Foodbag Logo

8 tips om lekkere wijn te herkennen

Heel wat wijnen smaken goed of gewoon lekker. Maar hoe weet je of je echt te maken met wijn van hogere kwaliteit? We geven je 8 tips waar je vooral op moet letten om kwaliteitswijnen te herkennen

Chef Ellen

Chef Ellen

Foodbag Chef

Gepubliceerd op 10/09/2024

Enkele basistermen uitgelegd

Voordat we beginnen, laten we je kennismaken met een korte woordenlijst om je op weg te helpen met een basiskennis over wijn.

  • Cépage: druivensoort die wordt gebruikt om de wijn te produceren (bijv.: Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Merlot).
  • Millésime: oogstjaar van de druiven die werden gebruikt om de wijn te maken. Dit kan de kwaliteit van de wijn aangeven, omdat sommige jaren beter zijn dan andere door klimatologische omstandigheden.
  • Appellation d'Origine Contrôlée (AOC): label dat de geografische herkomst van de wijn garandeert en naleving van specifieke productieregels in een regio verzekert.
  • Robe: verwijst naar de kleur van de wijn in het glas. Dit kan zijn leeftijd, druivensoort of concentratie aangeven. Brillant: een wijn die het licht goed weerkaatst en levendig oogt, zonder dof te zijn.
  • Jambes (of larmes of tranen): dit zijn sporen die achterblijven op de randen van het glas nadat de wijn is rondgedraaid. Deze kunnen de hoeveelheid alcohol of suiker in de wijn aangeven.
  • Bouquet: het geheel van aroma’s dat je ruikt nadat je de wijn in het glas hebt rondgedraaid. Dit kan eenvoudig of complex zijn, afhankelijk van de aromatische rijkdom.
  • Tannines: stoffen die voornamelijk in rode wijnen voorkomen en afkomstig zijn van de schil, pitten en stelen van de druif. Ze geven een gevoel van droogte in de mond. De tannines kunnen zacht, soepel of ruw en agressief zijn.
  • Corps (ook wel body): het "gewicht" of het volumegevoel van de wijn in de mond. Een wijn kan licht, medium of vol van smaak zijn.
  • Kurken: een wijn met een fout veroorzaakt door een besmette kurk. De wijn ruikt dan naar schimmel of nat karton.


1. Let op hoe de wijn er uitziet

De kleur

De kleur van de wijn kan veel zeggen over de leeftijd, druivensoort en kwaliteit. Wijn wordt voornamelijk in het donker geproduceerd om de wijn te beschermen tegen schadelijke UV-stralen die de wijn kunnen veranderen. Daarom worden de meeste wijnen in donkere flessen gebotteld.

Dit betekent niet dat wijnen in doorzichtige flessen van mindere kwaliteit zijn. Rosé- en witte wijnen worden in doorzichtige flessen gebotteld, omdat de kleur van hun robe ons keuzeproces beïnvloedt.

Over het algemeen kan worden aangenomen dat donkerdere wijnen ouder zijn en een zoetere smaak hebben. Een jonge rode wijn zal een levendige kleur hebben, terwijl een oudere wijn de neiging heeft bruin of oranje te worden aan de randen.

Een jonge witte wijn zal een lichtgele tot groengele kleur hebben, en naarmate hij ouder wordt, krijgt hij gouden of amberkleurige tinten. Bij rosé heeft de kleur meestal weinig tot geen invloed op de smaak.

Helder of troebel

Een heldere wijn duidt vaak op een goede kwaliteit. Een troebele wijn kan wijzen op fouten (defecten) of slechte bewaring van de wijn. Let wel op dat sommige natuurwijnen bewust ongefilterd zijn omdat er vaak producten worden toegevoegd om de wijn te filteren of klaren.

Larmes (jambes of tranen)

Als je de wijn in het glas ronddraait, zie je vaak “tranen” of “benen” die langs het glas lopen. Dikke tranen kunnen wijzen op een hoog alcohol- of suikergehalte, wat vaak gepaard gaat met een rijkere structuur.

2. Ruik de wijn

Complexiteit

Een goede wijn heeft vaak een diversiteit aan aroma’s op verschillende niveaus: primaire aroma’s (die van de druif, zoals fruit of bloemen), secundaire aroma’s (van de vinificatie, zoals brood of boter) en tertiaire aroma’s (door veroudering, zoals leer of kruiden). Hoe complexer en veranderlijker de aroma’s, hoe beter de kwaliteit van de wijn.

Zuiverheid

Een goede wijn heeft geen onaangename geuren (zoals schimmel, azijn of te veel zwavel), die op een fout kunnen wijzen.

Evolutie

De evolutie van aroma’s nadat je de wijn enkele minuten laat rusten in het glas is ook een teken van kwaliteit.

3. De wijn proeven

Balans

Een goede wijn is goed uitgebalanceerd tussen zijn verschillende componenten: zuurtegraad, alcohol, tannines (voor rode wijnen), suiker en smaken. Geen enkel element mag de anderen overdreven domineren.

Structuur en body

Een kwaliteitswijn heeft vaak een goed gedefinieerde structuur, dat wil zeggen een volle en harmonieuze mondsensatie. De tannines in rode wijnen moeten aanwezig zijn maar niet te agressief; de zuurtegraad moet fris zijn maar niet te scherp.

Aromatische persistentie

Hoe lang een wijn blijft 'hangen' in de mond is een belangrijk teken. Een goede wijn laat een blijvende indruk achter na het doorslikken, met aanhoudende smaken die mooi evolueren.

Textuur

Het mondgevoel moet aangenaam zijn, of het nu zijdezacht, rond of levendig is.



4. Herkomst

Regio

Uit welk land en/of regio komt de wijn? Hoe preciezer de informatie over de herkomst (land, regio, domein) van de wijn, hoe groter de kans dat je te maken hebt met een kwaliteitswijn. Vermijd wijnen met generieke etiketten zoals "Grand Vin de Bordeaux" of "Vin blanc de Bourgogne". Dit zegt weinig over de wijn en elke lokale wijnmaker kan deze termen gebruiken om de wijn te verfraaien.

"Mise en bouteille à la propriété"

Veel commerciële wijnen worden samengesteld uit druiven van verschillende wijngaarden. Om de herkomst te garanderen, wordt vaak de vermelding "Mise en bouteille à la propriété" toegevoegd. Dit geeft aan dat de wijn op hetzelfde domein is gebotteld en geeft een indicatie van de kwaliteit.

De producent

De producent of het wijnhuis van de wijn kan ook belangrijk zijn, vooral als dit expliciet op het etiket staat vermeld. Dit is vaak een particuliere onderneming of een individu. Deze namen worden vaak geassocieerd met een garantie op kwaliteit of een specifieke stijl.



Wat is het millésime?

Het millésime is het oogstjaar van de druiven die zijn gebruikt om de wijn te maken. Dit is cruciaal omdat de klimatologische omstandigheden elk jaar verschillen, wat de kwaliteit van de druiven en dus de wijn beïnvloedt.

De meeste wijnen worden geproduceerd om op korte termijn te worden gedronken, omdat ze zijn ontworpen om fruitige aroma's en een onmiddellijke frisheid te bieden. Een fles wijn uit 2012 klinkt chic, maar de kans is groot dat de wijn al over tijd is en gewoon zuur is.

Witte wijn wordt vaker jong gedronken. Koop geen witte wijn van meer dan een of twee jaar oud.

Voor rode wijn is een leeftijd van twee tot drie jaar een goede vuistregel. Sommige specifieke wijnen profiteren echter van een langere rijping en winnen aan complexiteit met de tijd.

6. Lees het etiket!

Bijna niemand leest de lange, vaak poëtische beschrijvingen op het etiket, maar ze geven vaak veel informatie over de smaak en intensiteit van de wijn. De hoeveelheid informatie is ook vaak een goede indicatie van een betere wijn.

Het alcoholgehalte Het etiket geeft meteen goede aanwijzingen over de smaak en kwaliteit. Kijk eerst naar het alcoholgehalte. Dit percentage ligt meestal tussen de 10% en 15%. Hoe hoger dit percentage, hoe intenser het aroma en hoe krachtiger de wijn. Een hoger alcoholgehalte betekent meestal dat de druif rijp is en dat de aroma’s complexer zijn. Ze zijn rijker en voller.

Het belangrijkste bij het bepalen of het alcoholgehalte van een wijn ok is, is de algehele balans. Een wijn met een hoog alcoholgehalte kan uitstekend zijn als hij goed in balans is met de zuurgraad, tannines en concentratie van aroma’s. Een goed uitgebalanceerde wijn, of het nu een alcoholpercentage van 11% of 15% heeft, kan als kwaliteitswijn worden beschouwd.

7. De druif

De druif heeft uiteraard een grote invloed op de smaak van de wijn. Een kwaliteitswijn begint met rijpe, goed gekweekte druiven. Druiven die op het juiste moment zijn geoogst, geven uitgebalanceerde wijnen die niet te zuur of te zoet zijn.

Als de druiven te rijp zijn, kan de wijn een overmaat aan alcohol hebben of te veel naar confituur smaken. Druiven die te vroeg worden geoogst, kunnen wijnen opleveren die te zuur of te 'groen' smaken.

8. Proef vaker

Hoe vaker je wijn proeft, hoe gemakkelijker het wordt om de kwaliteit en smaak te herkennen. Het idee is dus om te proeven, te proeven en nog eens te proeven. Bij elke eerste slok van een nieuwe fles, focus je op de smaak van de wijn en probeer de specifieke aroma's te koppelen aan de druif, de regio en de producten.

Onthoud deze druifkenmerken wanneer je wijn proeft

Chardonnay is een droge, fruitige wijn met tonen van boter en een fluweelzachte textuur.

Een pinot gris is eenvoudig, fris, licht en droog.

Sauvignon blanc is een droge wijn met tonen van zuurgraad, kruidige smaken en vaak tropische accenten.

Cabernet sauvignon is vol en kruidig, met vaak aroma's van zwarte vruchten zoals bosbessen.

Merlot is fruitig, kruidig en heel zacht in tegenstelling tot andere wijnen.

Pinot noir is zeer delicaat, zacht, fris en fruitig en, net als merlot, rijk aan aroma's van rode vruchten.











Je hebt nu alle sleutels in handen om dé wijnkenner te worden onder je vrienden. Je zal nooit meer twijfelen in het wijnschap; met deze tips weet je nu precies hoe je je fles moet kiezen. Zoals Dali zei: "Wie weet hoe je moet proeven, drinkt nooit meer wijn, maar proeft zijn zachte geheimen."

Let op, drink altijd met mate! Lees hier wat de effecten zijn van alcohol op het lichaam.

Chef Ellen

Chef Ellen

Foodbag Chef

Koken hoeft niet altijd ingewikkeld te zijn. Met mijn handige tips krijg je zo de smaak te pakken.

Aan het laden...

Aan het laden...