Chef Eva
Foodbag Chef
Gepubliceerd op 30/04/2024
België staat bekend als één van dé appel- en peerspecialisten op wereldniveau. Onze appels en peren worden dan ook geroemd tot ver buiten de landsgrenzen heen en je kan er werkelijk alle kanten mee uit: appelmoes, tarte tatin, confituur van peren of uit het vuistje … allemaal lekker, maar hoe kies jij nu de juiste appel of peer?
Wij zorgen voor een duidelijk overzicht zodat jij keer op keer de juiste appel of peer kiest.
Deze appel noemen ze ook wel de ‘Schone van Boskoop’. Vooral de zure smaak typeert deze fruitsoort. Dus de perfecte appel om er appelmoes van te maken. Je kan ‘m ook zo stoven of verwerken samen met rodekool.
Tip: wij houden wel van een beetje zuur, maar voeg gerust wat suiker toe naar smaak. Ook een vleugje kaneel zorgt meteen voor een extra dimensie! Je kan ook meteen een grote pot maken en dan eenvoudig invriezen.
Per persoon heb je 1 appel nodig.
Gebruik hier zeker een stevige appel zoals een Jonagold, zo proef je nog wat stukjes als je in je lauwwarme vieruurtje bijt. Mjam! Wist je trouwens dat deze stevige, maar sappige appel de populairste in België is? Perfect als je een stuk fruit wil meenemen naar school of naar het werk.
Een klassieke appeltaart is lekker, maar bij Foodbag pakken we het graag wat anders aan. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze overheerlijke appelcrumble? Het recept spot je hier en voor zowel dit gerecht als voor een klassieke appeltaart gebruik je best een stevige appel zoals een Jonagold.
Wist je trouwens dat je ook op de website van BelOrta lekkere recepten zoals deze crumble ontdekt?
We hadden het hierboven al over de Jonagold maar ken je Kanzi® al? Kanzi® betekent 'verborgen schat' in Swahili. Elke appel is dan ook een schat vol smaak en kleur. En laat dit nu net de perfecte appel zijn die niet veel poespas vraagt. Gewoon, lekker uit het vuistje. Toch op zoek naar een stevig tussendoortje? Smeer dan eens een lik pindakaas op een partje. Alvast een hit bij ons op kantoor!
Tip: appels bewaren doe je trouwens gewoon in de fruitschaal tenzij je wel houdt van een fris, knapperig exemplaar. Leg je appel dan in de koelkast voor een verfrissende snack!
Peren kan je doorgaans indelen in twee categorieën: handperen en peren om te mee te koken. Een goede handpeer is sappig, maar drupt niet.
De Conference-peer is zonder twijfel de populairste in België. Niet moeilijk als je weet dat je met deze peersoort alle kanten uit kan. Fan van een sappige Conference? Laat hem dan enkele dagen rijpen in de fruitschaal. Bovendien doen ze het ook prima in de keuken. Lekker in een perentaartje of een tarte tatin.
Liever een stevige beet? Bewaar je peer dan in de koelkast of zet er meteen je tanden in.
Voor dit klassiek dessert gaan we peren in hun geheel pocheren. Idealiter zoek je je dus een stoofpeer die stevig blijft. Een Doyenné du Comice kan zeker, maar maak 'm wel op éxact het juiste moment klaar. Ook als je deze soort als handpeer verorbert, let je best op hoe rijp deze is. Op z’n best is deze ‘koningin der peren’ heerlijk zoet en sappig, laat je hem te lang liggen, dan wordt hij melig. Niet te lang over nadenken en gewoon opeten dus.
In principe maak je met elke peer een verrukkelijke confituur, compote of gelei. Maar heb je al eens een Fred® geproefd? 18 jaar lang werd er aan de smaak van deze kanjer gesleuteld en het resultaat is om van te smullen. Zeker lekker zo, maar de unieke lichtzure smaak zorgt ook voor een verrassend resultaat in een confituur.
Alle bovenstaande peersoorten zijn natuurlijk lekker, al is de Migo® zonder twijfel een allemansvriend die altijd smaakt. Zoet van smaak en sappig zonder morsen. Ideaal voor onderweg!
Meer dan duizend lokale telers brengen elke dag méér smaak op je bord
Hoe verser, hoe beter. Dat is al sinds 1905 het verbazend eenvoudige principe van BelOrta. Intussen kweken elke dag meer dan duizend lokale telers de lekkerste groenten en het sappigste fruit. Daarna belanden ze van het veld rechtstreeks op je bord. Kraakvers, vol smaak en verbazend plezant voor iedereen aan tafel.
Chef Eva
Foodbag Chef
Salades hoeven helemaal niet saai te zijn. Mijn tips over seizoensgebonden ingrediënten en leuke combinaties laten je niet in de steek.
Krijg als eerste de laatste promo’s
Unieke keukentips & tricks
Elke week in je mailbox
09 298 05 10
Deel jouw gerechten op