Conference
Peren kan je doorgaans indelen in twee categorieën: handperen en peren om te mee te koken. Een goede handpeer is sappig, maar drupt niet. De Conference-peer is zonder twijfel de populairste in België. Niet moeilijk als je weet dat je met deze peersoort alle kanten uit kan. Fan van een sappige Conference? Laat hem dan enkele dagen rijpen in de fruitschaal. Liever een stevige beet? Bewaar je peer dan in de koelkast of zet er meteen je tanden in. Bovendien doen ze het ook prima in de keuken. Lekker in een perentaartje of een tarte tatin.
Doyenné du Comice
Voor dit klassiek dessert gaan we peren in hun geheel pocheren. Idealiter zoek je je dus een stoofpeer die stevig blijft. Een Doyenné du Comice kan zeker, maar maak 'm wel op éxact het juiste moment klaar. Ook als je deze soort als handpeer verorbert, let je best op hoe rijp deze is. Op z’n best is deze ‘koningin der peren’ heerlijk zoet en sappig, laat je hem te lang liggen, dan wordt hij melig. Niet te lang over nadenken en gewoon opeten dus.