Foodbag Logo

3 manieren om tofu te marineren

Tofu heeft op zichzelf een neutrale smaak. Hoe maak je tofu dan extra lekker? Met onze tips, stappenplan én 3 marinaderecepten


Chef Celine

Chef Celine

Foodbag Chef

Gepubliceerd op 30/04/2024

Tofu heeft op zich een neutrale smaak, maar neemt wél heel gemakkelijk smaak op. Dat maakt het een bijzonder veelzijdig product om mee te koken. Het eiwitrijke sojaproduct is ideaal als vleesvervanger en daarom ook een favoriet onder vegetariërs en vegans.


Een goede voorbereiding

...is (al méér dan) het halve werk! Allereerst moet je zoveel mogelijk vocht uit de tofu halen. Hoe meer vocht er uit de tofu is geperst, hoe beter de marinade wordt opgenomen. Dat doe je zo:

  • Tofu invriezen. Het vocht in de tofu bevriest en kan gemakkelijker opgevangen worden van zodra je de tofu ontdooit. De tofu wordt ook iets ‘sponziger’ en zal de marinade beter opzuigen.
  • Geen tijd meer om de tofu in te vriezen? Dep de tofu droog met keukenpapier. Wikkel de tofu dan in een theedoek of keukenpapier en leg er iets zwaar op. Laat 30 minuten uitlekken.

Eérst bakken, dan pas marineren

Vlees, vis en gevogelte marineer je vóór je die grilt of bakt, bij tofu is dat andersom. Je gaat de tofu éérst klaarmaken, en nadien pas marineren.

  1. Snijd de tofu met een groot, glad mes in blokjes. En prik er gaatjes in, zo neemt de tofu de marinade nóg beter op.
  2. Bak ze in een pan waar geen olie voor nodig is. Die sluit de tofu af waardoor de marinade niet meer doordringt. Wil je de tofu een extra krokant korstje geven? Wentel de stukjes dan eerst even door meel.
  3. Marineren maar! Kies je favoriete smaak uit onderstaande marinades, meng alle ingrediënten in een kom en laat er de tofu minstens 15 minuten in marineren.
  4. Bak de tofu opnieuw in de pan. Dat doe je niet enkel om op te warmen. Marinades geven tofu ook een licht krokant korstje.

Tip: Voor voldoende smaak kan de marinade best 30 minuten intrekken. Opgelet! De tijdsduur gaat níet op voor krokante tofu. Die wordt minder crispy naar mate je die langer marineert.

3 marinades om vingers bij af te likken

1. Tofu gemarineerd met vijfkruidenpoeder en rode peper

Ingrediënten:

  • 100 g stevige tofu
  • 1 el sojasaus
  • 1 kl honing
  • Flinke snuif vijfkruidenpoeder
  • 1/4 rode peper
  • Limoenzeste naar smaak

Mag het wat zoeter of zouter? Speel met de hoeveelheden totdat de smaak naar jóuw wens is.


Wist je dat...?

Vijfkruidenpoeder bevat vijf smaakgroepen: zoet, zout, bitter, zuur en umami. Zelf maken? Meng een gelijke hoeveelheid kaneel, steranijs, szechuanpeper, venkel en kruidnagel.


2. Indische ketjap marinade

Ingrediënten:

  • 250 g stevige tofu
  • 5 el ketjap manis
  • 1 kl sambal
  • 1 teen knoflook
  • 1 kl gemberpoeder (of 1 cm verse gember)
  • 1 kl komijn
  • Snuif zout

Optioneel: halve koffielepel paprika- of currypoeder


3. Klassieke tofu met soja, look en gember

Ingrediënten:

  • 250 g stevige tofu
  • 2 cm verse gember (of naar smaak)
  • 1 teen knoflook
  • 40 ml sojasaus

Over de auteur

Chef Celine

Chef Celine

Foodbag Chef

Je bent wat je eet, toch? Daarom sta ik graag stil bij welke ingrediënten ik gebruik in recepten. Voor gezonde en vegetarische tips ben je bij mij altijd welkom.

Aan het laden...

Aan het laden...