Chef Eva
Foodbag Chef
Gepubliceerd op 03/05/2024
Fermenteren is het gecontroleerd laten bederven van voedsel. Fermentatie ontstaat als omgevingsbacteriën de koolhydraten van een product omzetten in zuren of alcohol. Door voedsel te fermenteren zullen de gezonde bacteriën transformeren tot een ander voedingsmiddel. Zo zal witte kool door fermentatie zure kool worden. De gefermenteerde voeding zal niet alleen veranderen van smaak, ook het uiterlijk, de geur en houdbaarheid veranderen.
Gefermenteerd voedsel eten is heel gezond voor de darmflora en vertering. Door fermentatie komt er een goede darmbacterie, probiotica, vrij. Je hoeft niet bang te zijn om slechte bacteriën te creëren door fermentatie. De zuurtegraad is zodanig hoog dat enkel goede bacteriën dit overleven. Het zorgt er zelfs voor dat je lichaam minder slechte bacteriën opneemt. Dit komt doordat de goede bacteriën al zo veel plaats innemen, dat er minder plaats is voor de slechte variant. Dus gefermenteerde voeding houdt ook nog eens je weerstand op peil.
Bij fermenteren is hygiëne de sleutel tot succes. Was je handen grondig vooraleer je start. Maak ook de groenten goed schoon. Gebruik verder enkel steriele handdoeken, keukenmateriaal en potten. Mocht er toch iets misgaan door slechte afsluiting of te weinig vocht, dan zal je zwarte of veelkleurige schimmel zien. Deze schimmel is schadelijk, gooi daarom je groenten beter weg. Er kunnen ook andere, niet-schadelijke schimmels opduiken. Voorbeelden hiervan zijn een witte, korrelige waas (gist) of een grijze, witte schimmel. Schep die gewoon uit de pot en gooi het weg. Dompel de groenten vervolgens weer volledig onder water, voeg eventueel vers water toe. Sluit de pot af en laat verder fermenteren.
Groenten kan je gemakkelijk fermenteren. Hierbij is het belangrijk dat je biologische seizoensgroenten gebruikt, die bevatten het meeste suiker en geven het beste resultaat. Lekkere combinaties om samen te fermenteren zijn:
Hou je van zachte groenten met zuurdere smaak? Laat de groenten dan langer fermenteren. Zo ontwikkelen er zich meer goede bacteriën die zorgen voor een zure smaak. Controleer wel regelmatig of alles nog goed onder staat en er geen schimmel ontstaat. Duw telkens de groenten weer goed aan. Proef tussendoor. Is de smaak voor jou perfect? Zet de pot dan in de koelkast.
Liever minder zure groenten met bite? Laat de groenten dan maximaal één week fermenteren en zet daarna in de koelkast.
Wat is het verschil tussen droog en nat fermenteren? Er bestaan twee methodes om te fermenteren. De natte methode is bedoeld voor grote stukken groente. Geschikte groenten hiervoor zijn courgettes, augurken, komkommer, bloemkool, radijsjes, spruitjes en aardpeer. De droge methode is eerder voor kleine sappige stukken groente, hierbij gebruik je geen water. De ideale groenten voor de droge methode zijn wortels, knollen en kolen. Elke methode heeft een aparte werkwijze.
Hoe begin je nu met fermenteren? Lees hieronder twee basisrecepten voor de natte en droge methode.
Benodigdheden:
Recept:
Benodigdheden:
Recept:
Nu het fermenteren geen geheimen meer heeft voor jou, zijn we heel benieuwd naar je resultaten. Deel ze op sociale media en vergeet ons niet te taggen! Geniet van het proces en van het resultaat!
Chef Eva
Foodbag Chef
Salades hoeven helemaal niet saai te zijn. Mijn tips over seizoensgebonden ingrediënten en leuke combinaties laten je niet in de steek.
Krijg als eerste de laatste promo’s
Unieke keukentips & tricks
Elke week in je mailbox
09 298 05 10
Deel jouw gerechten op
Complete your box with delicious local desserts, breakfast, lunch or snacks.