Chef Celine
Foodbag Chef
Gepubliceerd op 29/04/2024
In dit artikel ontdek je:
In deze blog delen we de vele gezondheidsvoordelen van lupine, we gaan na waarom lupine belangrijk is voor vegetariërs en waarom deze heilige boon ook voorkomt in onze allergenenlijst. Lees verder om alles te ontdekken over lupine en waarom we een boontje hebben voor deze peulvrucht.
Lupine komt van de lupineplant, die behoort tot de vlinderbloemenfamilie. Deze plant heeft opvallende, kleurrijke bloemen en produceert peulvruchten: de voedzame lupine bonen. Lupine bonen zijn van nature laag in vet en rijk aan eiwitten, vezels en essentiële voedingsstoffen, waardoor ze zeer goed passen binnen een gezond en evenwichtig dieet.
Lupine bonen zijn kleine krachtpatsers vol eiwitten en essentiële aminozuren. Bovendien zijn ze rijk aan vezels, wat goed is voor je spijsvertering, en geven ze je snel een verzadigd gevoel, handig als je op een gezonde manier wilt vermageren.
Lupine bonen zitten ook vol belangrijke micronutriënten zoals:
We winden er geen doekjes om: lupine eten is gezond. Omdat het veel eiwitten bevat, ondersteunt lupine spierherstel en -opbouw, ideaal als je veel beweegt of vaak gaat sporten. De vele vezels in lupine helpen bij het reguleren van je bloedsuikerspiegel, wat goed is als je te kampen hebt met diabetes of problemen hebt om je energiepijl stabiel te houden.
De lupine boon bevat ook antioxidanten die het lichaam beschermen tegen schadelijke vrije radicalen en verouderingsprocessen vertragen. Dus: regelmatig lupine eten is gezond en houdt je fris en jong.
De veelzijdige lupine boon wordt steeds vaker gebruikt als ingrediënt in vegetarische en veganistische producten. Meestal worden lupine bonen nog verwerkt om hun voedingswaarde zo goed mogelijk te behouden. Hier zijn enkele voorbeelden van 4 afgeleide producten:
Lupine gebruiken in vegetarische producten biedt niet alleen een eiwitrijkere optie voor mensen die een plantaardig dieet volgen, maar draagt ook bij aan een duurzamere voedselketen. Lupine is zonder meer een waardevol ingrediënt in de groeiende markt van plantaardige voedingsmiddelen.
Hoewel lupine bonen veel gezondheidsvoordelen hebben en erg waardevol zijn in vegetarische en veganistische alternatieven, zijn sommige mensen allergisch. Een lupine-allergie is een voedselallergie die vooral optreedt door het eiwit in lupine. Er zijn verschillende manieren waarop de allergie ontstaat:
De symptomen van een lupine-allergie variëren. Het gaat vaak om huidreacties zoals jeuk, roodheid en zwelling, evenals gastro-intestinale symptomen zoals buikpijn, misselijkheid en diarree. In ernstige gevallen kan een allergische reactie leiden tot ademhalingsproblemen, zwelling van de keel en anafylaxie.
Mensen met een bevestigde lupine-allergie moeten lupine en producten die lupine bevatten uiteraard vermijden. Hoewel het minder voorkomt dan pakweg een pindallargie, is het een erkende allergie waardoor je het bij Foodbag ook terugvindt in de allgergenenfilter. Mensen die een allergie hebben moeten alert blijven voor lupine in brood, gebak, vleesvervangers en sommige pasta's.
Lupine is supergezond omdat het boordevol eiwitten en essentiële aminozuren zit. Ze zijn ook rijk aan vezels en antioxidanten. Voor vegetariërs en veganisten is het belangrijk omdat het een rijke bron is van eiwitten en lupine vaak wordt verwerkt is vegetarische alternatieven. En sommige mensen hebben een lupine-allergie, waardoor ze sommige producten of gerechten best vermijden.
Bij Foodbag zijn we ook heel alert voor lupine-allergie. Daarom kan je de gerechten waar lupine in zit makkelijk filteren uit ons menu wanneer je bestelt.
Chef Celine
Foodbag Chef
Je bent wat je eet, toch? Daarom sta ik graag stil bij welke ingrediënten ik gebruik in recepten. Voor gezonde en vegetarische tips ben je bij mij altijd welkom.
Krijg als eerste de laatste promo’s
Unieke keukentips & tricks
Elke week in je mailbox
09 298 05 10
Deel jouw gerechten op
Complete your box with delicious local desserts, breakfast, lunch or snacks.