09 298 05 10
Deel jouw gerechten op

Caroline
Foodbag Chef
Gepubliceerd op 27/05/2025
Een gefermenteerde saus ontstaat via een natuurlijk fermentatieproces: micro-organismen (zoals lactobacillen) zetten de suikers in de ingrediënten van de saus om in melkzuur. Het resultaat? Een complexere, diepere, licht zurige smaak — én een saus vol probiotica die goed zijn voor je microbioom.
Je hebt geen azijn of kookplaat nodig: de levende micro-organismen doen al het werk. Het is een eeuwenoude techniek met diepe wortels in Azië die hier helemaal herontdekt is door foodies en fermentatiefans.
Steeds vaker zie je ook zelfgemaakte sauzen op basis van chili, tomaat, look, wortel enz.
Gefermenteerde sauzen zijn multi-inzetbaar en kan je echt overal gebruiken.
Enkele ideeën:
Kleine tip als je zelf de saus maakt: bewaar die dan na opening in de koelkast. Ruikt ze zurig, maar niet rot en muf? Dan is ze waarschijnlijk nog prima te gebruiken!
⚠️ Let op: gefermenteerde sauzen zijn vaak intenser van smaak, dus begin met kleine beetjes!

Zeker weten.
Gefermenteerde sauzen zitten boordevol probiotica: levende micro-organismen die:
Fermentatie verbetert de opname van voedingsstoffen en verlaagt het suikergehalte en de hoeveelheid antistoffen in rauwe ingrediënten.
Kortom: een natuurlijke, oude en gezonde manier om voeding te verbeteren en te bewaren — zonder ongezonde toevoegingen.
En in tegenstelling tot sommige ultrabewerkte sauzen weet je hier perfect wat je op je bord legt (zeker als je ze zelf maakt!).
Niet-gefermenteerde saus: vaak brutaler van smaak, iets zoeter of kunstmatiger, minder goed verteerbaar
Gefermenteerde saus: diepere smaak, zacht zuur, vaak milder voor de maag — en mét gezondheidsvoordelen

Benodigdheden
Recept
✨ Extra tip: je kan ook het sap van kimchi gebruiken als basis voor een snelle chilisaus. Of mix kimchi met een scheutje sesamolie voor een magische saus.

Onze favorieten:
Je kan ze ook gewoon apart fermenteren als “levende pickles” of gebruiken als basis voor een saus.
Gefermenteerde sauzen zijn:
Zin om gefermenteerde sauzen verder te ontdekken?? Start met een kleine DIY-saus… of proef onze Foodbag-gerechten: klassiekers met een verrassende twist dankzij heerlijke gefermenteerde sauzen 🤩
👉 Bestel hier je gerechten

Caroline
Foodbag Chef
Geen tijd te verliezen! Met mijn vliegensvlugge tips staan je gerechten in een mum van tijd op tafel.
Complete your box with delicious local desserts, breakfast, lunch or snacks.