Top 5  BBQ  tips

Ontdek hieronder de antwoorden op de vijf meest gestelde BBQ-vragen.

In deze blog   kon je al lezen hoe je indruk maakt op je BBQ-gasten. Het enige wat nog ontbreekt zijn geweldige hacks die je leven als BBQ-fanaat toch iets gemakkelijker maken. Ontdek hieronder de antwoorden op veelgestelde BBQ-vragen, zoals hoeveel vlees, vis of groenten je per persoon moet voorzien en hoe je je rooster makkelijk schoonmaakt. Wedden dat je deze tips nog niet wist?

 

1. Hoeveel vlees, vis en groenten voorzie ik per persoon?

Bij een geslaagde BBQ horen restjes, maar te veel overgebleven eten is zonde. Daarom is het belangrijk om goed in te schatten hoeveel eten je nodig hebt per persoon. Hoewel niet iedereen evenveel eet, kunnen we je wel een handig overzicht geven van de gemiddelden:

  • Vlees: 250-300 gram per persoon;
  • Vleesvervangers: 150 gram per persoon;
  • Vis: 150 gram per persoon;
  • Groenten: 200 per persoon;
  • Bijgerechten: 150 gram per persoon.

Wist je trouwens dat je heerlijke side-dishes gemakkelijk kan bestellen bij je extra's?

2. Hoe steek ik de BBQ het beste aan?

Een goede voorbereiding is het halve werk. Begin daarom met je BBQ slim aan te steken. Gebruik nooit brandbare vloeistoffen die gevaarlijke steekvlammen veroorzaken. Gebruik liever houtskool of briketten en aanmaakblokjes. Benieuwd naar het verschil tussen deze twee? Een expert legt het uit in deze blog.

Begin met een laagje briketten of kolen op de bodem van je BBQ en duw een aantal aanmaakblokjes tussen de kolen. Steek de blokjes aan en laat het vuur zijn werk doen. Na ongeveer een half uur verschijnt er een witte aslaag op de kolen of briketten. Nu kan je beginnen bakken!

3. Hoe voorkom ik dat mijn brochettestokje in brand vliegt?

Brochettes zijn een van de populairste vleesjes op de BBQ. Maar de houten stokjes kunnen soms vuur vatten of verkolen. Voorkom dit door ze een nachtje te laten weken in water. Gebruik daarnaast platte spiesjes in plaats van de ronde variant. Op die manier blijven de stukjes vlees en groenten op hun plek bij het omdraaien van de brochette. Zo kun je heerlijk genieten van deze BBQ-topper.

4. Hoe zorg ik ervoor dat mijn vlees niet blijft plakken aan het rooster?

Laat je vlees niet langer plakken aan je rooster en creëer een natuurlijke anti-aanbaklaag met een aardappel! Halveer een rauwe aardappel en prik een van de helften op een vork. Als de BBQ en het rooster goed heet zijn, wrijf je met de platte kant van de aardappel over het rooster. Het zetmeel dat vrijkomt, zorgt voor een anti-aanbaklaag. Na het barbecueën, kun je de bakresten gemakkelijk verwijderen.

5. Hoe maak ik mijn rooster makkelijk schoon?

Aan het einde van een gezellige BBQ is er nog één taak die de BBQ-master rest: het schoonmaken van het rooster. Dankzij onze tip gaat dit heel makkelijk. Nadat je de aardappeltip hebt toegepast, valt de schade goed mee. Werk de laatste restjes weg met een halve citroen. Wrijf ermee over het warme rooster en het vuil zal gemakkelijk loskomen. Was het rooster daarna nog even af met water en afwasmiddel en hij is weer klaar voor de volgende BBQ.

Extra: Hoe maak ik spitskool op de BBQ?

Ontdek in de video hieronder het geheim voor heerlijke gebakken spitskool.

Zin gekregen om te barbecue├źn?

 

Ontdek wekelijks de BBQ-proofgerechten  in je weekmenu en verras je gasten met de heerlijke side dishes bij je extra’s!