Chef Eva
Foodbag Chef
Gepubliceerd op 30/04/2024
De aubergine, die groente met de gladde, glanzende schil, komt oorspronkelijk uit India. De groente vond zijn weg door Zuidoost-Azië, China en vervolgens het Midden-Oosten voordat hij dankzij de Arabieren in de Middeleeuwen Europa bereikte. En vandaag de dag is het overal te vinden, van Italiaanse parmigiana tot Franse ratatouille en Griekse moussaka.
China is 's werelds grootste producent, goed voor bijna 60% van de wereldproductie. Op de voet gevolgd door India, met ongeveer 25% van de wereldproductie. In Europa zijn Spanje en Italië de grootste producenten en ook de grootste consumenten van aubergines. Kortom, aubergines zijn populair op elk continent.
Het klimaat België is niet warm genoeg om aubergines te kweken. Door de stijgende vraag worden aubergines hier meer en meer geteelt in serres, met De familie Heulens als grootste kweker. De aubergines in onze gerechten zijn daarom vaak van Belgische afkomst.
Hoewel ze vaak samen worden geserveerd, behoren aubergines tot de familie van de Solanaceae, waartoe ook planten als tomaten, paprika's en aardappelen behoren. Courgettes behoren daarentegen tot de Cucurbitaceae familie, samen met komkommers, pompoenen en meloenen.
Aubergines zijn een zomergroente. Als je verse, zonovergoten aubergines wilt, kies dan voor de maanden juli tot september. Dan zijn ze op hun best. Omdat ze vaak worden geïmporteerd en ook in België in serres worden gekweekt kan je ze het hele jaar door vinden. Toch gaat er niets boven een goede zomeraubergine. Het is dan ook geen toeval dat je ze in de zomer vaker op onze Foodbag menu's tervindt!
Aubergines hebben niet alleen een speciale textuur, vorm en kleur. Ze hebben ook bijzondere voordelen voor je gezondheid:
Je hebt aubergine op overschot of je zoekt een snel en lekker gerecht met aubergine? Hier zijn enkele van de populairste recepten met aubergine.
Er zijn genoeg redenen om van deze groente te houden. Ze wordt over de hele wereld geteeld, ook in België, ze is bevat heel weinig calorieën en is daarom heel gezond. Het is ook een ongelooflijk veelzijdige groente. Je vindt ze in onze Italiaanse en Griekse gerechten, soms ook in onze Belgische klassiekers en sinds kort kan je ze ook los bestellen in onze extra's.
Chef Eva
Foodbag Chef
Salades hoeven helemaal niet saai te zijn. Mijn tips over seizoensgebonden ingrediënten en leuke combinaties laten je niet in de steek.
Krijg als eerste de laatste promo’s
Unieke keukentips & tricks
Elke week in je mailbox
09 298 05 10
Deel jouw gerechten op
Complete your box with delicious local desserts, breakfast, lunch or snacks.