Foodbag Logo

9 gewoontes uit de Blue Zones om gezond en lang te leven

In deze blog laten we je kennis maken met de ‘Blue Zones’ en de levensstijl die in deze gebieden wordt gevolgd. We gaan na waarom mensen in deze zones langer leven en welke voeding ze eten. Lees verder om alles te ontdekken over de Blue Zones en wat je moet doen om dezelfde gezonde levensstijl te volgen.

Chef Celine

Chef Celine

Foodbag Chef

Gepubliceerd op 22/05/2024

Wat zijn Blue Zones?

De Blue Zones (of Blauwe Zones) zijn regio’s in de wereld waar mensen een uitzonderlijk hoge levensverwachting hebben. In deze zones leven dus de meest vitale 100-jarigen ter wereld. Er zijn 5 Blue Zones in de wereld:

  • Sardinië (Italië)
  • Okinawa (Japan)
  • Nicoya (Costa Rica)
  • Ikaria (Griekenland)
  • Loma Linda (Californië)

Vanwaar komt de naam ‘Blue Zones’?

Onderzoekers Pes en Poulain gingen op zoek naar mensen die meetbaar langer leven en dus vaker dan gemiddeld 100 jaar worden. Ze ontdekten in een aantal bergdorpjes in Sardinië de oudste mensen ter wereld. In Okinawa bezochten ze dorpen met het hoogste percentage honderdjarigen ter wereld, meest vrouwen. Op het Griekse eiland Ikaria worden de bewoners doorgaans heel oud en dementie komt relatief gezien weinig voor. Op het schiereiland Nicoya in Costa Rica troffen ze een bevolking aan die gemiddeld 90 jaar oud wordt en gezond is. Verder ontdekten ze een groep zevendedagsadventisten in Loma Linda, die gemiddeld 10 jaar ouder worden dan andere Amerikanen. Ze omcirkelden deze 5 gebieden met een blauwe stift, en gaven deze zones daarom de naam ‘Blue Zones’.


9 kenmerken van de Blue Zones

Mensen die leven in de Blue Zones onderscheiden zich door 9 belangrijke gewoontes.


1. Veel bewegen

Natuurlijke beweging is heel belangrijk. Ze leven in een omgeving die hen voortdurend stimuleert en soms verplicht om te bewegen, ook op oudere leeftijd. Hun straten zijn ingesteld op voetgangers en niet op auto’s. Verder wordt er nog heel veel met de hand gedaan, zoals het malen van graan en het kneden van brood.


2. 80%-20% regel

Mensen uit de Blue Zones luisteren naar hun verzadigingsgevoel en eten hun grootste maaltijd in de ochtend. Ze werken met de 80-20 regel. Ze stoppen namelijk met eten wanneer hun maag 80% gevuld is. De overige 20% is de kloof tussen niet hongerig zijn en voldaan zijn.


3. Lokale en seizoensgebonden voeding

Inwoners van de Blue Zones eten lokaal, gebalanceerd, vers en seizoensgebonden. Bonen, waaronder fava; zwarte bonen; sojabonen en linzen, vormen de basis van hun levensstijl. Ook noten, knollen, volkoren granen en fruit komen vaak voor in hun gerechten. Hun maaltijden bestaan voor 90 tot 100% uit onbewerkte, plantaardige voedingsmiddelen.


4. Stress vermijden en voldoende rusten

Het is heel belangrijk om genoeg te rusten en stress te vermijden. Blue Zones inwoners hebben een regelmatig slaappatroon en hebben dagelijkse routines, zoals geloof, die hen helpen bij stress.


5. Familie en geliefden

Familie en geliefden komen op de eerste plaats. Ze brengen allen samen veel tijd door en zorgen voor elkaar. Eenzaamheid komt in de Blue Zones dus bijna niet voor. Als er mensen niet aanwezig zijn, wordt het direct opgemerkt door andere inwoners. Bovendien praten ze gewoon met elkaar, en niet over sociale media.


6. Behoren tot een gemeenschap

Het behoren tot een gemeenschap is heel belangrijk. Het is hun gemeenschap en omgeving die ervoor zorgen dat ze op de juiste manier leven en eten. Het geeft een gevoel van zekerheid dat er altijd iemand is waarbij ze terechtkunnen. Het is dus duidelijk dat een sterke gemeenschap en sociale contacten zorgen voor een gezond en gelukkig leven.


7. Een doel hebben in het leven

Ze hebben een doel in het leven en een reden om ‘s ochtends op te staan. Ze leven bewust, leiden een zinvol bestaan en blijven ook vaak actief na hun pensioen. Dit zorgt ervoor dat iedereen zijn taak heeft in de gemeenschap. Van jongs af aan is hun leven gevuld met zinvolle bezigheden zoals verantwoordelijkheidsgevoel voor familieleden, de samenleving en de komende generaties.


8. Alcohol, maar met mate

Ook in de Blue Zones drinken mensen alcohol, maar met mate. Ze drinken gemiddeld 1 tot 2 glazen per dag en meestal is dit rode wijn, maar dit verschilt van zone tot zone. De combinatie van plantaardig voedsel en een glas rode wijn verdubbelt de opname van antioxidanten, wat op lange termijn kanker en hart- en vaatziekten helpt te voorkomen. Daarnaast drinken ze in de Blue Zones bijna alleen maar water, koffie en thee.


9. Spiritualiteit en geloof

De meerderheid van de inwoners van de Blue Zones behoren tot een geloofsgemeenschap of spirituele groep. Spiritualiteit versterkt de sociale banden, maar biedt ook steun tijdens moeilijke momenten. Het type religie maakt niet uit. In Sardinië is er een sterke katholieke traditie, met regelmatige kerkdiensten en religieuze activiteiten. In Okinawa geloven veel inwoners in de kracht van hun voorouders en voeren regelmatig rituelen uit om hen te eren en te vragen voor bescherming.


Mensen die in de Blue Zones leven, zijn zowel fysiek als mentaal gezonder en kennen minder depressie, angst en eenzaamheid.


Wat eten mensen in de Blue Zones?

Mensen die leven in de Blue Zones eten voornamelijk plantaardig en onbewerkt voedsel. Ze eten veel groenten, fruit, noten, zaden en peulvruchten en weinig dierlijke eiwitten, toegevoegde suikers, zuivel en koolhydraten.

Allemaal ingrediënten die je vaak terugvindt op het menu van Foodbag. Wij zorgen altijd dat onze gerechten gezond en evenwichtig zijn en we werken met lokale leveranciers en verse ingrediënten. We vinden het belangrijk om te weten waar onze producten vandaan komen.

Vegan en veggie gerechten staan ook elke week op ons menu. Verder bevatten onze gerechten altijd minstens 200 gram groenten.

Per gerecht tonen we ook altijd de totale voedingswaarde, zo weet je precies welke voedingsstoffen je binnenkrijgt.

Al deze elementen helpen je bij het opbouwen van een gezonde en gebalanceerde levensstijl, net zoals de mensen uit de Blue Zones, en duizenden Foodbag-klanten!


Blue zones gerechten op het menu

Samen met de dames van de podcast Zonder Zever, hebben we 3 gerechten ontwikkeld rond de Blue Zones. Ga voor de zoete aardappelburger met salsa, avocado en ijsbergsla uit Loma Linda of laat je verrassen door de verse pasta pesto met gebakken courgette en rucola uit Sardinië. Benieuwd naar het eten in Okinawa? Kies dan de sobanoedels met tofu, champignons, spinazie en ei. Deze gerechten bevatten ingrediënten die je ook perfect kan terugvinden in deze regio’s.

Wil je ook eens proeven? Ontdek jouw favoriete Blue Zones gerechten en klik ze in je box!


Naar onze menu


Vergeet ook niet te luisteren naar de podcast aflevering van Zonder Zever over Blue Zones.



Chef Celine

Chef Celine

Foodbag Chef

Je bent wat je eet, toch? Daarom sta ik graag stil bij welke ingrediënten ik gebruik in recepten. Voor gezonde en vegetarische tips ben je bij mij altijd welkom.

Lees nog meer tips en weetjes

Aan het laden...

Aan het laden...