Wat betekenen ASC en MSC op jouw visverpakking?

Tips om te kiezen voor duurzaam gevangen of verantwoord gekweekte vis

Vis is gezond, zoveel is duidelijk. Visvetzuren zijn goed voor je hart- en bloedvaten en de Hoge Gezondheidsraad raadt aan om minstens 1 keer per week een lekker (vet) visje op jouw menu te zetten. Maar hoe weet je dat je duurzaam gevangen of verantwoord gekweekte vis in je handen hebt? De meest betrouwbare labels en keurmerken zijn ASC voor gekweekte vis en MSC voor wilde vis. We leggen je uit wat ze betekenen en geven je nog extra tips om een duurzame viskeuze kan maken.

In dit artikel ontdek je:

Welke vis is duurzaam?

Vis is in vele gevallen een duurzamere keuze dan vlees of gevogelte. Maar duurzaamheid blijft natuurlijk een complex thema. Je moet veel perspectieven in rekening brengen, zoals: welke boten en technieken zijn gebruikt voor de vangst? Was er veel bijvangst? Wat gebeurt er met die bijvangst? Of is de vis gekweekt? En hoe dan?

Kleine vissen zoals haring, makreel, ansjovis of sardientjes brengen een lagere CO2-uitstoot met zich mee. De boten kunnen makkelijk veel visjes tegelijkertijd vangen. Schaaldieren daarentegen hebben een relatief hoge uitstoot omdat de boten ver moeten varen voor hun vangst.

Wat betekent het label MSC?

MSC staat voor Marine Steward Council. Dat is een non-profitorganisatie, opgericht in 1996, die een internationaal erkend milieukeurmerk en certificeringsprogramma heeft ontwikkeld waarmee het de oceanen wil beschermen. Want duurzame visvangst gebeurt met mate en met respect voor het milieu en de vispopulatie.

Je kan het MSC-label herkennen aan zijn donkerblauwe kleur. Het geeft je de garantie dat de vis die jij wil bereiden, op een duurzame manier gevangen is. Maar wat wil dat concreet zeggen? Het programma van de Marine Steward Council steunt op 3 belangrijke pijlers:

  • De visserij moet aandacht hebben voor een goed beheer en de instandhouding van een gezond visbestand. Er mag dus geen overbevissing plaatsvinden.
  • De visserij moet zo min mogelijk bijvangst hebben.
  • De impact van de visserij op de ecosystemen in en rond de zee moet minimaal zijn. Zo mag ze ook het zeeleven van bv. zeezoogdieren, vogels en koralen niet beïnvloeden. De vangst mag dus geen bedreiging vormen voor de biodiversiteit.

Het is de visserij zelf die het MSC-keurmerk moet verdienen. Daarvoor moet ze aan een aantal voorwaarden voldoen en die zijn niet min. MSC is de meest strenge en veelomvattende milieustandaard voor wildvangstvisserijen die er bestaat.

De erkenning, beoordeling en jaarlijkse controle gebeurt door een onafhankelijke derde partij. Elke visserij, klein of groot, moet een kwaliteitsvol visserijbeheer uitvoeren, gebaseerd op duidelijke regels en wetenschappelijke kennis. Op die manier kunnen ze alle nodige transparantie bieden.

Elke vijf jaar voert de MSC een volledige herbeoordeling uit om te zien of de visserij in kwestie nog aan de standaard voldoet en de afspraken naleeft. De beoordelingsprocedure is een universele standaard en kan eender waar op de wereld en voor elke vismethode toegepast worden.

Op welke vis vind je het MSC-label terug?

Het MSC-label vind je terug op visverpakkingen van in het wild gevangen vis en zeewier. Denk aan kabeljauw, haring, schelvis, mosselen, garnalen, ...

Wat betekent het label ASC?

Het label ASC is te herkennen aan zijn groene kleur en staat voor Aquaculture Stewardship Council. Het is een onafhankelijke non-profitorganisatie, opgericht in 2010 in samenwerking met het Wereld Natuur Fonds (WWF) en het Nederlandse Initiatief Duurzame Handel (IDH). Het ASC-label heeft als doel om de invloed van het kweken van vis op het milieu te verlagen.

Door vis met het ASC-keurmerk te kiezen, weet je dat je verantwoord gekweekte vis in handen hebt. Kwekerijen die een ASC-label willen halen, moeten kunnen aantonen dat ze goed omgaan met de natuur en richtlijnen naleven op het gebied van sociale omstandigheden voor arbeiders en lokale gemeenschappen. Vis met het ASC-label is bovendien lokaal gekweekt, met een zo laag mogelijk energieverbruik en minimale belasting voor het milieu.

Dit zijn enkele van de belangrijke principes:

  • Kwekerijen mogen geen kweekvis produceren in beschermde milieugebieden.
  • Ze mogen enkel lokale vissoorten kweken.
  • De kwekerijen moeten waar mogelijk visafval uit de visverwerkende industrie als voeder gebruiken. In het visvoer zit ook minder vismeel en meer plantaardig voer.
  • Er is een verbod op dwangarbeid of gebonden arbeid, kinderarbeid en discriminatie.
  • De viskwekerijen moeten de vakbondsvrijheid en een minimumloon garanderen. Ze moeten ook het recht op collectief overleg respecteren en een werkweek organiseren van maximaal 48 uur.
  • Er moet een gezondheidsplan zijn voor de kweekvis dat gecontroleerd wordt door veeartsen. Het gebruik van antibiotica en andere geneesmiddelen is daardoor streng gereglementeerd.

De Aquaculture Stewardship Council gaat altijd in overleg met lokale bewoners voor er een aquacultuurproject opgestart wordt. Het project mag de lokale bevolking geen schade berokkenen.

Op welke vis vind je het ASC-label terug?

Je kan het ASC-keurmerk vinden op verschillende soorten vis afkomstig uit de aquacultuur. Denk aan o.a. gekweekte tilapia, zalm, forel, pangasius, abalone (zeeslak), kokkels, mosselen en oesters, cobia, seriola en garnalen.


Extra tips voor een duurzaam gebruik van vis

  • Varieer. Wissel af in de soorten vis die je koopt Kies ook eens voor een onbekende soort vis.
  • Kies voor volwassen vissen. Door jonge exemplaren te kopen ontneem je hen de kans om zich voort te planten en het visbestand opnieuw aan te vullen.
  • Raadpleeg de viswijzer van het WWF. Daar wordt voor elke vissoort en per vangstgebied bijgehouden hoe duurzaam hij op je bord terechtkomt.
  • Kies voor vis van bij ons en seizoensvis.
  • Maak een hele vis klaar. Zo vermijd je voedselverspilling. De kaken zijn bijvoorbeeld een echte delicatesse en de huid kan je knapperig gebakken gewoon opeten.
  • Kies ook voor vis uit de diepvries of in blik. Deze vissen zijn tijdens het seizoen gevangen en van de beste kwaliteit. Aangezien de vis geconserveerd is, worden ze in het hoogseizoen met rust gelaten. Dankzij de diepvries bederft je vis ook niet snel.
  • Kies voor onze vangst van de dag. Dankzij de selectie van NorthSeaChefs kies je bij Foodbag voor wat de visser vangt. Want hij moet niet enkel vangen wat wij willen eten. Je leert onbekende soorten uit de Noordzee kennen die even kwalitatief en lekker van smaak zijn als hun bekende genoten.