Chef Celine
Foodbag Chef
Gepubliceerd op 30/04/2024
In dit artikel ontdek je:
Vis is gezond, zoveel is duidelijk. Visvetzuren zijn goed voor je hart- en bloedvaten en de Hoge Gezondheidsraad raadt aan om minstens 1 keer per week een lekker (vet) visje op jouw menu te zetten. Maar hoe weet je dat je duurzaam gevangen of verantwoord gekweekte vis in je handen hebt? De meest betrouwbare labels en keurmerken zijn ASC voor gekweekte vis en MSC voor wilde vis. We leggen je uit wat ze betekenen en geven je nog extra tips om een duurzame viskeuze kan maken.
Vis is in vele gevallen een duurzamere keuze dan vlees of gevogelte. Maar duurzaamheid blijft natuurlijk een complex thema. Je moet veel perspectieven in rekening brengen, zoals: welke boten en technieken zijn gebruikt voor de vangst? Was er veel bijvangst? Wat gebeurt er met die bijvangst? Of is de vis gekweekt? En hoe dan?
Kleine vissen zoals haring, makreel, ansjovis of sardientjes brengen een lagere CO2-uitstoot met zich mee. De boten kunnen makkelijk veel visjes tegelijkertijd vangen. Schaaldieren daarentegen hebben een relatief hoge uitstoot omdat de boten ver moeten varen voor hun vangst.
MSC staat voor Marine Steward Council. Dat is een non-profitorganisatie, opgericht in 1996, die een internationaal erkend milieukeurmerk en certificeringsprogramma heeft ontwikkeld waarmee het de oceanen wil beschermen. Want duurzame visvangst gebeurt met mate en met respect voor het milieu en de vispopulatie.
Je kan het MSC-label herkennen aan zijn donkerblauwe kleur. Het geeft je de garantie dat de vis die jij wil bereiden, op een duurzame manier gevangen is. Maar wat wil dat concreet zeggen? Het programma van de Marine Steward Council steunt op 3 belangrijke pijlers:
Het is de visserij zelf die het MSC-keurmerk moet verdienen. Daarvoor moet ze aan een aantal voorwaarden voldoen en die zijn niet min. MSC is de meest strenge en veelomvattende milieustandaard voor wildvangstvisserijen die er bestaat.
De erkenning, beoordeling en jaarlijkse controle gebeurt door een onafhankelijke derde partij. Elke visserij, klein of groot, moet een kwaliteitsvol visserijbeheer uitvoeren, gebaseerd op duidelijke regels en wetenschappelijke kennis. Op die manier kunnen ze alle nodige transparantie bieden.
Elke vijf jaar voert de MSC een volledige herbeoordeling uit om te zien of de visserij in kwestie nog aan de standaard voldoet en de afspraken naleeft. De beoordelingsprocedure is een universele standaard en kan eender waar op de wereld en voor elke vismethode toegepast worden.
Het MSC-label vind je terug op visverpakkingen van in het wild gevangen vis en zeewier. Denk aan kabeljauw, haring, schelvis, mosselen, garnalen, ...
Het label ASC is te herkennen aan zijn groene kleur en staat voor Aquaculture Stewardship Council. Het is een onafhankelijke non-profitorganisatie, opgericht in 2010 in samenwerking met het Wereld Natuur Fonds (WWF) en het Nederlandse Initiatief Duurzame Handel (IDH). Het ASC-label heeft als doel om de invloed van het kweken van vis op het milieu te verlagen.
Door vis met het ASC-keurmerk te kiezen, weet je dat je verantwoord gekweekte vis in handen hebt. Kwekerijen die een ASC-label willen halen, moeten kunnen aantonen dat ze goed omgaan met de natuur en richtlijnen naleven op het gebied van sociale omstandigheden voor arbeiders en lokale gemeenschappen. Vis met het ASC-label is bovendien lokaal gekweekt, met een zo laag mogelijk energieverbruik en minimale belasting voor het milieu.
Dit zijn enkele van de belangrijke principes:
De Aquaculture Stewardship Council gaat altijd in overleg met lokale bewoners voor er een aquacultuurproject opgestart wordt. Het project mag de lokale bevolking geen schade berokkenen.
Je kan het ASC-keurmerk vinden op verschillende soorten vis afkomstig uit de aquacultuur. Denk aan o.a. gekweekte tilapia, zalm, forel, pangasius, abalone (zeeslak), kokkels, mosselen en oesters, cobia, seriola en garnalen.
Chef Celine
Foodbag Chef
Je bent wat je eet, toch? Daarom sta ik graag stil bij welke ingrediënten ik gebruik in recepten. Voor gezonde en vegetarische tips ben je bij mij altijd welkom.
Krijg als eerste de laatste promo’s
Unieke keukentips & tricks
Elke week in je mailbox
09 298 05 10
Deel jouw gerechten op
Complete your box with delicious local desserts, breakfast, lunch or snacks.