09 298 05 10
Deel jouw gerechten op
Je eigen mocktails maken, hoe begin je daar aan? Wat gebruik je in de plaats van alcohol? Deze 9 basisingrediënten heb je nodig om zelf de lekkerste mocktails te maken.
Deborah
Foodbag Chef
Gepubliceerd op 05/02/2025
Net zoals bij cocktails, moet je voor mocktails de juiste verhouding vinden tussen zoet, zuur, bitter en sterk. Maar zonder de hulp van alcohol.
Daarom is het een kunst om vooral de smaak en sensatie van alcohol te vervangen zonder die typische cocktailervaring te verliezen.
Dat doe je door een aantal basisingrediënten van een cocktail te combineren met enkele nieuwe en spannende smaakmakers.
Fruitsap is een zeer goeie basis voor een pittige, frisse en kleurrijke mocktail. Experimenteer eerst met citrusvruchten zoals sinaasappel, pompelmoes of citroen. Ze zorgen voor die essentiële zure component in mocktails.
Ga daarna de exotischere kant op met ananas, granaatappel, bessen of mango. Deze hebben een zachtere smaak, maar geven alles nog meer kleur (presentatie is meestal de helft van de fun!). Combineer gerust verschillende smaken en gebruikt zoveel mogelijk seizoensfruit!
Kombucha is als gefermenteerd drankje de ideale alcoholvervanger voor je mocktails. Ze zijn vooral zoet (maar niet té zoet) en hebben daarnaast vaak een lichtzure en prikkelende smaaksensatie.
Alcohol heeft heel wat invloed op de smaakervaring en smaakbalans van een cocktail:
Water, ijs, bruiswater en tonic worden vaak gebruikt in cocktails om het geheel wat te verdunnen en de scherpe smaken te temperen. Water en tonic doen hetzelfde voor mocktails én de bubbels geven wat extra textuur. Extra tip: ga voor sterke bubbels voor extra pit!
Fruitlikeur wordt traditioneel gemaakt door fruit te weken in alcohol. Daarna wordt nog siroop of suiker toegevoegd. Ze hebben daarom een vrij zoete, unieke en geconcentreerde smaak. Er bestaan natuurlijk ook non-alcoholische varianten in heel wat verschillende smaken die als zoete smaakmakers extra diepgang en kleur kunnen geven aan je mocktails.
Natuurlijke siropen zijn ideaal om de zoetheid en smaak van je mocktail te versterken. Honing, agavesiroop, grenadinesiroop of zelfs vlierbloesemsiroop geven een subtiele zoete toets zonder te overheersen. Pas de intensiteit aan afhankelijk van de gebruikte vruchten. Extra tip: los je siropen eerst op in warm water.
Citrusvruchten zijn onmisbaar om je mocktail pit te geven. Citroen, limoen of zelfs pompelmoes zorgen voor de nodige zuurheid om de zoetheid van fruit en siroop in balans te brengen. Bovendien geven hun zeste een visuele en aromatische boost. Azijn is een iets gewaagdere keuze om je mocktail een zure toets te geven. Kies voor zoetere varianten zoals appelazijn of wijnazijnen (vooral goed voor shrubs)
Voor een originele twist kun je specerijen of infusies toevoegen. Kaneel, gember, steranijs, veenbessen of kardemom geven een warme en verrassende toets. Een gemberinfusie bijvoorbeeld, kan je mocktail meer diepte geven zonder alcohol.
Een mocktail is nooit af zonder de juiste garnituur. Ze voegen een aromatische en frisse dimensie toe aan je mocktails. Je kan hier dezelfde garnituur gebruiken als cocktails. Munt is bijzonder populair, maar je kunt ook experimenteren met basilicum of rozemarijn. Deze kruiden zijn niet alleen decoratief; ze geven een unieke smaak en onweerstaanbare geur, perfect voor een sprankelende mocktail.
Het laatste element voor een perfect verfrissende mocktail: ijs! Of je nu gemalen ijs of ijsblokjes gebruikt, het is essentieel om je mocktail fris te houden. Bovendien zorgt het ervoor dat je mocktail lekker koel blijft zonder te verwateren.
Alcohol is een goeie smaakverdeler en geeft een extra dimensie aan je cocktailervaring. Met de juiste ingrediënten kan je alcohol vervangen om tot hetzelfde resultaat te komen in je mocktails! Ga zelf aan de slag met deze tips om heerlijke, frisse en originele mocktails te maken.
Ontdek heel wat van deze ingrediënten in onze extra's! Heb je weinig tijd en ben je eerder op zoek naar een kant-en-klare oplossing? Je vindt er ook een assortiment heerlijke, alcoholvrije mocktails en biertjes.
Deborah
Foodbag Chef
Klassiekers zijn onmisbaar in onze keuken. Volg mijn tips om ze een verrassende en onvergetelijke twist te geven.
Krijg als eerste de laatste promo’s
Unieke keukentips & tricks
Elke week in je mailbox
Complete your box with delicious local desserts, breakfast, lunch or snacks.