09 298 05 10
Deel jouw gerechten op
Het geheim van een perfect stukje vlees zit in de juiste kerntemperatuur! In dit artikel ontdek je de voordelen van een kernthermometer en tips over hoe je de kerntemperatuur van je gerechten het best meet.
Deborah
Foodbag Chef
Gepubliceerd op 14/11/2024
Wanneer je grote stukken vlees of vis bakt in de oven of op de BBQ is het vaak moeilijk om te weten wanneer je vlees perfect gaar is zonder je vlees open te snijden. Zeker als je de oven of het BBQ-stel die je gebruikt niet goed kent of geen ervaring hebt met het bakken van grotere stukken.
Een kernthermometer is om verschillende redenen een slimme toevoeging aan je keukengereedschap:
Een kernthermometer, ook wel vleesthermometer of braadthermometers, meet de exacte temperatuur van de binnenkant van een stuk vlees, vis, of zelfs gebak.
Het bestaat meestal uit een dun metalen staafje (of 'sonde') die je in het eten prikt en een display of wijzer waar de temperatuur op af te lezen is.
De kern van vlees, vis of gevogelte, wordt meestal het laatste gaar. Zo’n kernthermometer is daarom best handig omdat het over het algemeen de beste manier om te weten of een je gerecht klaar is.
Er zijn verschillende soorten kernthermometers, elk met hun eigen voordelen. Hier zijn de bekendste:
Je hebt ook handige ingebouwde digitale kernthermometers (zoals de handige temperatuursensors in de ovens van AEG) die je verwittigen wanneer de gewenste temperatuur bereikt is.
1. Plaatsing is essentieel: Steek de thermometer altijd in het midden van het dikste deel van het vlees. Vermijd botten of vet, omdat deze de meting kunnen verstoren.
2. Zoek het koudste deel: De kern van je vlees of vis is over het algemeen kouder dan de rest. Als je thermometer snel genoeg is zal je de temperatuur eerst zien dalen naarmate je dieper prikt en dan weer stijgen wanneer je het terugtrekt. Zo vind je de ideale plek om je vleesthermometer te houden.
3. Geduld: Laat de thermometer een paar seconden in het vlees zitten om de juiste temperatuur te meten. Bij sommige thermometers duurt dit iets langer, vooral bij analoge varianten.
4. Gebruik de kernthermometer meerdere keren: Meet de temperatuur niet één keer, maar regelmatig, vooral bij grotere stukken vlees of wanneer je een perfecte gaarheid nastreeft.
5. Controleer de kalibratie: Bij digitale thermometers kan het helpen om regelmatig de nauwkeurigheid te controleren. Plaats hem bijvoorbeeld in ijswater; de thermometer zou dan rond de 0°C moeten aangeven.
Dat hangt natuurlijk af van het type vlees, gevogelte of vis, en hoe gaar je je vlees graag hebt.
Als je geen kernthermometer hebt, zijn er enkele andere technieken die je kan gebruiken om de gaarheid van vlees in te schatten. Deze methoden zijn minder nauwkeurig dan een kernthermometer.
De vingerdruktest: Voor steaks druk je met je vingers op het vlees om de zachtheid en daarmee de gaarheid te testen. Hoe steviger het vlees, hoe verder het doorbakken is.
Als je het ver kan indrukken en het instabiel aanvoelt (blubberig) is het nog rauw. Het nadeel van deze techniek is dat je veel moet oefenen om dit nauwkeurig in te schatten.
Kleur en sapjes: Bij gevogelte zoals kip kan de kleur van het sap een indicator zijn. Het sap moet helder zijn, niet roze, om aan te geven dat het volledig gaar is. Maar deze methode is veel minder nauwkeurig dan de temperatuur.
Gewoon snijden: Snij het vlees open en kijk naar de binnenkant. Voor vlees zoals biefstuk kan een klein inkepinkje al genoeg zijn om te zien hoe rood of gaar het is.
Dit is vooral handig bij dunnere stukken, maar let op dat je hierdoor ook wat sappen verliest, wat het vlees droger kan maken. Deze techniek is helaas minder prettig voor je presentatie.
Een kernthermometer is een must-have tool voor iedereen die zijn gerechten perfect wil bereiden. Of je nu een BBQ-fan bent, of elke week als keukenprins of -prinses met je Foodbag-menu aan de slag gaat, een kernthermometer helpt je met de consistentie en kwaliteit van je gerechten.
Ga meteen aan de slag met deze tips met de heerlijke vlees en -visgerechten in ons menu!
Deborah
Foodbag Chef
Klassiekers zijn onmisbaar in onze keuken. Volg mijn tips om ze een verrassende en onvergetelijke twist te geven.
Krijg als eerste de laatste promo’s
Unieke keukentips & tricks
Elke week in je mailbox
Complete your box with delicious local desserts, breakfast, lunch or snacks.