Foodbag Logo

Alles over de aubergine

Waar komen aubergines vandaan, wanneer zijn ze in seizoen en hoe gezond zijn ze echt? Lees hier alles over de aubergine


Chef Eva

Chef Eva

Foodbag Chef

Gepubliceerd op 30/04/2024

Waar kom aubergines vandaan?

Oorsprong

De aubergine, die groente met de gladde, glanzende schil, komt oorspronkelijk uit India. De groente vond zijn weg door Zuidoost-Azië, China en vervolgens het Midden-Oosten voordat hij dankzij de Arabieren in de Middeleeuwen Europa bereikte. En vandaag de dag is het overal te vinden, van Italiaanse parmigiana tot Franse ratatouille en Griekse moussaka.

Producerende landen

China is 's werelds grootste producent, goed voor bijna 60% van de wereldproductie. Op de voet gevolgd door India, met ongeveer 25% van de wereldproductie. In Europa zijn Spanje en Italië de grootste producenten en ook de grootste consumenten van aubergines. Kortom, aubergines zijn populair op elk continent.

Belgische aubergines

Het klimaat België is niet warm genoeg om aubergines te kweken. Door de stijgende vraag worden aubergines hier meer en meer geteelt in serres, met De familie Heulens als grootste kweker. De aubergines in onze gerechten zijn daarom vaak van Belgische afkomst.

Dezelfde familie als de courgette?

Hoewel ze vaak samen worden geserveerd, behoren aubergines tot de familie van de Solanaceae, waartoe ook planten als tomaten, paprika's en aardappelen behoren. Courgettes behoren daarentegen tot de Cucurbitaceae familie, samen met komkommers, pompoenen en meloenen.



Wanneer zijn aubergines in seizoen?

Aubergines zijn een zomergroente. Als je verse, zonovergoten aubergines wilt, kies dan voor de maanden juli tot september. Dan zijn ze op hun best. Omdat ze vaak worden geïmporteerd en ook in België in serres worden gekweekt kan je ze het hele jaar door vinden. Toch gaat er niets boven een goede zomeraubergine. Het is dan ook geen toeval dat je ze in de zomer vaker op onze Foodbag menu's tervindt!

Hoe gezond is de aubergine?

Aubergines hebben niet alleen een speciale textuur, vorm en kleur. Ze hebben ook bijzondere voordelen voor je gezondheid:

  • Ze bevatten weinig calorieën (ongeveer 25 kcal per 100 g), waardoor het een ideale groente is om te gebruiken in een calorie-arm dieet.
  • Aubergines zijn rijk aan vezels, ze zijn daarom uitstekend voor de spijsvertering en helpen om de stoelgang te reguleren.
  • Het zit ook vol antioxidanten, waaronder anthocyanen, die het zijn paarse kleur geven en je cellen helpen beschermen tegen veroudering.
  • Het bevat ook B-vitamines, magnesium, koper en kalium. Deze voedingsstoffen zijn essentieel voor je zenuwstelsel, je huid en zelfs je hart. Ja, aubergines verzorgen je van binnenuit.
  • Aubergines verlagen je cholesterol. Studies hebben aangetoond dat de vezels in aubergines helpen om het 'slechte' cholesterol te verlagen en het goede cholesterol te bevorderen.

4 onmisbare tips om te koken met aubergines

  1. Let op de schil. De schil van de aubergine moet glad, glanzend en vlekkeloos zijn. De steel moet groen en stevig zijn. Als de aubergine te zacht is of rimpels heeft, is hij waarschijnlijk overrijp.
  2. Gebruik veel zout. Aubergines hebben de neiging om olijfolie als een spons te absorberen. Zout aubergineplakken genoeg in voordat je ze kookt en laat ze altijd goed uitlekken na het koken of bakken.
  3. Experimenteer! Je kan aubergines op heel veel verschillende manieren bereiden: gegrild, geroosterd, gevuld, gebakken of zelfs gepureerd. Laat je creativiteit de vrije loop!
  4. Aubergines bewaar je best op een koele, donkere plaats, bij een temperatuur van ongeveer 15°C. Je kunt ze beter niet in de koelkast leggen, maar eerder in een koele kelder of voorraadkast

Populaire recepten met aubergine

Je hebt aubergine op overschot of je zoekt een snel en lekker gerecht met aubergine? Hier zijn enkele van de populairste recepten met aubergine.

  • Ratatouille: een Franse klassieker! Een mengsel van aubergines, courgettes, paprika's, tomaten en uien. Dit gestoofde gerecht is perfect als bijgerecht of zelfs als hoofdgerecht met een beetje rijst.
  • Moussaka: dit Griekse gerecht is echt genieten en ondenkbaar zonder aubergine. Met laagjes gegrilde aubergines, gehakt (meestal lamsvlees) en een royale gegratineerde béchamelsaus.
  • Aubergine parmigiana: Waan je in Italië met deze gegratineerde aubergine met tomatensaus en Parmezaanse kaas. Dit gerecht is een smaakbom en altijd een schot in de roos.
  • Babaganoush, ook wel auberginehummus: een romige puree van gegrilde aubergine, olijfolie, knoflook, tahini en citroen. Heel gemakkelijk om te maken en ideaal als dip met een pitabroodjes of rauwkost.
  • Gevulde aubergines: of ze nu gevuld zijn met groenten, rijst, vlees of quinoa, aubergines lenen zich uitstekend voor dit soort bereidingen. Altijd verrassen en een echte eyecatcher op een zomers dines.
  • Gegrilde aubergines: eenvoudig maar doeltreffend. Snijd de aubergines in plakjes, voeg een drupje olijfolie, zout en peper toe en leg ze op de grill! De perfecte side-dish op een zomerse barbecue.

Aubergines zijn een must om te ontdekken

Er zijn genoeg redenen om van deze groente te houden. Ze wordt over de hele wereld geteeld, ook in België, ze is bevat heel weinig calorieën en is daarom heel gezond. Het is ook een ongelooflijk veelzijdige groente. Je vindt ze in onze Italiaanse en Griekse gerechten, soms ook in onze Belgische klassiekers en sinds kort kan je ze ook los bestellen in onze extra's.

Ontdek ons menu

Chef Eva

Chef Eva

Foodbag Chef

Salades hoeven helemaal niet saai te zijn. Mijn tips over seizoensgebonden ingrediënten en leuke combinaties laten je niet in de steek.

Aan het laden...

Aan het laden...