Zelf kruidenboter maken: 4 recepten

Geen barbecue zonder kruidenboter, toch? Er is absoluut niks mis met de kant-en-klare versie uit de supermarkt, maar eens je deze zelfgemaakte kruidenboters proeft, wil je nooit meer terug. Ontdek onze 4 variaties op hetzelfde thema en begin maar al te watertanden.

Zelf kruidenboter maken: een aantal vuistregel

  1. Kruidenboter maak je met echte boter, geen margarine. Ga voor kwaliteit. Ja, voor één keer kan je die fancy pakjes boter uit de koeltoog van de supermarkt kiezen. Wij zijn dol op Beurre d'Isigny of een andere lekkere, lokale hoeveboter.

  2. Laat de boter op kamertemperatuur komen. Een harde klomp boter mengen, is echt een aanslag op je biceps. Als de boter boterzacht is (mopje!) gaat het veel sneller.

  3. Start je met gezouten boter, let dan zeker op met extra zout.

  4. Als alles goed gemengd is, schep je de boter op een vel vershoudfolie. Rol strak op tot een ‘worst’, draai de zijkanten goed op, en laat minimum 30 min. opstijven in de koelkast. Als de barbecue start, haal je de boter uit de folie en snijd je het rolletje in mooie plakjes.

  5. Heb je kruidenboter over na de barbecue? Rol die dan opnieuw in folie en bewaar in de diepvries voor een volgend etentje.

Kruidenboter: onze favoriete combinaties

Citroen-tuinkruidenboter
  • 200 g boter
  • 2 kl citroentijm
  • 2 kl verse bieslook, fijngehakt
  • 2 kl verse basilicum, fijngehakt
  • 2 kl verse platte peterselie, fijngehakt
  • 3 teentjes knoflook, geperst
  • zeste van 1 citroen
  • zout en zwarte peper
Limoen-chiliboter
  • 200 g boter
  • zeste van 1 limoen
  • 2 el verse koriander, fijngehakt
  • ½ kl chilipoeder
  • ½ kl zout (tenzij je met gezouten boter start)
Puttanesca-kruidenboter
  • 200 g boter
  • 1 el kappertjes
  • 12 olijven, fijngehakt
  • 3 zongedroogde tomaten, fijngehakt
  • 2 kl verse platte peterselie, fijngehakt
  • 3 stuks ansjovis, fijngehakt

Tip: voor een kruidenboter met krachtige smaken. Proef tijdens het mengen van de boter met een stukje brood erbij en voeg naar wens meer of minder van de smaakmakers toe.

Parmezaan-basilicumkruidenboter
  • 200 g boter
  • 20 g pijnboompitten
  • 25 g parmezaanse kaas
  • handvol verse basilicum, fijngehakt