Chef Eva
Foodbag Chef
Gepubliceerd op 29/04/2024
Champignons zijn lekker, gezond, het hele jaar door verkrijgbaar en de ideale smaakmakers voor vegetarische gerechten. Elke soorten heeft zowat zijn eigen smaak en textuur. In onze nieuwste blog overlopen we de bekendste soorten en checken we in welk gerecht en bij welke bereiding ze het best passen.
Witte champignons of Parijse champignons zijn niet toevallig de meest gegeten champignons in België. Ze worden typisch verkocht in blauwe bakjes omdat ze door het contrast met blauw een nog wittere uitstraling krijgen. Witte champignons bevatten relatief veel vocht waardoor ze snel slinken tijdens het koken. Je kan ze met heel wat verschillende gerechten gebruiken omwille van hun neutrale, zachte smaak.
Kastanjechampignons zijn iets dikker, vleziger en voller (pittiger) van smaak dan de witte champignon. Ze bevatten ook minder vocht en zijn langer houdbaar. Heel multi-inzetbaar. Goed voor op een pizza, in een tabouleh of risotto.
Als je een alternatief zoekt voor witte champignons, probeer dan zeker Shiitakes. Deze champignon smaakt heel intens en kruidig. Ze zijn ook heel sponzig en nemen heel veel vocht op waardoor je ze makkelijk kan marineren.
Hoe groter de champignon, hoe groter de smaak. Daarom zit de portobello boordevol aroma’s. Het is eigenlijk een uitgegroeide kastanjechampignon en een smakelijk alternatief voor hamburgers. Ook heerlijk als je hem vult en bakt in de oven.
In de natuur vind je de beukenzwam vaak terug onder een beukenboom, vandaar dus de naam. Ze hebben een nootachtige smaak en een stevige textuur. Je kan zowel de hoedjes als stengels opeten. Beukenzwammen zijn niet erg lang houdbaar. Je eet ze best meteen na aankoop. Er bestaan zowel witte als bruine beukenzwammen.
Bekend om zijn schelpachtige vorm en zacht aroma. Heerlijk in vleesgerechten, maar ook populair als als vleesvervanger omwille van zijn vleesachtige structuur en hoog ijzergehalte. Ook leuk: oesterzwammen krimpen bijna niet tijdens het bakken.
Champignons zijn lekker, gezond en het hele jaar door verkrijgbaar! Er zijn heel wat verschillende soorten met elk hun kenmerken die bepalen in welke bereiding of gerecht ze het best passen. De meeste champignons zijn ideale smaakmakers voor vegetarische gerechten. Daarom zie je ze ook vaak terug in het menu van Foodbag. Zowel in klassieke bereidingen als vegetarische gerechten. Ze worden altijd vers en in de juiste hoeveelheid bezorgd in je box. Ontdek ze ook deze week in ons menu.
Chef Eva
Foodbag Chef
Salades hoeven helemaal niet saai te zijn. Mijn tips over seizoensgebonden ingrediënten en leuke combinaties laten je niet in de steek.
Krijg als eerste de laatste promo’s
Unieke keukentips & tricks
Elke week in je mailbox
09 298 05 10
Deel jouw gerechten op