Zo zet je thuis het beste kopje koffie

Met tips van professionele koffiebranders!
Weinig dagelijkse rituelen kunnen zo bevredigend zijn als je eigen kopje koffie zetten. Als je het goed doet, word je beloond met een heerlijk aroma. Maar hoe doe je het nu écht goed? Wij gingen te rade bij de Coffee Roasters van Way. Met hun tips zet je straks koffie zoals een echte barista. 

Te slap, te sterk, niet het juiste aroma ... De coffee Roasters van Way geven handige tips voor het allerbeste bakje troost:

Kwaliteit

Kies voor kwaliteit: een goede koffie begint bij goede koffiebonen. Koop je koffiebonen of gemalen koffie altijd vers. En koop ze bij iemand die zelf koffiebonen brandt. Probeer verschillende dingen uit en vraag advies: samen vinden jullie een koffie die jij lekker vindt.

Waterige koffie

Die vermijd je door de juiste verhouding koffie-water. Kies voor 1 deel koffie op 15 delen water om te beginnen. Daarna kan je naar smaak meer of minder water gebruiken. En nu we het toch over water hebben: gebruik géén kraantjeswater om koffie te zetten. Water voor koffie moet een droogrest hebben die kleiner is dan 100 en een PH-waarde tussen 5 en 7. En in mensentaal? Spa Reine, Montille of Montcalm zijn perfecte waters om koffie mee te zetten.

Heeft koffie een houdbaarheidsdatum?

Ja! Koffiebonen kan je maximum een maand na hun branddatum gebruiken. Bewaar ze op een droge plek in een luchtdichte doos. Gemalen koffie bewaar je best in een afgesloten blik en maximum twee tot drie weken. Bewaar koffie nooit in de koelkast of in de diepvries, dan gaan het aroma en de smaak verloren.

De filterkoffie van Way smaakt bijvoorbeeld het beste 4 tot 14 dagen na het roosteren. Dat betekent niet dat alle smaak verdwenen is na twee weken, maar wel dat het intense koffiearoma beetje bij beetje vermindert.

Het toestel

Zo'n groot, blinkend toestel zoals echte barista's? Hoeft niet. Je hebt geen fancy koffietoestel nodig om lekkere koffie te zetten. Met een eenvoudig koffiezetapparaat met een ingebouwde filter of met filterzakjes lukt het ook prima. Nu we het toch over filterzakjes hebben: gebruik enkel de witte soort, bruine zakjes geven je koffie namelijk een slechte papiersmaak.

Puur natuur

Goede koffie smaakt het best puur. Vaak wordt suiker en melk toegevoegd om de bittere smaak van koffie te verminderen. Maar eigenlijk is koffie enkel bitter als die niet goed is gebrand (of liever: als die is verbrand). Daarom gebruikt Way een lichtere branding om die bittere smaak te vermijden. Zo blijft er een puurdere koffiesmaak over waarbij je echt de koffiebes proeft. 

Is koffie gezond?

Ja, als je het drinkt met mate natuurlijk. Koffie bevat cafeïne en volgens de Hoge Gezondheidsraad richt 400 mg cafeïne (of zo’n 4 kopjes) per dag geen onheil aan. Een kopje af en toe beschermt je spieren en bloedvaten en vermindert het risico op diabetes (type 2), levercirrose, Alzheimer, Parkinson, depressie… Maar dan hebben we het wel over een puur kopje koffie, zonder melk en suiker. 

Ook goed om te weten is dat er twee belangrijke variëteiten bij koffie bestaan: Arabica en Robusta. De eerste bevat minder de helft cafeïne dan Robusta en heeft meer gezondheidsvoordelen. Robusta is goedkoper en minder goed voor de gezondheid.

Tip: je drinkt beter geen koffie voor het slapengaan. Het oppeppende effect van cafeïne is pas na drie uur uitgewerkt. Deca dan? Een kopje deca bevat ook nog steeds 2 tot 4 mg cafeïne. Minder dan gewone koffie, maar toch nog altijd een beetje.

 

Bestel je koffie bij Foodbag

Wist je dat je de koffie van Way Coffee Roasters kan toevoegen aan je Foodbag? Je ontdek de koffie bij de extraatjes op onze website. Die wordt door Way gebrand in het voormalige Foodbag-kantoor op Dok Noord in Gent. Ze selecteren enkel de zoetste, sappigste en meest gebalanceerde koffies van de meest toegewijde producenten ter wereld. De koffie wordt gemalen en verpakt net voor hij in je box verdwijnt.

 

Karamel en honing

De Bobo Link Yellow (250 g) is een Braziliaanse single origin. De gele bessen (meestal zijn koffiebessen rood) worden gedroogd in de zon. Dit zorgt voor een zoete smaak, met aroma’s van chocolade, fruit, karamel en honing