Chef Deborah
Foodbag Chef
Gepubliceerd op 03/05/2024
De icoontjes en tekens op ovens en combi-ovens hebben verschillende functies en bieden een scala aan mogelijkheden. We nemen je mee op een ontdekkingsreis door de wereld van je ovensymbolen en ovenstanden. Of je nu een doorgewinterde chef-kok bent of gewoon af en toe een diepvriespizza opwarmt, met de kennis over de tekens en symbolen van je oven til je jouw kook skills naar een hoger niveau
Laten we kijken naar de meeste voorkomende oven iconen. Deze exacte oven tekens variëren soms tussen verschillende merken. We tonen jou enkele standaard icoontjes die je op de meeste ovens en combi magnetron ovens terugvindt:
Icoon: Twee horizontale lijnen boven en onder een vierkant
Dit is de meest gebruikte ovenstand. De elektrische verwarmingselementen boven- en onderaan de oven zijn actief en creëren gelijkmatig warmte. Verwarmen met deze stand gaat trager dan hetelucht. Deze ovenstand is ideaal voor het bakken van brood, koekjes, boterkoeken, taarten of quiches. Ook voor vlees, vis of kip. Let er op om hier enkel een rooster of één enkele bakplaat te gebruiken
Icoon: Een horizontale lijnen boven een vierkant
Deze ovenstand vind je niet in elke oven. Hiermee verwarm je enkel de bovenkant van je gerecht. Ideaal voor gerechten waar de onderkant al gaar is maar het bovenste deel nog moet garen. Denk aan een diepe taart of quiche waarvan je de bodem niet wil verbranden.
Icoon: Een horizontale lijnen onder een vierkant
Hier is enkel het verwarmingselement onderaan de oven actief en creëert het warmte onderaan je schotel of plaat. Deze ovenstand is ideaal om bijvoorbeeld taart of pizza een knapperige en krokante bodem te geven of om gerechten au-bain-marie te garen, zoals een crème brulée of flan in bakvorm.
Icoon: Ventilator binnen een vierkant of cirkel
In deze stand circuleert de hete lucht gelijkmatig door de oven. Het is ideaal voor het bakken op meerdere niveaus en zorgt voor een consistente temperatuur. De oven gaat ook sneller voorverwarmen. Geschikt voor bijna alle soorten bereidingen. Minder geschikt voor taarten en gebak die moeten rijzen. De hete lucht droogt namelijk makkelijk je bereidingen uit en kan licht en luchtig gebak kapot of scheef waaien.
Icoon: Een horizontale lijnen onder een ventilator
Als je enkel hete lucht gebruikt om je pizza of quiche te bakken, krijg je als resultaat vaak een zompige en slappe korst. Niet elke oven heeft een pizzastand, maar het is wel de beste optie als je je pizza gelijkmatig wil opwarmen en een krokante bodem wil behouden.
Icoon: Gekartelde lijn boven een vierkant
De grillstand is rechttoe rechtaan. Je hebt deze stand zeker al gebruikt om in de laatste 5 minuten van de kooktijd je gerecht een krokant korstje te geven. Het is dus bedoeld om kaas of maïzena te gratineren of de schil van groenten te roosteren zoals paprika of aubergine. Of knapperige aardappelfrietjes te bekomen.
Lees hier meer tips om de knapperigste aardappelfrietjes te maken.
Icoon: Ventilator en rechthoekig grillrooster
Door zowel de hete lucht als de grill te combineren, krijg je gerechten met een knapperige bovenlaag en gelijkmatige gaarheid. Perfect voor gegratineerde aardappelen, lasagna of een gehakt parmentier met korst.
Icoon: een lijn in de vorm van een half wolkje.
Dit icoontje vind je enkel op stoomovens of ovens met een extra stoomfunctie. Stomen is een gezonde manier om het beste uit je groenten, vlees of vis te halen. Door te stomen gaan er niet alleen minder voedingsstoffen verloren, ook de smaak blijft beter behouden.
Deze tips zullen zeker van pas komen wanneer je kiest voor Foodbag. Voor heel wat van onze gerechten heb je de oven nodig. Net omdat het zo gemakkelijk is! Denk maar aan onze populaire zoete aardappelfrietjes en onze traybakes. Ze vallen altijd enorm in de smaak. Nog een tip: Je vindt onze makkelijkste gerechtjes onder het label Quick&Easy.
Proficiat! Je weet nu wat de verschillende oven symbolen betekenen en je begrijpt wanneer je de verschillende ovenstanden best gebruikt. Tijd om je nieuwe skills vol vertrouwen toe te passen in de keuken.
Chef Deborah
Foodbag Chef
Klassiekers zijn onmisbaar in onze keuken. Volg mijn tips om ze een verrassende en onvergetelijke twist te geven.
Krijg als eerste de laatste promo’s
Unieke keukentips & tricks
Elke week in je mailbox
09 298 05 10
Deel jouw gerechten op
Complete your box with delicious local desserts, breakfast, lunch or snacks.