MSC staat voor Marine Steward Council. Dat is een non-profitorganisatie, opgericht in 1996, die een internationaal erkend milieukeurmerk en certificeringsprogramma heeft ontwikkeld waarmee het de oceanen wil beschermen.
Want duurzame visvangst gebeurt met mate en met respect voor het milieu en de vispopulatie.
Je kan het MSC-label herkennen aan zijn donkerblauwe kleur. Het geeft je de garantie dat de vis die jij wil bereiden, op een duurzame manier gevangen is. Maar wat wil dat concreet zeggen? Het programma van de Marine Steward Council steunt
op 3 belangrijke pijlers:
- De visserij moet aandacht hebben voor een goed beheer en de instandhouding van een gezond visbestand. Er mag dus geen overbevissing plaatsvinden.
- De visserij moet zo min mogelijk bijvangst hebben.
- De impact van de visserij op de ecosystemen in en rond de zee moet minimaal zijn. Zo mag ze ook het zeeleven van bv. zeezoogdieren, vogels en koralen niet beïnvloeden. De vangst mag dus geen bedreiging vormen voor de biodiversiteit.
Het is de visserij zelf die het MSC-keurmerk moet verdienen. Daarvoor moet ze aan een aantal voorwaarden voldoen en die zijn niet min. MSC is de meest strenge en veelomvattende milieustandaard voor wildvangstvisserijen die er bestaat.
De erkenning, beoordeling en jaarlijkse controle gebeurt door een onafhankelijke derde partij. Elke visserij, klein of groot, moet een kwaliteitsvol visserijbeheer uitvoeren, gebaseerd op duidelijke regels en wetenschappelijke kennis.
Op die manier kunnen ze alle nodige transparantie bieden.
Elke vijf jaar voert de MSC een volledige herbeoordeling uit om te zien of de visserij in kwestie nog aan de standaard voldoet en de afspraken naleeft. De beoordelingsprocedure is een universele standaard en kan eender waar op de wereld
en voor elke vismethode toegepast worden.
Het MSC-label vind je terug op visverpakkingen van in het wild gevangen vis en zeewier. Denk aan kabeljauw, haring, schelvis, mosselen, garnalen, ...