Foodbag Logo

5 dingen die je nog niet wist over aubergines

Ze zijn de ster in een moussaka, je maakt geen baba ganoush zonder hen en het is ondenkbaar dat we ze niet zouden verwerken in onze Foodbag-gerechten tijdens de zomermaanden … haaaa, aubergines!


Als je de Israëlisch-Britse kok Yotam Ottolenghi zou vragen wat z’n favoriete groente is dan zou het wel eens kunnen dat hij de aubergine kiest. Deze donkerpaarse vrucht is niet alleen de ster van o.a. de Libanese keuken, ook wij verwerken ze maar al te graag in onze gerechten. Het lijkt alsof we deze goddelijke groente al altijd hebben gegeten maar is dat ook zo? Ontdek het hier samen met 5 andere weetjes over aubergines:


Bewaren doe je zo

Je bewaart aubergines best op een koele en donkere plaats die rond de 15°C is. Dus liever niet in de koelkast maar liever in een koele kelder of voorraadkast.


Zomergroente

“Ja hoor, het zijn hoogdagen voor de aubergine want deze groente is op zijn best van mei tot augustus. Niet toevallig zie je hem daarom de volgende weken steeds vaker opduiken in onze menu’s! ”


Familie van de courgette?

Neen. Hoewel we deze vaak samen serveren en deze vaak in adem genoemd worden, behoort de aubergine tot de nachtschade-familie. Deze groente lijkt dus, qua eigenschappen, veel meer op tomaten, aardappelen en chilipepers dan op courgettes.


Alle Belgen fan sinds …

De aubergine is een subtropische plant, die vraagt om een warm en vochtig klimaat. Hmmmm, van oorsprong dus zéker niet Belgisch al vind je aubergines ook van eigen bodem. Deze groente kan namelijk perfect in een serre gekweekt worden en zo eten wij al sinds 1991 Belgische aubergines.

De eierplant

Een aubergine smaakt natuurlijk niet naar ei. Het heeft z’n bijnaam namelijk te danken aan zijn vorm en daarom heet hij in het Engels ook eggplant.


Over aubergine-kwekers

Deze weetjes vinden we natuurlijk niet zomaar zelf uit, dat laten we liever aan de experts over. En wie konden we beter vragen dan mensen die dag in, dag uit met deze groente bezig zijn, toch?

Jan, Tom en Ann Heulens zijn BelOrta-producenten die zich focussen op aubergines. Zij hebben de passie voor de groenteteelt geërfd van hun ouders. Vader en moeder Heulens teelden jarenlang tomaten en sla en in 1993 beslisten ze als één van de eersten in België dat ons land rijp was voor deze groente. En zo smullen wij al jaren van hun fantastische aubergines. Meer info over de familie Heulens vind je hier.

Over de auteur

Chef Eva

Chef Eva

Foodbag Chef

Salades hoeven helemaal niet saai te zijn. Mijn tips over seizoensgebonden ingrediënten en leuke combinaties laten je niet in de steek.

Lees nog meer tips en weetjes

loading

Aan het laden...

loading

Aan het laden...

email

foodlover@foodbag.be

email

09 298 05 10

Deel jouw gerechten op

instagramfacebook