Foodbag Logo

Onze tips voor een geslaagd feestmenu

Begin zonder stress aan je feestmenu dankzij de praktische tips van onze chefs.

Deborah

Deborah

Foodbag Chef

Gepubliceerd op 11/12/2025

De feestdagen, da's gezellig samen zijn, lachen, lekker eten en... hopen dat alles mooi op tijd op tafel staat. Ja, zelfs de beste chefs maken het mee!

Daarom bundelen onze chefs in deze blog hun beste tips om jou zo goed mogelijk voor te bereiden wanneer je begint aan je feestmenu. Je komt exact te weten wat je al op voorhand kan voorbereiden, welk materiaal je misschien nodig hebt en waar je beter nog even mee wacht.

Onze chefs geven per gerecht duidelijke tips over wat je op voorhand best klaarzet, welke stappen je nog mag uitstellen, welk keukenmateriaal je nodig hebt en welke kleine keukentrucjes het verschil kunnen maken. Zo behoud je het overzicht, ben je meer op je gemak en kan je met plezier beginnen met koken.


quick en easy menu feestmenu

Quick&Easy menu

Voorgerecht: Steak tartaar

met truffelmayo en knapperig brood

Voorbereiding:

  • Maak de tartaar een dag van tevoren en bewaar hem in de koelkast.
  • Bak het brood het liefst de dag zelf of vlak voor het serveren.
  • Dresseer het gerecht op het moment zelf.

Benodigdheden: Een serveerring. Kan je ook zelf maken met aluminiumfolie.


Hoofdgerecht: Wildgehaktbroodje

met kroketten, appeltje met airelles, gestoofd witloof en champignonsaus

Voorbereiding:

  • Bereid het witloof en de champignonsaus een dag op voorhand en bewaar koel.
  • Verwarm het witloof kort in de pan of laat 15 minuten mee opwarmen in de oven.
  • Verwarm de saus in een steelpannetje.
  • Maak je alles enkele uren op voorhand? Laat alles op het aanrecht blijven staan.
  • Wikkel het spek rond het wildgehaktbroodje.

Benodigdheden: Gebruik een friteuse voor de kroketjes en een steelpan voor de saus.


Dessert: Meringue

met rood fruit, coulis en opgeklopte room

Voorbereiding:

  • Klop de slagroom tot 4 uur op voorhand en bewaar in de koelkast.
  • Schep de room enkele uren eerder op de meringue voor een zachtere structuur.
  • Werk af met coulis, vruchten en limoenrasp net voor het serveren.

Benodigdheden: Gebruik een handmixer of een garde om de room op te kloppen.

original feestmenu

Original menu

Voorgerecht: Knolseldersoep

met gerookte forel, dille-olie en crunchy chorizo

Voorbereiding:

  • Maak de soep tot 3 dagen op voorhand en bewaar in de koelkast.
  • Warm de soep een half uur voor het serveren op een zacht vuur.
  • Bereid de krokante chorizo de dag voordien en warm kort voor het serveren.
  • Maak de dille-olie een dag op voorhand en bewaar in een spuitflesje.
  • Haal de dille-olie een uur voor het serveren uit de koelkast en schud even.

Benodigdheden: gebruik een staafmixer of blender voor de soep.

Hoofdgerecht: Rosbief

met rodewijn-veenbessensaus, gekleurde wortel, pastinaak en dragonpuree

Voorbereiding:

  • Braad het vlees eerder op de dag aan en laat op het aanrecht staan.
  • Bak het vlees pas af in de oven bij het serveren (reken ±3 minuten per 100 g).
  • Laat het vlees even rusten voor je het aansnijdt.
  • Maak de saus en puree op voorhand en warm opnieuw op zacht vuur.
  • De groenten 20 minuten voorgaren. Laat ze staan en schuif ze de laatste 15 minuten in de oven.
  • Hak de pistaches tot 3 dagen op voorhand en bewaar in een luchtdicht doosje op kamertemperatuur.

Benodigdheden: Gebruik een grote vleesschaal is leuk om de rosbief te dresseren.


Dessert: Chocoladegebakje

met sinaasappel, steranijs

Voorbereiding:

  • Maak het beslag een dag op voorhand en bewaar in vormpjes in de koelkast.
  • Laat het chocoladebeslag op kamertemperatuur komen voor je het afbakt.
  • Maak de gekarameliseerde mandarijnen vooraf, maar serveer ze niet ijskoud.

Benodigdheden: Gebruik een ovenvaste vormpjes + Een handmixer is handig voor het eiwit, maar een garde werkt ook.

veggie feestmenu

Veggie menu

Voorgerecht: Truffel raviolini

met boschampignons, cacio e pepe en salie

Voorbereiding:

  • Bereid de mise-en-place, krokante salie en de cacio e pepe-saus vooraf.
  • Warm de saus vlak voor het serveren opnieuw.
  • Voeg eventueel een beetje water toe om de juiste dikte te krijgen.

Hoofdgerecht: Butternut Wellington

met mosterdsaus, geroosterde pastinaak en spruitjes

Voorbereiding:

  • Maak de vulling tot 3 dagen op voorhand (zie extra tips), dek af en bewaar in de koelkast.
  • Rooster de groenten 15 minuten voor het serveren.
  • Maak dressing en saus vooraf klaar.

Extra tips:

  • Laat de vulling minstens 30 minuten afkoelen om er makkelijk een ‘worst’ van te vormen.
  • Haal het bladerdeeg pas uit de koelkast wanneer je het nodig hebt.

Benodigdheden: Gebruik een grote platte schaal of plank om te serveren.


Dessert: Crème brûlée

met een vleugje koffie

Voorbereiding:

  • Bak de pudding tot 2 dagen op voorhand bakken en bewaar in de koelkast.
  • Brand de suiker pas net voor het serveren.

Benodigdheden: Gebruik een ovenvaste schaaltjes + Een handmixer is handig voor het eigeel, maar met een garde werkt ook.



Ontdek het menu van volgende week



Deborah

Deborah

Foodbag Chef

Klassiekers zijn onmisbaar in onze keuken. Volg mijn tips om ze een verrassende en onvergetelijke twist te geven.

Lees nog meer tips en weetjes

Aan het laden...

Deze week op het menu

Complete your box with delicious local desserts, breakfast, lunch or snacks.

Aan het laden...

Naar ons menu