Foodbag Logo

Alles wat je moet weten over chilipepers

Welke verschillende soorten pepers zijn er? Hoe pikant worden ze en vooral: zijn ze allemaal even gezond?

Caroline

Caroline

Foodbag Chef

Gepubliceerd op 30/05/2024

Chilipepers zijn kleine hete vruchtjes die je gerechten een lekker pikante én kleurrijke toets geven. Van milde variëteiten tot waanzinnig pikante soorten: chilipepers zijn er in ongelooflijk veel smaken en intensiteiten. Wij nemen je mee op ontdekking langs de verschillende soorten pepers, hun pikantheid, specifieke culinaire toepassingen én gezondheidsvoordelen!

Topics die je terugvindt in dit artikel:

  • Wat zijn de verschillen tussen chilipepers?
  • Hoeveel soorten chilipepers zijn er?
  • Het verschil tussen verse en gedroogde chilipepers
  • Welke chilipeper gebruik je in welk recept?
  • Welke chilipepers bijten niet? De heetste chilipeper ter wereld
  • De Scoville-schaalZijn chilipepers goed voor je?
verzameling pikante pepers

Verschillen tussen chilipepers

Ken jij eigenlijk het verschil tussen al die chilipepers? Chilipepers komen oorspronkelijk uit Centraal- en Zuid-Amerika en verschillen onderling in grootte, vorm en kleur, maar vooral in hun mate van pikantheid. Er bestaan ongelooflijk veel verschillende soorten en rassen. Zoete of milde pepers, zoals de paprika, geven smaak zonder je mond in brand te steken, terwijl pikante pepers, zoals de befaamde habanero, zelfs de taaiste smaakpapillen in vuur en vlam zetten.

De kleur van chilipepers verandert vaak naarmate ze langer rijpen. Enkele voorbeelden:

  • Groen: Meestal zijn chilipepers groen in de beginfase van hun groei. Die kleur is het gevolg van de chlorofyl.
  • Rood, geel, oranje: Naarmate pepers verder rijpen, wordt het chlorofyl afgebroken en nemen andere pigmenten het over. De carotenoïden (gele, oranje en rode pigmenten) worden dan beter zichtbaar.
  • Bruin, paars, zwart: Sommige pepersoorten maken tijdens de rijping een aantal fasen door waarin zich bepaalde pigmenten ophopen, zoals (paarse, zwarte) anthocyanen.

Al die soorten chilipepers zijn genetisch geprogrammeerd om in de verschillende stadia van hun groei bepaalde kleuren te ontwikkelen. Enkele voorbeelden:

  • Jalapeño: Groen wanneer ze nog onrijp zijn, rood bij volledige rijping.
  • Bell: Kan groen, rood, geel, oranje of zelfs paars zijn, afhankelijk van de variëteit.
  • Habanero: Meestal oranje of rood wanneer ze rijp zijn, maar er bestaan ook gele, bruine en witte soorten.

Hoeveel soorten chilipepers bestaan er? (Welke verschillende soorten chilipepers zijn er?)

Er bestaan meer dan 50.000 soorten chilipepers in de wereld, die zijn onderverdeeld in een aantal hoofdsoorten. Dit zijn de vijf meest voorkomende: Capsicum annuum, Capsicum frutescens, Capsicum chinense, Capsicum baccatum en Capsicum pubescens. Elke hoofdsoort omvat pepers met unieke eigenschappen, die variëren in smaak, kleur en het gehalte aan capsaïcine, de stof die verantwoordelijk is voor hun pikantheid. De familie van de pepers omvat dus de paprika’s en de eigenlijke chilipepers zelf.

Wat is het verschil tussen verse en gedroogde chilipepers?

Als je een chilipeper laat drogen, verdampt het water eruit. Daardoor zullen de actieve stoffen meer geconcentreerd zijn, dus ook de capsaïcine die verantwoordelijk is voor de pikantheid. De totale hoeveelheid capsaïcine verandert niet, maar de concentratie is wel sterker. Daardoor smaken gedroogde chilipepers pikanter dan verse pepers.

Ook de textuur van verse pepers zijn sappig en knapperig, terwijl gedroogde pepers eerder hard en ruw zijn.

Tot slot gebruik je verse pepers meestal rauw in salades of gekookt om een gerecht een frisse toets te geven. Gedroogde pepers passen dan weer beter in stoofpotjes, sauzen en marinades.

Op een koele, droge en donkere plaats kun je gedroogde pepers enkele maanden tot een jaar bewaren.

Tips – Chilipoeder: gedroogde chilipepers kun je ook tot poeder vermalen en als kruid gebruiken in tal van gerechten.


gebakken ricotta met zoete peper

Welke chilipeper gebruiken in welk recept?

  • Jalapeño (Capsicum annuum): Matig pikant, perfect voor salsa’s, nacho’s en Mexicaanse gerechten.
  • Serrano (Capsicum annuum): Pikanter dan de jalapeño, gaat goed samen met ceviche en pittige sauzen.
  • Habanero (Capsicum chinense): Erg pikant, ideaal voor hete sauzen en marinades die om een vurige explosie vragen.
  • Piment d’Espelette (Capsicum annuum): Baskische peper, minder pikant en uitstekend geschikt voor het op smaak brengen van vleesgerechten en stoofpotjes.
  • Bhut Jolokia (Capsicum chinense): Ook bekend als Ghost Pepper, want extreem pikant. Met mate te gebruiken dus, voornamelijk in megahete sauzen en gerechten voor sensatiezoekers.

Om je gerechten pit te geven, kun je ook altijd tabasco, harissa of Madmax-saus gebruiken:

  • Tabasco: Amerikaanse pikante saus, gemaakt van Tabasco-pepers (Capsicum frutescens), azijn en zout. Scoort qua pittigheid rond de 2500 tot 5000 SHU op de schaal van Scoville.
  • Harissa: Pasta van chilipepers, oorspronkelijk afkomstig uit Noord-Afrika, bevat meestal gedroogde rode pepers, knoflook, koriander, komijn, karwij, zout en olijfolie. De pikantheid van harissa kan sterk variëren, afhankelijk van het recept en de soorten chilipepers die zijn gebruikt. Gemiddeld scoort harissa tussen de 1000 en 5000 SHU op de schaal van Scoville.
  • Madmax: Hoogwaardige pikante olie, geïnfuseerd met zorgvuldig geselecteerde chilipepers. En ook nog eens Belgisch! De biologische extra vierge olijfolie ‘Arbequina’ is van premium kwaliteit (EVOO-gecertificeerd) en staat bekend om zijn subtiel zoete en verfijnde amandelsmaak met een licht peperige toets. Voeg daar nog een mix van drie pepers aan toe, als aanvulling op de Bhut Jolokia.
madmax chili saus

Madmax - Belgische pikante olie

Welke chilipepers zijn niet pikant?

Pepers die niet pikant of heel zoet zijn, behoren voornamelijk tot de familie van de paprika’s. Deze pepers bevatten soms wel capsaïcine, de stof die verantwoordelijk is voor het pikante mondgevoel, maar in een zeer laag gehalte of zelfs helemaal niet. Paprika’s, piment d’Espelette, Italiaanse peper, Piquillo, Banana, Shishito of paprikapoeder zijn goede alternatieven als je geen pikant kunt verdragen, maar je gerecht toch een pittige toets wilt geven. Dankzij de vele verschillende vormen en kleuren zien je recepten er extra leuk uit!

Wat is de heetste peper?

De titel van heetste peper ter wereld staat sinds 2023 op naam van de Pepper X. Met een recordscore van meer dan 2,7 miljoen eenheden op de schaal van Scoville is deze peper een échte uitdaging, zelfs voor liefhebbers van extreme sensaties! Voordien was de Carolina Reaper de heetste peper, met 2,7 miljoen eenheden op de schaal van Scoville.

Werd jij geïnspireerd door de ‘Hot Chip Challenge’ en droom je er nu ook van om je smaakpapillen uit te dagen met de heetste pepers? Met deze chilipeper ga je maar beter niet experimenteren, ook niet als grap!

Pepers zoals Pepper X en de Carolina Reaper wordt voornamelijk gebruikt bij wedstrijden en in extreem hete sauzen, waarvan één enkele druppel al genoeg is om je gerecht te veranderen in een gloeiend hete vulkaan.


De schaal van Scoville, wat is dat eigenlijk?

De schaal van Scoville beoordeelt de concentratie van capsaïcine, de stof die verantwoordelijk is voor de pikantheid van een peper. De schaal werd ontwikkeld door Wilbur Scoville in 1912 en meet de scherpte van pepers in Scoville Heat Units (SHU).

Vroeger werd hiervoor een peperextract verdund in suikerwater totdat proevers de peper niet meer als pittig ervaarden, maar tegenwoordig gebruikt men vloeistofchromatografie om de capsaïcine direct te meten. Een zoete paprika krijgt bijvoorbeeld een score van 0 SHU, terwijl de Pepper X, de heetste peper te wereld, meer dan 2,7 miljoen SHU kan halen.

Deze schaal deelt pepers dus in volgens hun scherpte en is een handig hulpje bij het kiezen van de juiste pepers volgens jouw culinaire behoeften en tolerantie.

carolina reaper

Carolina Reaper

Zijn chilipepers gezond?

Chilipepers zijn in meerdere opzichten gezond en hebben antimicrobiële eigenschappen.

  • Ze zijn rijk aan voedingsstoffen, zoals vitamines en mineralen.
  • Ze hebben antioxidante eigenschappen.
  • Capsaïcine, de actieve stof in chilipepers, kan je stofwisseling stimuleren en helpen vet te verbranden.
  • Capsaïcine wordt gebruikt in topische crèmes om spier- en gewrichtspijn te verlichten.
  • Chilipepers kunnen de bloedsomloop verbeteren.

In matige hoeveelheden kunnen chilipepers de spijsvertering stimuleren omdat ze de productie van maagsappen verhogen.

Maar let op: eet pepers altijd met mate! Een overmatige consumptie van pepers kan bij sommige mensen leiden tot spijsverteringsirritatie, brandend maagzuur en buikpijn. Anderen zijn zelfs overgevoelig of allergisch voor pepers en krijgen last van huid- of ademhalingsreacties.

Ook opletten geblazen tijdens het koken: trek bij voorkeur handschoenen aan als je met heel (héél) hete pepers werkt, en raak ook vooral je gezicht niet aan nadat je een chilipeper hebt vastgepakt!


Gezonde pepers in je Foodbag

Bij Foodbag gooien we graag al eens een pepertje in onze recepten. Ze zorgen niet alleen voor smaak, maar geven je gerecht ook een leuk kleurtje! Ook vind je chilipepers terug in de heerlijke en unieke kruidenmixen die wij gebruiken om jouw menu’s op smaak te brengen.


Naar onze gerechten


Kort samengevat: er bestaan veel verschillende soorten pepers: zoete of milde pepers (paprika), pikante pepers (habanero), pittige sauzen om je gerechten op te peppen (harissa, tabasco) en extreem hete pepers die onmogelijk door te slikken zijn (Pepper X)! Ze staan allemaal ingedeeld op de schaal van Scoville, die aangeeft hoe scherp en intens ze smaken. Je kunt chilipepers toevoegen aan een waaier van gerechten om ze lekker pikant te maken, een pittige toets te geven of… om je gasten af te schrikken (kies zelf maar!). En niet vergeten: chilipepers zijn gezond, maar eet er niet té veel van, da’s fijner voor je maag!


Caroline

Caroline

Foodbag Chef

Geen tijd te verliezen! Met mijn vliegensvlugge tips staan je gerechten in een mum van tijd op tafel.

Aan het laden...

Aan het laden...

Veilig online betalen
payment-0payment-1payment-2payment-3payment-4payment-5payment-6