker niet minder lekker. De Selva komt wat later in het seizoen piepen, tussen juli en augustus. Uiterlijk? Licht afgeplat, mooi rood en sappig. Ideaal voor creatieve recepten.
📅 Seizoen: juli tot augustus
🍓 Geweldig in confituur, coulis of compote.
Minder geteeld, maar oh zo lekker. De Darselect is groter, iets matter van kleur en donkerder. Haar geur is intenser – voor de echte aardbeienliefhebber!
📅 Seizoen: juni en juli
🍰 Lekker puur, of in gebak als je op zoek bent naar uitgesproken smaak.
Naast deze top 3 zijn er nog andere Belgische rassen die opvallen: Sonata, Sonsation, Lady Emma, Karima, Murano, Aurora… Minder bekend bij het grote publiek, maar geliefd bij telers om hun smaak, weerbaarheid of vroege/late oogst.
Het goede nieuws? Welke soort je ook kiest: Belgische aardbeien zijn altijd geselecteerd op smaak, versheid en looks. Je zit dus altijd goed (mondje open! 😋).
Aardbeien zijn broos en temperatuurgevoelig. Met deze 3 gouden tips houd je ze wat langer vers:
Bonus-tip: zijn ze wat slapjes geworden? Snijd ze in stukjes en maak er een snelle coulis of smoothie van!
Ja, je kan aardbeien perfect invriezen. Aardbeien invriezen is handig als je ze langer wilt bewaren, maar bevroren aardbeien zijn leuk in smoothies, coulis of als garnering op een ijsje, taart of zelf cocktails.
Zo vries je aardbeien in:
Aarbeien ontdooien doe je best door ze eerst te verplaatsen naar de koelkast. Door ze op kamertemperatuur te ontdooien gaan ze sneller beschimmelen of rotten. Vries ontdooide aardbeien nooit terug in en eet ze snel op, want door aardbeien te ontdooien verliezen ze hun mooie vorm en textuur.
Meer bewaartips vind je in deze blogartikels:
Zin in iets anders dan aardbeien met suiker of slagroom? Probeer deze aardbeien met een twist:
Aardbeien zijn zoveel meer dan zomaar een zomerfruit. Ze zijn lekker, mooi, gezond en super veelzijdig. Kies voor Belgische seizoensaardbeien en bewaar ze correct, dan geniet je maximaal van hun smaak en voordelen.
Ontdek Belgische aardbeien in onze zomerse recepten of bij de extra's
Caroline
Foodbag Chef
Geen tijd te verliezen! Met mijn vliegensvlugge tips staan je gerechten in een mum van tijd op tafel.
Krijg als eerste de laatste promo’s
Unieke keukentips & tricks
Elke week in je mailbox
Complete your box with delicious local desserts, breakfast, lunch or snacks.